Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne, czyli moje sucholuby

Zablokowany
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne, czyli moje sucholuby

Post »

Ojejciu ;:oj jaki piękny kwiatuszek :!: ja nie myślałam ,że Portulacaria afra kwitnie :D
Pierwszy raz o czymś takim słyszę :shock: Czekam na pełen rozkwit ;:65
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Henryku, jak tylko dopisze słoneczko i się rozwiną, to oczywiście! Dziękuję Wam serdecznie! :D
Małgosiu, ja też czekam, bo nie spodziewałam się, że akurat ona zakwitnie. I to o tej porze roku ;:202
Normalne jutro jakieś lampy jej zaserwuję, by poszła dalej :shock:
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wracając do niespodzianek dnia dzisiejszego, i dzisiejszych kwitnień zaskoczyła mnie dziś jeszcze: Euphorbia obesa

Obrazek

Mikroskopijna rzecz, ale cieszy oczywiście bardzo. Zdziwienie moje dzisiaj nie ma granic, gdyż pąkami obrzuciła mnie:

Stapelia grandiflora

Obrazek

i drugi:

Obrazek

a także Piaranthus:

Obrazek

i z innej strony:

Obrazek

Dzień pełen wrażeń, ale to nie koniec niespodzianek - mam jeszcze jedną, jednak bardziej z serii dziwadeł, to jednak w kolejnej wolniejszej chwili. Mam nadzieję, że wszystkie pokazane dziś kwitnienia lub ich początki również i Wam się spodobały i razem ze mną będziecie wołać o słoneczko, by się rozwinęły ;:65
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Patrz - niby niewiele a jak cieszy. :D

Bo i ma co!
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz rację - niewiele, ale cieszy bardzo!
Spis moich wątków
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
moniamn
50p
50p
Od: 21 cze 2013, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

;:138 Tyle niespodzianek !! to pewnie zwiastun udanego weekendu :heja
Pozdrawiam Monika
Moje zielone
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O, dziękuję Moniko - ale raczej nie bardzo, ale to już zupełnie z innych przyczyn. W każdym razie - cieszę się niesamowicie i dziękuję, że Wy ze mną :D
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

a także Piaranthus:

Obrazek
- trzymam kciuki, żeby roślina z "pomocą" słonka, dała radę wykarmić te "maluchy", żebyśmy mogli zobaczyć i podziwiać ich kolorowe kwiatuszki ;:3 .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I wzajemnie Mieczysławie! Za Twoje też trzymam kciuki, choć Ty już zobaczyłeś swoje "gwiazdeczki", a ja na razie tylko pączki, ale i tak dzisiaj nie narzekam... :D
Spis moich wątków
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Te duże eszewerie mają piękne odcienie, tylko ta średnica...hmmm, może być problematyczna w kontekście mojego marzenia.
Wymyśliłam sobie na przyszłość misę z kilkoma eszeweriami o pastelowych barwach - pewnie widziałaś w necie takie kompozycje - dla mnie zachwycające są połączenia pudrowego różu, seledynów, szarości, fioletów itp. - muszę coś takiego skomponować, choćby na krótko...bo nie wiem, czy to nadal ładne, jak się rozrasta, ale muszę - od ponad roku mam to w głowie - jak nienamalowany obraz :roll:

Ha...masz Euphorbia obesa dziewczynkę, a ja chłopca - popatrz (choć bywają i mieszane, jednopienne)
Obrazek
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Ha...masz Euphorbia obesa dziewczynkę, a ja chłopca - popatrz / ... /
- przy odrobinie szczęścia, możecie Panie być Teściowymi ;:306 :;230 !
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Vilya
100p
100p
Od: 13 cze 2013, o 22:17

Post »

Ileż ślicznych nowości! ;:oj Zaczęłam wypisywać gatunki, które mi się spodobały, ale lista zrobiła się dłuuga ;:306 (swoją drogą, nie wiedziałam, że jestem fanką eszewerii). Z 'perełek' jednak mogłabym wymienić Echeveria cv. Lavender - zwróciłam uwagę na bardzo zgrabne liście, ułożone w wręcz perfekcyjną rozetę :D A druga to wspominana już przez kilka osób Echeveria purpusorum - chyba zacznę się za nią intensywnie rozglądać.

