Nowy ogród Jacka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

tu.ja pisze:Te szczawiki są bardzo wrażliwe na słoneczko.Ja hoduję je w domu na parapecie. Na działce mam dwie inne odmiany i muszę powiedzieć,że fajnie radzą sobie w gruncie. Co do ciemierników to trudno mi coś powiedzieć. Moje są malutkie, a u mojej p.Hani o tej porze roku są tylko liście. W każdym bądź razie ma Ona kilka dużych kęp i sporo malutkich sadzonek. Ja niestety już 2 sadzonki kupione na allegro zmarnowałam wiosną. Mam nadzieję,że tym razem pójdzie mi lepiej. Twoje pw odebrałam - jak zrobię paczuszkę to dam Ci znać. A zachody słońca to moja słabość od wielu,wielu lat. Jak znajdziesz wolną chwilkę to zapraszam na spacer do mojego powoli powstającego ogródka.
Witaj Iza! Masz śliczny ogródek :!: Na razie wpadłem do Ciebie na chwilkę, ale wieczorem obejrzę go sobie dokładniej. Takie kwiaty jak ciemierniki powinny czuć się w nim dobrze. Rozumiem, że u Twojej znajomej ciemierniki rozsiewają się same? Tego mi się jeszcze nie udało więc jestem pod pełen uznania. Ja bezskutecznie próbowałem je wysiać do doniczki. Polecam Ci Izo ciemiernika cuchnącego. Wygląda prześlicznie (nie cuchnie) przez całą zimę nawet gdy jest śnieg, bo jest dosyć wysoki (50 cm i więcej) i tworzy przepiękną rozetę liści. Wygląda jak palemka dlatego popularnie jest zwany ciemiernikiem palmowym. To jedno z takich moich dziwadełek w starym ogródku, bo i zakwita zimą. Jak mi się go uda rozmnożyć, to mogę Ci przesłać.
A szczawiki to kolejna piękna roślinka na miejsca cieniste. Jako niedoświadczony ogrodnik wysadziłem je kiedyś do gruntu i mi zginęły. A Ty, czytam, wysadzasz je i wykopujesz na zimę? Tego jeszcze nie próbowałem. Wydawały mi się za delikatne do gruntu no i nie wiem czy nie zasmakują nornicom :?:

Tak Ewo (witam w moim ogrodzie!), moje szczawiki to taki, powiedzmy, trzeci sort cebulek. To, co w zasadzie powinienem wyrzucić. Wielkie kępy rosną w starym ogrodzie pod opieką Mamy i tworzą prawdziwy gąszcz. Ja przywiozłem tylko takie "odpadki" a i tak ładnie wyrosły, więc jestem pod wrażeniem ich siły wzrostu :!: Ja szczawiki na zimę przenoszę do piwnicy i trzymam w donicach, w których rosły. Nie ma obawy przed przesuszeniem. Dopiero na wiosnę wyjmuję, czyszczę i wsadzam w świeżą glebę. Czasem mam niespodzianki, bo jakaś maleńka cebulka zawieruszy się i dostanie wraz z ziemią do innej doniczki. I nagle wyrasta szczawik między pelargoniami czy juką.
Dalie Ewo oczywiście będą, ale nie w tym miejscu. Ta rabatka jest tymczasowa i wejdzie w skład ogródka ziołowego, nad którym pace rozpoczęły się. Przy okazji usunę tę okropną siatkę.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obiecałem zdjęcia nowej rabatki. Nie chwaląc się (albo i chwaląc), jestem z niej dumny. Ale o komentarz poproszę Was.
Obrazek Obrazek
Na nowej rabatce oprócz astrów, żeby już coś w tym roku kwitło w tym miejscu posadziłem cieszyniankę, ciemiernika błękitnawego, dzwonka gargańskiego i horminum pirenejskie. Nareszcie donice w głębi z aralią na czele mają dobrą oprawę.

Obrazek
Horminum zgodnie z zaleceniami posadziłem ciasno między kamieniami, tj. kaflami :D A pomiędzy pozostałe szpary chcę powsadzać skalniaki (może skalnice, bo im będzie odpowiadał ten półcień)
Awatar użytkownika
Ewik
500p
500p
Od: 29 lut 2008, o 14:44

Post »

nowa rabatka śliczniutka...
moim zdaniem jest to powód do dumy... :)

ciekawe jak duże roslinki urosną do zimy...
prosimy ( bo pewnie nie tylko ja chciałabym zobaczyć ) o dokumentowanie zmian na nowej " rabaci"... :)

dużo dobrego Jacku
ewa ;:113
Kwiatuszki Ewy
Działeczka mojej Mamy i moja
Pamiętajcie o ogrodach przecież stamtąd przyszliście
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

