Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.1
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta
W zeszłym roku miałem piękną dynie (patrz str 8 ) pierwsze 3 to zeszłoroczna a 4 to tegoroczna która teraz już robi się pomarańczowa. Oprócz tego mam jeszcze na działce 3pomarańczowe i 3seledynowe.
-- 19 wrz 2013, o 12:07 --
http://tpzb.org/?page_id=3999 TU ZDJĘCIA TYCH Z DZIAŁKI. ALE TE JUŻ TEŻ KIEDYŚ TU WSTAWIAŁEM. Nowszych niestety nie mam a trochę urosły. Niektóre mniej inne więcej.
-- 19 wrz 2013, o 12:07 --
http://tpzb.org/?page_id=3999 TU ZDJĘCIA TYCH Z DZIAŁKI. ALE TE JUŻ TEŻ KIEDYŚ TU WSTAWIAŁEM. Nowszych niestety nie mam a trochę urosły. Niektóre mniej inne więcej.
-
- 500p
- Od: 24 cze 2013, o 18:06
Pewnie wszystkie które były by wystawione na słońce były by podobne do pomarańczowego, z pewnością osłanianie dyni by ta mogła rosnąc i by skórka nie stwardniała za bardzo nie pomaga we właściwym wybarwieniu. Role też może odgrywać to czym dynia się żywi w jakiś sposób. I w końcu jak Błażej powiedział uwarunkowania genetyczne. Zbór wszystkiego po trochę myślę.
- BobejGS
- Kontakt:
Niekoniecznie. Mam dwa kolory dyń i tu nie ma znaczenia nawożenie ani działanie światła
genetyka owszem. Ale oddziaływuje ona głownie na przyrost owocu w sensie max wielkość. Można niewiadomo co robić, stosować niewiadomo jakie nawozy, folie podgrzewane itp itd a jak ma sie kiepskie nasiona np jakiejś firmy to ciężko będzie jej do 100kg dorosnąć 

-
- 500p
To lipa że w 2 stronę to nie działa:P. Mam na myśli że mając nasiona z dyni 400-500kg nie uzyskamy takich rozmiarów dyni w przyszłym roku bez tunelu dogrzewania nawozów i pewnie wielu innych zabiegów
- BobejGS
- Kontakt:
Działa w tą ale nie ma tak lekko że wystarczy nasiona kupić. Nic jednak nie jest pewne. Teoretycznie gdy zapewni sie identyczne warunki jakie miała matka nasionka to powinna urosnąć podobna. Chodzi mi jednak o to że nasiona dobre genetycznie mają już lepszy start 

-
- 500p
Wiadomo, jak wszędzie geny, predyspozycje plus w miarę dobre warunki i jest sukces. Ja swój będę budował latami po setce co roku
, z każdym rokiem będzie trudniej ale plan już jest, realizacja rozpoczęta:)

- BobejGS
- Kontakt:
Plan jest najważniejszy a jeśli do tego zostały już podjęte działania to tylko czekać na sukces
Ja chciałbym jedynie z roku na rok pobijać swój rekord. Nic więcej
póki co mój rekord nadal na krzaku więc jeszcze nie wiem jaki plan oszacować. Ale do 250kg raczej nie dojdzie bo noce zbyt zimne.

-
- 500p
Idzie poprawa pogody i większa ilość słońca, może dobije do 250. Mam pytanie bo wiem że to nie jest Twój pierwszy rok z AGP i zastanawia mnie czy co roku masz je w tym samym miejscu? Tak organizacyjnie pomyślałem że po daniu dużej ilości obornika można by to wykorzystać w przyszłych latach i posiać rośliny które nie koniecznie powinno się siać rok po oborniku.
- BobejGS
- Kontakt:
Ja sieje pierwszy raz na działce ale nie będe się zastanawiał co sadzić na ich miejscu. Jednak na pewno korzeń główny nie będzie w tym samym miejscu przez kilka lat. Lecz jeśli chodzi o miejsce krzaka bo w zeszłym miałem tylko jeden i wtedy zaczynałem przygodę to w tym roku mam krzak identycznie w tym samym miejscu tyle że korzeń główny jest oddalony o ok 6metrów. Ogólnie to jest tak że rośnie pod płotem i w zeszłym roku rosła w lewo a w tym w prawo
także rosną w tym samym miejscu i jakichś negatywów nie widziałem
Jeśli chodzi o inne warzywa to nie wiem. Ja daje obornik rok w rok na jesień po całości.

-
- 500p
Ja dłużej pewnie niż 2 lata w jednym miejscu i tak nie będę siał bo planuje przeprowadzkę a wtedy będę mógł mieć mnóstwo olbrzymów:D:D ograniczenia będą ale mniejsze na rzecz większej swobody i ilości wszystkiego 

- BobejGS
- Kontakt:
To ok. A co już uszykowałeś? Bo że przekopałeś końskim obornikiem to już mówiłeś
jakiś ciekawy pomysł zastosowałeś? Coś o nawadnianiu mówiłeś to chodziło o system kropelkowy?

- BobejGS
- Kontakt:
Tak sobie czytałem różne artykuły aby sobie ułożyć na następny rok plan działania i znalazłem artykół który jest ciekawy a na pewno jedno zdanie. Kiedyś tutaj padło pytanie o utratę wagi dyni po wycięciu. Odpowiedziałem że około 1kg dziennie. No i dziwnym trafem trafiłem na artykół wyjaśniający te kwestie. A więc drodzy hodowcy trzymajcie swoje olbrzymy jak najdłużej na krzaku najlepiej do samego dnia ważenia. http://www.pumpkin.pl/content/podsumowanie-1
-
- 500p
Z pewnością przeczytam:) Kwestia utraty wagi jest mega istotna dla osób które biorą udział w konkursach. Ja na pewno jedną dynie w przyszłym roku wydrążę na halloween:)
-
- 200p
- Od: 10 maja 2013, o 14:12
Mi właśnie do tego potrzebny jest gigantvanyavala pisze:. Ja na pewno jedną dynie w przyszłym roku wydrążę na halloween:)

-
- 500p
To jak już wydrążysz to wstaw tu foto foto.