Gratuluję także wszystkich pączków, oby się ładnie rozwinęły! Swoją drogą mam pytanie dotyczące Portulacaria afra - sprawia Ci ona jakies problemy? Ja jakiś czas temu dostałam odnóżki do ukorzenienia i zauważyłam, że liście zaczynają im żółknąć i usychać. W ciągu miesiąca podlałam je 2, może 3 razy, niezbyt obficie, starając się bardziej zmaczać glebę niż samą roślinę. Wszystkie inne przy podobnym traktowaniu mają się dobrze.
Pozdrawiam, Natalia
Mój sukulentowy kącik
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bebos pisze:Ha...masz Euphorbia obesa dziewczynkę, a ja chłopca
Beatko - zauważyłaś?! Faktem jest, że dymorfizm płciowy zauważyć można dopiero przy kwiatach, a ponieważ nie wiedziałam, jaką płeć posiadam, dowiedziałam się dopiero jak się ukazało cyjacjum. Fajnie, że masz chłopczyka - ja kiedyś, jak zauważyłam na aukcjach p. Licznerskiej parkę osobnika męskiego i żeńskiego, zastanawiałam się czy ich sobie nie przywłaszczyć, ale póki co nie będę biegała z pędzelkiem, potem zakładała pończochy na nasiona itp, i na razie o tym nie myślę. Ale w przyszłości...
bebos pisze:Te duże eszewerie mają piękne odcienie, tylko ta średnica...hmmm, może być problematyczna w kontekście mojego marzenia.
Wymyśliłam sobie na przyszłość misę z kilkoma eszeweriami o pastelowych barwach - pewnie widziałaś w necie takie kompozycje - dla mnie zachwycające są połaczenia pudrowych róży, seledynów, szarości, fioletów itp. - muszę coś takiego skomponować, choćby na krótko...bo nie wiem, czy to nadal ładne, jak się rozrasta, ale muszę - od ponad roku mam to w głowie - jak nienamalowany obraz :roll:
Widziałam te kompozycje, oczywiście, ale nie jestem do nich przekonana. Moim celem związanym z eszeweriami jest kompozycja, ale w obrębie jednego gatunku. Tak chciałabym poprowadzić roślinę, by wytworzyła odrosty, które nabiorą odpowiedniego kształtu, przyrostów, itp. Paletę kolorów, o których wspominasz, możesz uzyskać w niektórych przypadkach z jednej rośliny, i to dopiero jest bajka (oczywiście moim zdaniem). I trudna sztuka :D W kompozycjach mieszanych jest to troszkę trudniejsze, gdyż w pewnym sensie musisz ujednolicić warunki dla wszystkich - a z tego, co już zauważyłam, chyba niemal każda potrzebuje tak naprawdę innych: jedna bezpośredniego nasłonecznienia, inna lepiej się wybarwia w cieniu innych roślin, nie bezpośrednio na słońcu... Dlatego w takiej kompozycji trudno na dłuższą metę każdej sztuce dogodzić. Stąd tak uważam, ale oczywiście piękno eszewerii widać w każdym zestawieniu :D
Akwelan_2009 pisze:
Ha...masz Euphorbia obesa dziewczynkę, a ja chłopca - popatrz / ... /
- przy odrobinie szczęścia, możecie Panie być Teściowymi ;:306 :;230 !
Oj, ale by się działo, tylko z wnukami byśmy nie nadążyły ;:306
Vilya pisze:Ileż ślicznych nowości! ;:oj Zaczęłam wypisywać gatunki, które mi się spodobały, ale lista zrobiła się dłuuga ;:306 (swoją drogą, nie wiedziałam, że jestem fanką eszewerii). Z 'perełek' jednak mogłabym wymienić Echeveria cv. Lavender - zwróciłam uwagę na bardzo zgrabne liście, ułożone w wręcz perfekcyjną rozetę :D
Natalko - te nowości są u mnie już jakiś czas, ale rzeczywiście cały czas je tak określam, bo tegoroczna "dostawa". Co tej "Lavender" - zgadzam się z Tobą. Purpusorum też warto, bo ona z kolei w słońcu pokazuje, na co ją stać.

Vilya pisze:Gratuluję także wszystkich pączków, oby się ładnie rozwinęły! Swoją drogą mam pytanie dotyczące Portulacaria afra - sprawia Ci ona jakies problemy? Ja jakiś czas temu dostałam odnóżki do ukorzenienia i zauważyłam, że liście zaczynają im żółknąć i usychać. W ciągu miesiąca podlałam je 2, może 3 razy, niezbyt obficie, starając się bardziej zmaczać glebę niż samą roślinę. Wszystkie inne przy podobnym traktowaniu mają się dobrze.
Dziękuję za pączki - od słonka wszystko zależy, co do Portulacaria afra: nie, nigdy nie miałam tych kłopotów. Tyle, że sypały się liście wtedy, gdy miała zbyt sucho.
Dziękuję Wam serdecznie za wizyty ;:138
Spis moich wątków
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

Kwiatek ;:oj i to jaki ładny :D
Awatar użytkownika