No rabatka rewelacyjna :) Żeby wszystko dobrze rosło. :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beata703 pisze:Jacku bardzo ciekawie zapowiada się Twój nowy ogódek bo z tego co pamiętam to stary miałeś w Jastrzębiu :lol:
Masz śliczne roślinki,a widoki niesamowite pozdrawienia z Jastrzębia :lol: :lol: :lol:
Witam Krajankę! Aż mi się tęskno zrobiło za rodzinnym miastem :( ....
Ale tak jak stwierdziłaś - tutaj na Mazowszu też ładnie, a ogród można założyć wszędzie. Więc zakładam, próbując oswoić ten kawałek ziemi. Cieszę się z każdego malutkiego sukcesu - listka, pączka, kwiatka. Właśnie ukazały się pączki na młodziutkich daliach 'Elga' i 'Snowflake', których kwitnienia się nie spodziewałem w tym roku oraz na fuksji patagońskiej i aksamitkach białych. Dużo roślinek przywiezionych z Jastrzębia tutaj przyjęło się i zaaklimatyzowało. Wpadaj częściej, będzie mi miło.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Ewo i Krzysiu że wpadliście do mnie. Bardzo się cieszę, że spodobał się Wam mój nowy pomysł. To tylko część większej całości czyli rabatek wokół schodów do ogrodu. Wkrótce pokażę całość, bo dzisiaj też coś w tej części ogrodu majstrowałem.
A rośliny Ewunia rosną szybko i pewnie wkrótce się okaże, że sadziłem za gęsto. Widzę jak szybko rozrosło się stylophorum, ale skąd mogłem wiedzieć, skoro na oczy tej rośliny wcześniej nie widziałem i nie sądziłem, że jej tak spasuje na mojej rabatce :)
Na pewno pokażę zmiany, jakie nastąpią.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzięki za odwiedziny.Tyle nowości pytań,że nie wiem od czego zacząć. Chyba zaczną od gratulacji. Nowa rabatka super. Podoba mi się pomysł z kaflami i jej kształt. Co do ciemierników to jak je zobaczyłam chyba w grudniowym "Kwietniku" to nabrałam na nie ochoty.Niestety jak pisałam u mnie raczej kwaśny odczyn w ogródku, 2 kupione sadzonki zmarnowały się. Jak tylko nadarzyła się okazja na darmowe nie mogłam sobie odpuścić.Nie wiem czy p.Hani rozsiewają się czy po prostu tak im dobrze,że mają młode odnóżki, ale ma ich sporo.Kolory sprawdzę dopiero wczesną wiosną albo jeszcze wcześniej ( jak przeżyją).Zdjęcia możesz już zobaczyć u mnie. Ciekawsze odmiany są bardzo drogie na allegro. Liliowców jeszcze kilka dokupiłam.Kwiaty zobaczę w przyszłym roku. Na wszelkie wymiany jestem chętna. Czy ja dobrze przeczytałam,że masz białą aksamitkę? O moim nieszczęsnym basenie też już coś więcej napisałam.Zaglądaj często - zawsze jesteś mile widzianym gościem. Mam jeszcze pięknego chwasta - niejaki sadziec. :wink:
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No to czekamy na następne fotki. Zmiany postępują
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wyglądaj listonosza.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo się cieszę,że poczta stanęła na wysokości zadania. Życzę powodzenia w uprawie! A tojeść również chętnie przygarnę. Pogodnego weekendu i przyjemnych robótek ziemnych!
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Izo za garść informacji no i oczywiście za roślinkę, z której się ogromnie cieszę! Ja też czytałem ten artykuł o ciemiernikach w "Kwietniku" i byłem zdumiony różnorodnością odmian. Można by się zapytać, gdzie to wszystko jest do kupienia, bo w sprzedaży niezbyt często widzę te kwiaty. Wszystkie, które posiadam, są z kolekcji prywatnych. I jeszcze parę lat temu ciemierniki wydawały mi się czymś wyjątkowym i nieosiągalnym w ogrodzie. Ale na szczęście poznałem ludzi, którzy mają te urocze kwiaty - zimowe słoneczka.
Oczywiście Krzysiu będą kolejne zdjęcia. Parę ujęć rabatki przy murze:

Rośliny trochę "wędrują" po moim ogrodzie jeszcze nieustabilizowanym. I tak golteria Miquela przywędrowała pod awokado. I jeszcze mały papirus.
Obrazek Obrazek Obrazek
Pomysł z takim poukładaniem kory podpatrzyłem u znajomego. Wygląda to ładnie no i ziemia tak nie przesycha. Liście stylophorum są jeszcze lepiej wyeksponowane. Szałwia okręgowa już przekwitła ale ma boczne odrosty. Udało mi się też zebrać trochę nasionek. Jakieś gąsienice ją podziurkowały. Obrazek

Pan But w całej okazałości. Chyba go muszę napastować :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No ta kora to mi się też podoba. Rabatka wygląda tak dziko i naturalnie. Ale nad butem to bym się zastanowił :)
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten pomysł z korą jest naprawdę świetny.Skoro masz dojścia do ciemierników to polecam się pamięci jak "dorobisz się'" własnych sadzonek.
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Witaj Jacku i ja Cię odwiedziłam :D bardzo lubię podpatrywac ,jak ktos zaczyna zakładać swój ogród.Muszę Ci powiedzieć że świetnie sobie radzisz ,już widzę jaki będzie piekny w przyszłosci.Masz świetne pomysły i Twoje rabatki są robione ze smakiem a ten but to rewelacja.Że ja nie wpadłam na taki pomysł hi hi Będę do Ciebie zaglądać i śledzic Twoje poczynania .Pozdrawiam mocno :D :D :D
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Jacku! Jutro święto to chyba wypadałoby buta "wypucować". :wink:

A tak na poważnie, to świetny on jest! ;:333
Też znaleźny jak te kafle?

Kora niesamowita! No naprawdę niezwykle zapowiada się Twój ogród!

Hehehe ... jak też się zdziwiłam jak urosła mi cukinia! :;230
No ale skąd mogłam wiedzieć, że ona taka wielgachna rośnie, jak jej nigdy na oczy nie widziałam?!

Wpadnę znowu ... :D
Pozdrawiam serdecznie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”