Szczepienie drzewek, krzewów owocowych oraz warzyw cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Batman
50p
50p
Od: 22 mar 2011, o 12:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych

Post »

Według mnie najlepiej sprawdza się cienka taśma izolacyjna max 0,13mm grubości :wink:
Pozdrawiam Radek :wink:
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32

Post »

Tasma izolacyjna nie zda raczej egzaminu, poniewaz jest klej, ktory przy odklejaniu moze spowodowac powazne uszkodznienie mlodej kory. Ja uzywam obecnie rozciagliwej tasmy typo parafilm, naprawde zdaje egzamin. 50m to koszt ok 25 PLN i starcza na caly sezon bez problemu.

Pozdrawiam serdecznie
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Paski do szczepień można kupić w niektórych ogrodniczych ( w moim ogrodniku 21zł /kg) ,z jednej strony gładki,z drugiej w krateczkę,super sprawa.Identyczne w tym sklepie tylko sporo droższe.
http://www.euroflora.pl/tabid/448/Type/ ... fault.aspx
To już chyba lepsza gumka.Teflon jest mało elastyczny,"płynie" i rozciągnięty nie obciska dobrze miejsca szczepienia.
x-a-e
Konto usunięte na prośbę.
Od: 21 sie 2012, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tnę zwykłą "reklamówkę" na paski szer. ca 1,5 cm (po złożeniu torby w harmonijkę trwa to 15 sekund). Owijam takim paskiem miejsce szczepienia (albo dookoła oczka), a potem nawijam na tą folię ze dwa razy taśmę izolacyjną (taką z elektryka z 1,80 PLN).
Efekt - jak dojdziesz do wprawy - super. Folia robi co ma robić, klej od taśmy nie przywiera do kory. I o to chodzi. A koszt - żaden prawie.
Próbowałem różnych taśm, w tym teflonowej i ten mój sposób, jak dla mnie najlepszy :D
dvdek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 wrz 2013, o 10:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam

Mam takie pytanie, chciałbym posadzić sobie na działce drzewa owocowe, niestety aktualnie nie posiadam żadnych drzew na których mógłbym zaszczepić coś. Moje pytanie brzmi w jaki sposób mógłbym pozyskać podkłady nie kupując ich? Czy podkłady z samosiejek nadają się do tego? Np. pozbierać 10 jabłonek samosiejek jako podkład i na nich zaszczepić 10 zarazów takich jakie mnie interesują?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podkładki pod konkretne gatunki drzew owocowych są dobierane nie tylko ze względu na siłę wzrostu ale i na łatwość zrastania się podkładki ze zrazem lub oczkiem , gleby na której ma rosnąć drzewo i plenności.Niektóre odmiany nie zrastają się ze sobą i trzeba dawać w środek tzw.pośrednią czyli odmianę zrastającą się z tymi obydwoma.Powszechnie na podkładki była stosowana siewka antonówki ale drzewa rosły b. duże.A co do szczepienia na zebranych samosiejkach to jak najbardziej,próbuj ,naukę od czegoś trzeba zacząć.Powodzenia.
eko-ogrodnik
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 mar 2013, o 19:23
Kontakt:

Post »

idepozapalki pisze:Czy ktoś poza Lexem testował może już do szczepienia teflonową taśmę hydrauliczną?
Z niskonakładowych materiałów wydaje się być jedną z najlepszych opcji.
Ja mam za sobą testy z różnymi foliami, taśmą izolacyjną (taką klejącą dla elektryków) i ta teflonowa wypadła najlepiej. Świetnie się nią wiąże, dość poręczna. Piszę o takiej na plastikowych rolkach ROZMIAR 12mm x 10metrów.
Do okulizacji i szczepienia na młodych podkładkach i przeszczepiania starych drzew stosuję paski foliowe kupione w sklepie internetowym (wyżej wymienionym) lub w sklepie ogrodniczym. Paski te wychodzą najtaniej 20-25 zł za kg czyli 2500-3500 szt. Bywając u różnych osób w starych sadach spotkałem się ze stosowaniem taśmy izolacyjnej i tez się sprawdza.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Ja też stosuję paski sklepowe na wagę. Wychodzi tanio.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Szczepienie na nich innej brzoskwini nie ma sensu: podkładka powinna być silniejsza. Jeśli już, to raczej na śliwie.
Sam z doświadczenia wiem, jakie cuda potrafią wyjść z pestek brzoskwini. Też mam stare schorowane drzewo z pestki, owoce pychota. Gdybym chciał sobie wyhodować nowe drzewko to tylko nasiona i trzymać kciuki by owoce były dobre? Czy ałycza się nadaje na podkładkę pod brzoskwinię? Z siewkami brzoskwiń nie byłoby problemu, ale skoro słabo się nadają to nie ma sensu.

Co do obwiązywania, paski foliowe tak jak u Astone.
ogrod12
100p
100p
Od: 20 mar 2013, o 18:31

Post »

Witam. Rosła u mnie grusza ,, generał concorde" i została z niewiadomych powodów wycięta i z podkładki wyrastają gałązki, czy ktoś wie jaka to może być podkładka?
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Grusza kaukaska albo pigwa. Nie sądzę, że ktoś próbowałby tu z czymś innym.
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ałycza- niezgodność fizjologiczna,nierówny wzrost podkładki i zraza możliwość wyłamywania w m. szczepienia,silny wzrost,dużo odrostów korzeniowych
Węgierka Wangenheima-słabszy wzrost nawet do 40%
siewki moreli Somo i Wczesna z Morden- silny wzrost,brak odrostów,raczej gleby suche, nie lubią gleb zlewnych i okresowego zalewania korzeni
DarekRz

Post »

ogrod12 pisze:Witam. Rosła u mnie grusza ,, generał concorde" i została z niewiadomych powodów wycięta i z podkładki wyrastają gałązki, czy ktoś wie jaka to może być podkładka?
Jak liście dość małe, ciemne, gładkie, twarde a gałązki mają ciernie to grusza kaukaska. Jeśli liście są dość duże i jasne - jak liście jabłoni - to pigwa.
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32

Post »

Nie ma czegoś takiego jak General Concorde. Jest albo General Leclerc albo Concorde. Oba typy pochodzą od komisowki.

Pozdrawiam serdecznie
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ogrod12
100p
100p
Od: 20 mar 2013, o 18:31

Post »

A jak się nazywa szczepienie jak np. w gruszy nad korzeniem jest obcięty pień a obok tego odchodzi gałązka "szlachetnej" odmiany :?: Takie drzewka są najczęściej spotykane w sprzedaży.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”