Bogusiny Ogród (Bogusia2)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję Kasiu , dziękuję Piterku. Bardzo mi miło, że udzielacie mi swoich porad, z których chętnie korzystam. Pełnowartościowym nawozem, takie lilaróz granulki, nawiozłam hortensje, poza tymi w doniczkach, pod koniec lipca i na tym poprzestanę. Owszem myślałam o tym, żeby w II połowie sierpnia, początek wrzesnia nawieżć wszystkie hortensje i róże nawozem bez azotu. Pan Choduń, z którym rozmawiałam przez telefon w sprawie zakupu róż, bardzo polecał nawiezienie róż siarczanem potasu. Tak jak mówi Piterek chodzi o przypieszenie procesu drewnienia łodyg przed zimą. Jeszcze raz dziękuję.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

Życzę pełnego sukcesu z hortensjami bo to takie piękne rośliny!
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Bogusiu piekne róże masz. Czytam, że dopadły je wszystkie plagi tego świata i mam nadzieję, że już sobie z tym poradziłaś.
Pozdrawiam Cię serdecznie.
z uśmiechami Iza
u liski
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lisko, Piterku dziękuję za odwiedziny. Z różami chyba lepiej. Codziennie obrywam zainfekowane liście, więc już nie rażą takm jak poprzednio. W czwartek po pracy byłam w tym sklepie ogrodniczym, w którym oststanio były takie wspaniałe hortensje. Mnie się marzy Annabelle, która mnie zauroczyła w ogrodzie Cillii77. Niestety, była owszem dostawa, ale zostały juz tylko 3 sztuki mocna pożółkłe. Pojechałam znów w piątek, tym razem przed pracą, ale niestety Annabelli nie przywieźli. Trzeba będzie znów próbowac w ten czwartek.
Wczoraj spędziłam pracowity dzień, bo przesadzałam jałowiec, który dostałam z ogrodu mojej przyjaciółki, żeby zakryć pusty placek pod siatką. Przesadziłam też roczną New Dawn. Robiłam to z drżeniem serca, ale chyba mimo to dość sprawnie, bo tak wygląda jakby sie nie zauważyła, że zmieniała siedzibę. Listki nie są opuszczone, gałązki również sztywne, chyba się udało. Jutro czekam na przesyłkę z Rosarium. Mam nadzieję, że róze przyjada w dobrym stanie. Zamówiłam angielki i rose de Resht. Wszystkie pachnące. Wydaje mi się, że w moim ogrodzie brakuje zapachu róz. Mam obmyślone gdzie je posadzę. Będą miały stnowisko wzdłuż siatki z boku domu. Po jednej stronie pod ścianą domu mają być hortensje, którym obecnie rosna korzonki a po drugiej stronie ścieżki, pod siatka, róże. Takie mam zamiary a co wyjdzie zobaczę. A teraz kilka zdjęć z soboty i niedzieli.
Najpierw kilka widoków ogrodu z tarasu. Widać jaki mój ogródek jest mały.

Obrazek Obrazek
Tardivy i Grandifory z którymi słońce się źle obeszło
Obrazek Obrazek Obrazek
Bluszcz i barwinek. Na pierwszym zdjęciu kurtyna z bluszczu na ścianie garażu.
Obrazek Obrazek
Bieżnia Kaji wzdłuż siatki
Obrazek [
Bogusia
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niedzielne słoneczne przedpołudnie
Obrazek
Czemu Mme Isaac Perier tak smętnie zwisają listki i zawijaja sie do góry?
Obrazek Obrazek
A na pocieszenie Astrid Lindgren
Obrazek Obrazek
i Gruss an Aachen
Obrazek Obrazek
Bogusia
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

Hmmm widzę, że pracowicie u Ciebie w ogrodzie! Ja dzisiaj zrobiłem porządki pod blokiem, znowu pół tony biomasy wylądowało w śmietniku hehe :lol:
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

"Bieżnia Kai wzdłuż siatki " ;:1 Świetny pomysł :)
Dzięki takim zdjęciom jak twoje udało mi się pokonać swoją niechęć do róż za ich kolce :)
Awatar użytkownika
safiori
200p
200p
Od: 7 kwie 2008, o 09:51

Post »

Ostatnio rozkochałam sie w hortensjach a u ciebie sa sliczne szczególnie ta bukietowa. Kupiła w tym roku ale nie wsadziłam od razu do ziemi i mi podeschła . Ciekawe czy w przyszłym roku odbije i da radę zakwitnąć , jak nie to będę bardzo bardzo żałowała.
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kilka zdjęć z "lotu ptaka" na mój ogródek czyli z okna mojego pokoju.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek [Obrazek Obrazek
Bogusia
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Takiemu to dobrze, takiemu dobrze bo może ogladać swój ogródek z "lotu ptaka" ;:1
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

śliczny widok z lotu :)
z uśmiechami Iza
u liski
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2006, o 18:22

Post »

