Wysiewanie kaktusów cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wysiewanie kaktusów

Post »

Moje sieweczki siane 20 marca.Gymnocalycjum i Astrofytum

Obrazek

Nie wiem czy je zraszać zimą jeśli będą stały na parapecie .
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Obserwuj je. Jeśli będą zbyt mocno wysychać to trzeba spryskać.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
aldi38
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 wrz 2013, o 17:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam,jestem tu pierwszy raz zalogowana ale czytałam to forum już wcześniej.Chciałam zapytać po jakim czasie siewki powinny wyjść od wysiania?
Pozdrawiam.Aldona.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Warto byś sprecyzowała o jakie gatunki Ci chodzi. Typowo u kaktusów kiełkowanie rozpoczyna się po około tygodniu a kończy się po około 3 tygodniach od momentu wysiewu o ile są optymalne warunki do kiełkowania czyli właściwa temperatura, wilgotność i ilość światła. Oczywiście są kaktusy, które kiełkują już po 2-3 dniach od wysiewu a są i takie, które kiełkują po roku.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
dkf385
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 sie 2013, o 23:14

Post »

Wie ktoś moze co to może oznaczać, jak sieweczka robi sie nagle pusta w środku?? Kaktusik niby stoi normalnie ale jak sie człowiek przejrzy, to w środku nie ma nic, a jedynie zostaje skórka z wierzchu. Czego im może być za mało albo za dużo??
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

To dzieje się z siewkami czy z dorosłymi roślinami? Coś takiego to końcowy efekt infekcji. Gdy wnętrze roślinki jest już zupełnie martwe i zjedzone przez grzyby lub bakterie to wysycha i właściwie przestaje istnieć.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
popiolek69
500p
500p
Od: 22 paź 2011, o 22:11

Post »

Jest jeszcze opcja larw ziemiórek które właśnie w ten sposób wyżerają siewki że niby nic nie widać a od środka wyjedzone.
dkf385
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Z siewkami.
Co można na to zastosować?? I czy przeniesie sie na dorosłe osobniki, czy nie ma sie co martwić??
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Nie mamy pewności, co dokładnie dolega Twoim siewkom. Jeśli to grzyby to trzeba opryskiwać Previcurem. Jeśli to ziemiórki to trzeba użyć chemii przeciw owadom. Ziemiórki to larwy małych muszek podobnych do owocówek. Jeśli masz ich larwy to muszą być i dorosłe osobniki. Jeśli po mieszkaniu fruwają małe muszki to masz też ich larwy w roślinach doniczkowych. Jeśli muszek nie ma to szanse na obecność larw są praktycznie zerowe. Larwy ziemiórek za wiele dorosłym roślinom nie szkodzą. Podjadają ich korzenie ale przy dużych roślinach i dobrze rozwiniętym systemie korzeniowym mam to niewielki wpływ na ogólną kondycję kaktusów. Generalnie ziemiórki rozwijają się w bardzo żyznym, obfitym w próchnicę podłożu. Jeśli substrat jest z przewagą składników mineralnych to ziemiórki nie mają warunków do rozwoju.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
dkf385
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

jakieś małe muszki ostatnio widziałam w pokoju, ale nie wiem czy to te. Jak na razie zjadło dwa maluchy, reszta chyba zdrowa, a tamte co ciekawe miały korzenie i to dość długie.
Przesadzę je go wyprażonej w mikrofali ziemi, może to coś pomoże.
Podłoże to zwykłą ziemia do kwiatów z przewagą piasku.
x-k-ka

Post »

aldi38 pisze:Witam,jestem tu pierwszy raz zalogowana ale czytałam to forum już wcześniej.Chciałam zapytać po jakim czasie siewki powinny wyjść od wysiania?

mi wyszły pierwsze już po 3 dniach a potem to już poszło ;:108
aldi38
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 wrz 2013, o 17:42

Post »

kafforka pisze:
aldi38 pisze:Witam,jestem tu pierwszy raz zalogowana ale czytałam to forum już wcześniej.Chciałam zapytać po jakim czasie siewki powinny wyjść od wysiania?

mi wyszły pierwsze już po 3 dniach a potem to już poszło ;:108

Witaj,mnie też już zaczynają wychodzić, z całej paczki mix mam już 10 roślinek.Tylko teraz nie wiem kiedy je można rozsadzić do osobnych doniczek?Na razie to są takie dwa listki.
Pozdrawiam.Aldona.
D-avi-D
500p
500p
Od: 18 cze 2012, o 12:31

Post »

Niedługo zamierzam wysiać kilka porcji nasion, więc chciałem zapytać co trzeba zrobić wcześniej z nasionami ?
Potrzebne są jakieś wcześniejsze zabiegi ?
Czy wystarczy odrazu na żwirek je wrzucić ?
Awatar użytkownika
Ewa1821
200p
200p
Od: 19 lip 2012, o 21:11

Post »

To może ja odpowiem :) W tamtym roku wysiałam około 140 porcji (tak na dobry początek ;)
Więc ja z nasionami nie robiłam nic... po prostu wysiałam na żwirek podlany roztworem previcuru.
Z tego co czytałam niektórzy stosują zaprawę do nasion jakąś grzybobójczą (ale mi się nie chciało z tym bawić).
Rezultaty są dobre prawie wszystko wykiełkowało, nie było pleśni, po jakimś czasie pojawiły się glony ale to normalne :)
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15

Post »

Ja nic nie robię, przy setkach porcji komu by się chciało bawić... Swoje sieje na żwir i conajwyżej po siewie delikatnie spryskuje previcurem. Natomiast odkażanie ma sens przy sianiu do słoja. Metoda pracochłonna, ale potem jeśli wszystko było dobrze, nie powinno być problemu przez dłuuugi czas. No i są kaktusy, które mają mięsiste owoce z dużą ilością różnych cukrów itp. - jakbym takie siał to bym się zastanawiał.
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”