Re: Dziwaczek (Mirabilis jalapa)
Re: Dziwaczek Mirabilis jalapa
Dobrze, że w temacie jest podana łacińska nazwa, bo moje kłącza nie miały polskiej nazwy na opakowaniu i nie miałam pojęcia co mam w ogródku ;)
Wiosną je zasadziłam i pięknie kwitną do tej pory. Zaczęłam już zbierać nasiona na przyszły rok.
Wiosną je zasadziłam i pięknie kwitną do tej pory. Zaczęłam już zbierać nasiona na przyszły rok.
- meluzyna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pięknie kwitną, to prawda, ale strasznie brudzą na balkonie 

- szy---
- Od: 31 sty 2013, o 14:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzisiaj zauważyłem pierwsze paki kwiatowe na dziwaczkach wysianych na wiosnę.
-
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Brudzą , ale jakie piękne kolory mają dziwaczki , z roku na rok więcej krzyżówek jest ....ja także nasiona zbieram cały czas , i karpy zostawię sobie też , tylko wcześniej wysadzę bo w tym roku zbyt późno to zrobiłam , ale i tak są w pełni już kwitnienia.....
Bożena
- meluzyna
Krzaki są imponujące nawet jak na balkon. Mieszkają w wielkiej donicy(wyhodowane z karp). Masz rację, kolorki piękne. Ja mam 2w1 czyli dwa krzaczki w kolorze ciemnego wina i żółtego. Wpasowały się do kolorów jesieni
Są naprawdę piękne. Tak sobie myślę, czy nie obsadzić nimi całego balkonu- podłogi. Mają jeszcze jedną zaletę, ładnie pachną
Moje wystawione są w pełnym słońcu i straszne z nich pijaki, ciekawe czy jakby stały w półcieniu też by miały taki apetyt na wodę i jakby to rzutowało na ich kwitnienie? W związku z tym mam pytanie, na jakich stanowiskach trzymacie swoje dziwaczki?

Moje wystawione są w pełnym słońcu i straszne z nich pijaki, ciekawe czy jakby stały w półcieniu też by miały taki apetyt na wodę i jakby to rzutowało na ich kwitnienie? W związku z tym mam pytanie, na jakich stanowiskach trzymacie swoje dziwaczki?
Na opakowaniu było napisane słońce i półcień. Moje rosną od strony południowej i kwitną do tej pory.
- szy---
- Od: 31 sty 2013, o 14:40
Moje dziwaczki wysiane na wiosnę rosną w cieniu pod drzewami i może już się rozwinęły kwiaty.
Kiedy wykopuje się dziwaczki.

Kiedy wykopuje się dziwaczki.
- meluzyna
Na jesień, tak jak dalie i tak samo je przechowujesz. Chociaż są tacy co ich nie wykopują.
- zeberka4
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
Wykopujemy prze przymrozkami, ja będę kopała razem z mieczykami.
-
Ale jak się wykopie to karpa przemarznie , chyba że będzie grubą warstwą ściółki przykryte to miejsce, ziarno ma grubą otoczkę i dlatego kiełkuje na wiosnę , ale karpa ??
Bożena
-
- 200p
- Od: 20 cze 2012, o 01:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Karpę wykopujemy i przechowujemy jak dalie.
-
Wiem , tylko wcześniej było wspomniane że nie wszyscy wykopują , niektórzy zostawiają , ale jak jest w ziemi przez zimę to trzeba dobrze zabezpieczyć przed mrozem, ja także wykopuję i mnie to troszkę zdziwiło.....
Bożena
- zeberka4
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
Najlepiej wykopać bo masz pewność że nie przemarzną. Ja po wykopaniu odkładam na parę dni w przewiewnym miejscu, wcześniej oczyszczam z ziemi. Bo obsuszeniu wrzucam do pudła i zasypuję trocinami. Nigdy nie miałam problemów żeby przechować tak dziwaczki. Trzymamy w miejscu gdzie temp nie spada poniżej 0, najlepiej + 5-10 stopni
Robię tak co roku, nie zostawiam nic w ziemi bo i tak padnie.
Robię tak co roku, nie zostawiam nic w ziemi bo i tak padnie.
-
A ja na wiosnę jak zobaczyłam bulwy dziwaczka po zimie , to tylko 3wkopałam a resztę wyrzuciłam bo były bardzo zasuszone i bałam się że nic nie wyrośnie , a tu są krzaczki nawet mniejsze od tych z samosiejek ...człowiek uczy się od młodości do starości.....
Bożena