Ziemniaki- wszystko o uprawie cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ziemniaczki , ziemniaki
Ja się tego obawiałam że jak zacznie padać to nie wiadomo kiedy przestanie. I tak jest , codziennie pada, zimno. Przymrozek nie zaszkodzi bo ziemniak jest w ziemi , ale lepiej dmuchać na zimne ....
Bożena
- OgrodnikSebek
- 200p
- Od: 29 mar 2013, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziś kopałem pyrki o nazwie Michalina
Bardzo duże były , choć zdarzały się robaczywe ale takich pięknych nie widziałem

Sebastian . Zapraszam na : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65136" onclick="window.open(this.href);return false;
Szczerze nie zwracałem na to uwagi jakoś ale też nie widziałem żeby takowe były. Osobiście uważam że najlepiej sadzić ziemniaczki z bulw a nie nasienników.GunnarSK pisze:Czy te Twoje ciekawe ziemniaki wytwarzają "pomidorki"/owoce?allegrowicz-n pisze:Witam a oto moje ziemniakitylko się nie przestraszcie hehe nie są chore ani zgnite
fioletowa to odmiana vitelotte a czerwona to burgundy red.

- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
[quote="allegrowicz-n]Szczerze nie zwracałem na to uwagi jakoś ale też nie widziałem żeby takowe były. Osobiście uważam że najlepiej sadzić ziemniaczki z bulw a nie nasienników.
[/quote]Może i czasami lepiej z bulw, ale z nasion jest większa różnorodność.

pozdrawiam, Gunnar
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Wczoraj testowałam 5 siewek w gotowaniu, jedna chyba wyleci, 4 przyzwoite bardzo mączne, 1 pyszna tylko niekończąca i nie wiem jak to zbierać, ale akurat z niej zrobiłam własną krzyżówkę, więc może się coś sensownego urodzi:D
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Można spróbować, tylko warstwa słomy minimum 30 cm. Na glinie może być problem, ogólnie rozłożenie słomy dopiero po dokładnym rozmarznięciu ziemi. Odmiany które źle znoszą wilgoć w przypadku takiej pogody jaką mamy ostatnio [miesiąc deszczu] mogą sprawiać kłopoty. No i pozostaje kwestia myszy..
- GunnarSK
Może być problem właśnie z myszkami, bo nie tylko w Norwegii grasują.
pozdrawiam, Gunnar
Myszami bym się zbytnio nie przejmował bo to co ich to i tak w ziemi zjedzą.
Jak dużo potrzeba sadzeniaków żeby obsadzić 100 m2? Zapytam też z ciekawości, jaki zbiór po wysadzeniu np. 10 kg ziemniaków uznaje się za przyzwoity?
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Ja sadziłam ziemniaki odległośc bulw na stopę , ale każdy ma swoją szkołę , nie za gęsto bo nie mają miejsca do tworzenia bulw i pobierania składników , ziemia spulchniana i żeby chwasty za bardzo nie rosły . Ale przeliczyć to ja nie mam takiej orientacjii, na pewno ktoś odpowie, poczekaj cierpliwie....
Bożena
- GunnarSK
Kiedyś mi karczownik zżarł kilka bulw, a i tak później go dopadł sąsiedny kot. Karczownik jak to mysz jest smaczny, a kret nie.lukk pisze:Myszami bym się zbytnio nie przejmował bo to co ich to i tak w ziemi zjedzą.
pozdrawiam, Gunnar
-
- 200p
- Od: 20 lut 2012, o 12:36
Proponuję przeczytać np. to:http://piorin.gov.pl/akt/ipziemniak.pdf
Myślę że da to lepszy obraz sprawy niż prosta odpowiedź.
Myślę że da to lepszy obraz sprawy niż prosta odpowiedź.
Pozdrawiam Piotr
Dzięki, bardzo wyczerpujące opracowanie, ale żeby się z nim dokładnie zapoznać potrzebnych jest wiele godzin, a ja chciałbym tylko, na początek, ukierunkować swoje myślenie.
Pozdrawiam
Adam
Adam