Witaj Bogusiu! :D
Dziękuje za ofertę - jest naprawdę kusząca! Marzę o kilku różyczkach ale najpierw muszę wszystko dobrze przemyśleć i znaleźć miejsce :D Bo już widzę że moje tegoroczne zakupy trochę za blisko posadziłam. Np Graham Thomas rośnie jak szalony i robi się z niego parkowe krzaczysko, to samo z Westerland a są zaledwie od siebie 50 cm! Zważ na to Bogusiu gdy będziesz sadzić - odstępy, odstępy!
Bogusiu przez cały ten sezon walczyłam z mszycami na różach słynnym tu środkiem z Ludwika :wink: . Poza tym nie miałam większego problemu z chorobami. Zrobiłam wiosną i w lipcu opryski Amistarem gdy zobaczyłam pierwsze objawy mączniaka czy plamistości. Skrupulatnie oglądam liście, pączki i ręcznie ściągam robale oraz obrywam chore liście. To wszytsko co robię. No i muszą to być przewiewne, słoneczne stanowiska.
Do dołka wsypywałam granulowane "ptasie" i jakiś lidlowski nawóz do róż, troszkę dodałam też kory. To ma być papu na później. Dlatego nie radziłabym sadzić teraz róż w substralu bo On nie ma działać w czasie jesieni. Ja go użyłam do posadzenia róż w pojemnikach wiosną na balkon. Wrzuć granulat, tego osmocostu, trochę kory - kilka łopat ziemi i dopiero róża. Moja kora nie jest przekompostowana, chociaz Pan z ogrodniczego stwierdził że pewnie już jest bo leżała 2 lata w worach w sklepie. Daj taką jaka jest. :D Przy nawożeniu wiosną uzupelnisz azot.
Bogusiu ja robię wiele na czuja - uczę się - próbuje zrozumieć tę piękne krzewy, jakimi sę róże. Nie przejmuj się się za nadto :wink: Chociaż Cię rozumiem.... :D :oops:
Fajnie że napisałaś mi o tych uwagach Pana Choduna!
Boguniu piękne fotki ogodu, w ogóle masz wiele możliwosci. Ja na Twoim miejscu obsadziłabym wszystkie brzegi ogrodu. Zrobiłabym wkoło falbanę tak jak masz rododendrony posadzone - tylko pociągnęła wkoło i sadziła, sadziła, sadziła.:D Ograniczyłabym troszkę tujowate, iglaki u dołów - żeby je mieć pod kontrolą i nie zabierały miejsca a wszędzie w zacienionych zakatkach nasadziłabym hortensji. Zwłaszcza białe pięknie wyglądają przy ciemnej zieleni iglaków, choinek.
Bogusiu czekam na więści o różach - pochwal się zakupami i życzę Ci miłej pracki. ja tez miałam ambitne plany ale u mnie pada, pada.
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj, korzystając z pochmurnej pogody, zrobiłam małą rewolucję w moim ogrodzie. Poparzone przez słońce hortensje bukietowe przesadziłam na rabatę wzdłuż domu od strony wschodniej, a na ich miejsce (po usunięciu kwaśnego podłoża) posadziłam róże, kupione w zeszłym tygodniu. Przesadziłam też na miejsce po jednej z hortensji duży krzak Astrid Lindgren. Teraz tylko pozostaje czekać czy wszystkie damy zaakceptują nowe stanowiska. Jeszcze do przesadzenia mam wielka hortensję ogrodową, ale ona zamieni się stanowiskiem z rododendronem, który powędruje pod sosnę, a na miejsce hortensji posadzę Queen Elizabeth. Jednym słowem wielkie przesadzanie. Oby tylko wyszło roślinom na zdrowie!
Bogusia
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Bogusiu, czas Anabelli już mija, dlatego bierz żółte, jak są.
U mnie, ona juz przekwitła i w zasadzie ma tylko zielone kwiatostany.
Białe, młódki były miesiąc temu :lol:

Kora kompostowana ma silne działanie przeciwgrzybicze i zaawansowane procesy rozkładu,
tzn. że garbniki są już zobojętnione, a mikroorganizmy nie pobierają już azotu,
by rozpocząc procesy rozkładu, czyli, nie odciągają azotu z otoczenia.
jeśli używa się kory niekompostowanej=świeżej trzeba dodać mocznika/ amoniku/ azotu,
by zneutralizowac jego pobieranie z gleby.

Osmocote działa z opóźnieniem, więc masz absolutna rację, nie stosując tego nawozu w innym terminie, niż wczesną wiosną ! :P To, niski ukłon w Twoją stronę.
Róze mają swoje duże wymagania, ale piękność kwiatów i uroczy zapach,
zawsze rekompensują ich pielęgnację. :P
Gratulacje !
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2006, o 18:22

Post »

Witaj Bogusiu!
Z pewnością wyjdzie tylko na zdrowie Twoim hortensjom to przesadzanie w ciemniejsze stanowisko a i dzięki temu dla róż masz piękne słoneczne miejsce! Utrzymuj tylko wilgotność i daruj sobie na razie zasilanie. Co do wyboru hortensji to rzeczywiście wszystkie bukietowe są bardzo podobne i może faktycznie Limelight (limonkowa) będzie dobrym wyborem. Ma piękne barankowe kiście i przebarwia się na różowo. A jeśli masz problemy z dostaniem Anabelle to własnie robię sadzonki w postaci 4, 5 półzdrewniałych pędów. Mogę Ci przesłać? :D
Mnie czekają podobne rewolucje i z hortensjami a przede wszytskim z różami, które za ciasno posadziłam. Nie mówiąc o tym że mam w planach jeszcze różane zakupy :D A więc nie jesteś jedyna moja droga :wink:
Bogusiu Queen Elizabeth to piękna róża! Proszę zrób fotki jak tylko będziesz gotowa po zmianach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”