Sosna czarna, sosna austriacka (Pinus nigra

Drzewa ozdobne
Kai2000
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 lip 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sosna czarna - formowanie

Post »

A nie bedzie tak, ze po skroceniu przewodnika o polowe sosna pojdzie do gory kilkoma konarami i bedzie kilka pionowych przewodnikow?
pozdrawiam Grzegorz
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Mi się nie zdarzyło/świerki tak,ale nie zawsze.Zależne było też od warunków pogodowych( ale długa to historia )
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=33&t=18440
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
kairu
100p
100p
Od: 12 lut 2009, o 16:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Sosna czarna Pyramidalis - kolumnowa

Post »

Czy sosna czarna pyramidalis nadaję się do utworzenia szpaleru? Chodzi o szpaler w miarę luźny, czyli taki aby po kilkunastu latach sosny u dołu się delikatnie stykały. Czy rozstaw 2m będzie odpowiedni? Co sądzicie o tym pomyśle, może jakieś inne propozycję...
wisteria
200p
200p
Od: 30 lip 2011, o 15:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A jak uzyskać parasolowatą sosnę ;:88
Obrazek
Obrazek
Obrazek
I jeszcze co to może być za sosna?-ma dość krótkie igły.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

E ja bym jej nie ruszał już jest cudem.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
wisteria
200p
200p
Od: 30 lip 2011, o 15:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To jest raczej wzór, ta ze zdjęcia rośnie w miejscu dość publicznym w Józefowie koło Otwocka. Tak myślę, że gdyby sośnie obciąć dołem gałęzie i sam czubek, to pozostałe gałęzie (silnie rosnąc) zaczną opadać na końcach pod ciężarem tworząc kopułę? Tylko, że moje sosny są "luźniejsze", ta na zdjęciu daje bardziej zwarte przyrosty.
olga28
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 sie 2013, o 08:57

Sosna Czarna

Post »

Obrazek

Mój ostatni nabytek:)
Mam nadzieję że ładnie się przyjmie i nie zmarźnie przez zimę.
junior61
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 maja 2013, o 16:09

Sosna kolumnowa piramidalna

Post »

Kupiłem sadzonki sosny kolumnowej piramidalnej. Kto wie jak z nią postępować ? gdzie wsadzić ? i czy zabezpieczać na zimę?
drzeweczka
100p
100p
Od: 10 sie 2008, o 17:24
Kontakt:

Post »

junior61 postępuj tak jak z innymi sosnami - nie mają wielkich wymogów. Moim Zdaniem nie trzeba jej na zimę zabezpieczać (Wojtek musiałeć mieć wyjątkowego pecha bo u mnie nawet jednolatki nigdy nie ucierpiały w najmniejszym procencie). Nadaje się na szpalery - trzeba jednak pamiętać, że Sosna czarna Pyramidalis z nasion ma pewną zmienność osobniczą...
Tomek_MM
500p
500p
Od: 6 mar 2009, o 13:18

Post »

Żeby sprzedawca mógł na metce takiej sadzonki umieścić dopisek 'Pyramidalis' musi to być forma szczepiona.
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

Po tylu latach ktoś odgrzebał mój temat :) . A co do omawianej sosny to nie wiem jak odmiana pyramidalis bo nie posadziłem ale zwykła forma czarnej sosny bardzo słabo rośnie na bardzo piaszczystych glebach takich jak u mnie więc przypuszczam,że to też dotyczy odmiany pyramidalis.
Sosna czarna chyba nie ma dużych wymagań pokarmowych ale dużo lepiej rośnie na glebach dość wilgotnych z większym udziałem gliny lub iłu niż na prawie samym piasku jak na mojej działce.
drzeweczka
100p
100p
Kontakt:

Post »

Żeby sprzedawca mógł na metce takiej sadzonki umieścić dopisek 'Pyramidalis' musi to być forma szczepiona.
Niekoniecznie - nie może tylko ukrywać faktu, że jest to roślina rozmnażana generatywnie. Odmiany, które powszechnie rozmnaża się z nasion i dobrze powtarzają cechy można sprzedawać z nazwami odmian.
Przykłady: świerk kłujący srebrzysty, daglezja sina, kosodrzewina pumilio, kosodrzewina mughus, sosna czarna austriacka. Zazwyczaj dotyczy to odmian botanicznych ale wszystko zależy od powtarzalności cech i informowania klienta o sposobie rozmnażania.
Tomek_MM
500p
500p

Post »

Dokładnie głównie tyczy się to odmian botanicznych albo odmian które od razu można odpowiednio rozdzielić np jak berberys Thunberga Atropurpurea czy analogicznie pospolity, ale jak ktoś ma małe sadzonki sosny to wątpię, że jest w stanie przewidzieć jak ona będzie rosła. Pomijając już nawet rekombinację to nie słyszałem o plantacjach nasiennych np takiej sosny Pyramidalis
drzeweczka
100p
100p
Kontakt:

Post »

Akurat sosna czarna Pyramidalis jest często rozmnażana z nasion - myślę, że większość tej odmiany w Polsce pochodzi z nasion. Nasiona sosny czarnej Pyramidalis są oferowane w dwóch najbardziej znanych w Polsce firmach zajmujących się dystrybucją nasion drzew i krzewów ozdobnych dla szkółek - co prawda z przerwami (nie w każdym roku - a właściwie często są niedostępne) ale są... Ja takie nasiona kupuję (rzecz jasna są kilkukrotnie droższe od sosny czarnej bezodmianowej) i mam sadzonki.
Oczywiście zarówno w przypadku nasion jak i roślin do czasu wytworzenia właściwego pokroju nie sprawdzimy kodu DNA drzewek - kupno na bazarze od Pana XXX jest ryzykowne (jak i innych roślin trudnych do zidentyfikowania w młodości) ale zakup w szkółkach zazwyczaj jest pewniejszy (przy większych ilościach zawsze możemy poprosić o okazanie faktury/rachunku zakupu nasion lub sadzonek do dalszej produkcji).
Tomek_MM
500p
500p

Post »

Znaczy się powiem tak, pracowałem długi czas w dużej i znanej szkółce i poza standardami takimi jak właśnie wspomniany berberys czerwonolistny nie przyszło nam nawet do głowy wysiewać rzeczy odmianowych z nasion i potem ich sprzedawać jako odmianowe. Firmy nasienne oferują takie nasiona ale jeśli mówimy chociażby o świerku Kaibab czy Hoopsii to w USA skąd są sprowadzane nasiona istnieją wielkoobszarowe plantacje gdzie osobniki nie mają opcji przepylenia się ze zwykłymi świerkami. Dodatkowo takie świerki, bo jednak Kaibab praktycznie zawsze jest z siewu, są do ocenienia już w wieku 2-3 lat, praktycznie zawsze zanim trafią w ogóle do sprzedaży. Stąd moja reakcja na akurat Pyramidalis, bo jeśli w szkółkach produkcyjnych takich siewek są tysiące w pierwszych etapach produkcji to stojąc w dużym zwarciu nawet zwykła sosna pospolita czy czarna może mieć zdeformowany pokrój. Inna sprawa jeśli już takie siewki mają po metr wysokości i widać pokrój, to jeszcze ujdzie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”