Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie?

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie?

Post »

Też chętnie posadziłabym wrzosy, ale mam kilka donic do uzupełnienia, tzn. takich gdzie np. koleus dobrze wygląda, a bakopa i werbena już się kończą. Nie jestem pewna, czy takie towarzystwo się zniesie nawzajem. Raczej zainwestuję w jakieś nowe doniczki i tam posadzę wrzosy.
A bratki bardzo chętnie, tylko że na razie żadnych nie widziałam w handlu. Tak w ogóle, to część roślin trafiła mi się w tym roku bardzo słaba, do tego jeszcze plaga mszyc i nie wyglądają za ładnie.
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Ja jeszcze zasilam Fuksje, mam nadzieję, że pobędą dłużej w donicach i będą zdobiły długi czas... Tym bardziej, że chłody im nie straszne...
Też myślałam o Bratkach... I mam kilka odmian dyniowatych, też będą ozdobą donic... :)
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
x-grey
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 lip 2013, o 15:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Już myślicie o jesieni? Przecież ;:3 mocno grzeje, jeszcze miesiąc wakacji :heja Pelargonie i fuksje u mnie stoją do przymrozków.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
anka22639
200p
200p
Od: 8 sty 2012, o 15:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale niektóre kwiatki faktycznie czują już jesień. ja musiałabym kilka doniczek rozsadzić i wsadzić kwiatki do korytek bo gwiezdny pył stał się faktycznie pyłem - wysechł na pieprz.
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje jesienne dekoracje były z Traw, Żurawek, Trzmielin... Tak wyglądały jesienią... Ale i całe lato zdobią donice w koszach... Tylko się troszkę rozrosły... :)

Obrazek

Obrazek
Część 1Część 2
Dorota
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Ja też dziś pomyślałam o jesieni i kupiłam kilka żółtolistnych wrzosów :) Sadzę je do plastikowej misy, teraz będą zdobiły zakątek w ogrodzie, jesienią taras. W listopadzie/grudniu robię na kawałku grubszego patyka atrapę z pędów cyprysika niby drzewka ciętego w kulę i wbijam w środek posadzonych wrzosów ( czasem jest też gaulteria), a misę wkładam do wyższej donicy ceramicznej.Wygląda to bardzo naturalnie i zdobi wejście do domu, wrzosy lekko zaschną,' iglak' jest zielony do wiosny, a nie muszę się martwić w mrozy i niczego zabezpieczać.Wiosną wrzosy są niestety do wyrzucenia, ale koszt niewielki, a efekt mi odpowiada.Czasem mam już wiosną posadzone bratki, a ta dekoracja nadal ładna :wink:
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A masz jakieś zdjęcie tej kompozycji, Selli... Zaintrygowała mnie taka forma... :wit
Część 1Część 2
Dorota
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Selli, nie szczuj błagam, fotę wrzuć!
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Teraz jeszcze nie ma co pokazywać, na razie są tylko posadzone 3 żółte wrzosy tzw. odmiana pączkowa (jeszcze nie kwitną, ale kwiatki będą białe) w misie, ale zimą obiecuję wrzucę tu zdjęcie jak będzie ten 'niby iglaczek' :) Ogólnie to jest prosta i niewyszukana kompozycja, ale to taki mój 'patent' na zimową donicę przy wejściu do domu, o którą nie trzeba się martwić, ani podlewać.Wrzosy pączkowe są fajne, bo się nie sypią, lekko zasuszone też ładnie wyglądają zimą, ale same trochę smutno stąd pomysł na ten 'iglak'.

Sadzę wrzosy wcześnie, bo wtedy ładnie się ukorzeniają i jeszcze rozrastają trochę do zimy, a ja się nimi nacieszę jesienią.Zimą są taką niby trawką pod tym 'iglaczkiem na pniu'.Obcinam niewielkie gałązki cyprysika(ale można też cisa, jałowca, nawet świerka, ale wtedy trudniej, bo są sztywne) łączę je w kulę i mocuję drutem do pieńka, całość lekko przycinam i wbijam pień w środek misy, podlewam by zmarzło i było dobrze umocowane.Nikt się nie domyśla, że iglak nie rośnie naprawdę. :wink:

Misa jest plastikowa, bo da radę na mrozie, dopasowana średnicą do ceramicznej, wysokiej z surowej, nieszkliwionej, jasnej gliny, bo moim zdaniem taka pasuje do wrzosów i iglastych.
U mnie przy wejściu do domu jest ciemne tło, więc ładnie wyglądają żółtolistne rośliny, ale na jasnym tle dobrze wyglądają zielone pączkowe wrzosy, gaulteria i np. cis.
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No, o ten patent z tym iglakiem na kiju mi idzie... :D
Ale już jakie takie wyobrażenie mam, tylko nie wiem, jak mi to wyjdzie... Ale pomysł bardzo mi się spodobał... :D
Dziękuję... ;:196
Część 1Część 2
Dorota
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

selli, przypominamy się o zdjęcie iglaka na kiju i Twoich kompozycji :wit
U mnie kilka dni temu surfinie, koleusy i osteospermum dostały nakaz eksmisji i ich miejsce zajęły wrzosy, chryzantemy i iglaki.

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Obrazek

aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

U mnie doniczkowe pomidorki zostały zastąpione przez kompozycje z białej niskiej chryzantemy, białej trawy Carex, pstrolistnego bluszczu i kremowych bratków.
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iza, poproszę natychmiast fotkę, bo z opisu wygląda bardzo ciekawie, a ja mam trochę wolnego miejsca jeszcze. Może zgapię od Ciebie pomysł...
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Nie mam niestety, mogę tylko dopowiedzieć, że chryzantemy, trawy i bluszcze potem mam zamiar przesadzić na rabatkę i wykorzystać w przyszłym roku.
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie jeszcze kwitną Fuksje i Pelargonie... Jakoś szkoda mi je zmieniać... Pewnie tak zostanie do przymrozków... :)

Obrazek

Obrazek
Część 1Część 2
Dorota
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”