Jodła pospolita - Abies Alba
Jodła pospolita - Abies Alba
Witam !
Kilka dni temu zakupiłem nasiona wyżej wymienionej rośliny. Niestety dostałem owe nasiona bez jakiejkolwiek informacji postępowania z nasionami. Dlatego zwracam się do was forumowicze ! Potrzebuje konkretnych rad odnośnie stratyfikacji, wysiewu oraz hodowli.
Pozdrawiam eczcze.
Kilka dni temu zakupiłem nasiona wyżej wymienionej rośliny. Niestety dostałem owe nasiona bez jakiejkolwiek informacji postępowania z nasionami. Dlatego zwracam się do was forumowicze ! Potrzebuje konkretnych rad odnośnie stratyfikacji, wysiewu oraz hodowli.
Pozdrawiam eczcze.
-
- 100p
- Od: 14 wrz 2011, o 22:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Hodowla Jodły Pospolitej - Abies Alba
A więc tak:
W listopadzie zaczynasz stratyfikację.
Wcześniej 1-2 dni moczysz nasiona w wodzie.
Później wrzucasz nasiona do worka foliowego w którym jest gruboziarnisty piasek lub torf+wermikulit i mieszasz. Podłoże nie może być mokre. Powinno być lekko wilgotne.
Worek wylądować musi w lodówce
Raz w miesiącu nim potrząsasz żeby się wymieszało.
Stratyfikacje kończysz w maju, a po przymrozkach startujesz z wysiewem.
Możesz do gruntu lub do doniczek.
Po wysiewie pamiętaj o lekkim uklepaniu ziemi i przykryciem cienką warstwą piasku.
W listopadzie zaczynasz stratyfikację.
Wcześniej 1-2 dni moczysz nasiona w wodzie.
Później wrzucasz nasiona do worka foliowego w którym jest gruboziarnisty piasek lub torf+wermikulit i mieszasz. Podłoże nie może być mokre. Powinno być lekko wilgotne.
Worek wylądować musi w lodówce

Raz w miesiącu nim potrząsasz żeby się wymieszało.
Stratyfikacje kończysz w maju, a po przymrozkach startujesz z wysiewem.
Możesz do gruntu lub do doniczek.
Po wysiewie pamiętaj o lekkim uklepaniu ziemi i przykryciem cienką warstwą piasku.
Okej dzięki za informacje ale nasuwa mi się pytanie odnośnie stratyfikacji. Czy podczas trzymania nasion w lodówce należy je podlewać czy tylko mieszać ? no i czy to koniecznie musi byc torf + wermikulit, czy wystarczy sam torf.
pozdrawiam.
pozdrawiam.
-
- 100p
- Od: 14 wrz 2011, o 22:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
1.Podczas trzymania w lodówce tylko mieszać.
2. sam torf być nie może, trzeba czymś rozluźnić jego strukturę. Najlepiej torf+wermikulit lub gruboziarnisty piasek bez dodatków.
2. sam torf być nie może, trzeba czymś rozluźnić jego strukturę. Najlepiej torf+wermikulit lub gruboziarnisty piasek bez dodatków.
-
- 100p
- Od: 10 sie 2008, o 17:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Tegoroczny zbiór?
Polecam przechować w chłodnym miejscu "na sucho" do wiosny (pod warunkiem, że nasiona nie są zbyt wilgotne). Przed siewem 1 miesiąc stratyfikacji (wymieszane z piaskiem w temp. 4-5 stopni C)i wysiew na początku maja
Polecam przechować w chłodnym miejscu "na sucho" do wiosny (pod warunkiem, że nasiona nie są zbyt wilgotne). Przed siewem 1 miesiąc stratyfikacji (wymieszane z piaskiem w temp. 4-5 stopni C)i wysiew na początku maja
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co osoba to inna opinia 
To ja od siebie dodam, książkowe i sprawdzone przeze mnie to 6 miesięczna stratyfikacja - 2 miesiące ciepłej, 4 miesiące zimnej. Jeśli pogoda pozwala to można wysiewać do inspektu nawet w kwietniu.
Miesięczna stratyfikacja będzie za krótka, nie równe wschody i niski procent. oczywiście że coś zakiełkuje ale na 100 nasion 10 - więc mija się z celem.

To ja od siebie dodam, książkowe i sprawdzone przeze mnie to 6 miesięczna stratyfikacja - 2 miesiące ciepłej, 4 miesiące zimnej. Jeśli pogoda pozwala to można wysiewać do inspektu nawet w kwietniu.
Miesięczna stratyfikacja będzie za krótka, nie równe wschody i niski procent. oczywiście że coś zakiełkuje ale na 100 nasion 10 - więc mija się z celem.
Re: Jodła pospolita - Abies Alba
Zastosowałem się do opinii użytkowników powyzej. Udało się, nasiona wykiełkowały, co prawda nie wszystkie ale zawsze coś. Teraz nasuwają mi się kolejne pytania odnośnie samej hodowli. Jakie warunki zapewnić wykiełkowanym nasionom ?