Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta

Post »

Drako pisze:Jak przygotowujecie ziemię pod giganty? Dół pełen obornika wystarczy? :lol:
Już pisałem to wcześniej kopie dół 1mx1m na głębokość ok 50cm i ładuje tam swoją wybraną mieszankę którą uszykowałem (w tym ziemia, różny obornik, ziemia komposowa i to co tam jeszcze wymyślę) ;:oj Ale stosuje warstwy ok 10cm czyli na przemian ziemia i materiał organiczny.

-- 17 wrz 2013, o 17:32 --

Zdjęcia skopiowałem także mam wrazie co. Jednak nie wyrobie fizycznie tego dopilnować. Ale wszystko zależy od tego ile krzaków będę mieć w następnym roku :wink:
vanyavala
500p
500p
Od: 24 cze 2013, o 18:06

Post »

Czyli obornik raczej punktowo, a co z ewentualnymi korzeniami wyrastającymi z rozrastającej się rośliny? Ja myślałem by dać w miejsce gdzie dynia zostanie wsadzona i wzdłuż głównego pędu tak by ewentualne nowe korzenie mogły skorzystać.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tu opisałem tylko to co kładę pod korzeń. A tak ogólnie to miałem pod 3krzaki przekopane jak pod warzywa. Jednak jak zrobię w nast roku to nie wiem. Bo nie wiem jeszcze ile będe miał miejsca. Planuje jak na teraz 4krzaki gigantów. Ile będzie to się okaże :wink:
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

Z Twoim zapałem do dyni to ja podejrzewam że więcej krzaków będzie w Twoim ogródku .......
Bożena
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tak jak teraz na chłodno kalkuluje to w tym roku gdybym miał te 2 czy 3 krzaki mniej na działce to podczas tej dwumiesięcznej suszy która była w tym roku wodę którą zawoziłem na działkę zamiast dzielić przez większą ilość krzaków co i tak było za mało mógłbym mocniej podlewać mniejszą ilość krzaków. Może wtedy dynie byłyby jeszcze większe :) Ale z braku wody na działce z początku wiedziałem że będzie to ciężka walka ale widać udało się :wink: Najwięcej błędów popełniłem przy dyni którą mam koło domu bo ma wagę podobną do zeszłorocznej ale myślę że w następnym roku te błędy wyeliminuje :D
vanyavala
500p
500p

Post »

Opisuj te błedy i to dokładnie to reszta przeczyta dokształci się i nie popełni nic podobnego. Ja czytałem że cześć hodowców prócz systemu nawadniajacego stosuje też systemy grzewcze, które zwłaszcza przez pierwsze tygodnie rozwoju rośliny utrzymują wysoką temperaturę gleby nocą i wczesnym rankiem co bardzo pomaga. Ja takich możliwości nie mam, ale koże kiedyś:)
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Też o tym słyszałem. Stosują oni taki system jak ogrzewanie podłogowe. Ale to już są typowi maniacy :D Już nie mówię tu o podgrzewaniu powietrza w folii bo to się stosuje również pod inne warzywa. Też jest to dla mnie nierealne jak na razie i chyba w ogóle :D To chyba tylko dla tych co polują na rekord Polski. Ja to tylko dla rozrywki jak na razie :wink:
vanyavala
500p
500p

Post »

Kiedyś może przy okazji rozrywki wyjdzie rekordowa dynia:P
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Byle do 300kg później to już z górki :;230
vanyavala
500p
500p

Post »

Mówisz:) to ja już w przyszłym sezonie będę atakował 300kg :;230 a potem to pójdę na rekord
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jak już sobie uszykujesz podgrzewaną folię ziemię w niej nawadnianie podziemne i różne bajery to później to ku za bardzo nie ma co robić i jeszcze jak masz folię blisko domu to aby dzwonisz do kogoś kto jest w pobliżu i mówisz czy ogrzewać czy wietrzyć gdy za gorąco :tan A Ty tylko dokładasz kasę dodatkowo za wodę i prąd czy tam czym byś ogrzewał :;230 :lol: W takim wypadku pozostaje ci tylko kupować nasiona z rekordu świata za kilkaset euro :;230
vanyavala
500p
500p

Post »

Ha ha ha:P nasiona z rekordu świata na bank nie są takie drogie. A co do tych wszystkich udogodnień to nie ma szans może kiedyś pomyśle o tym by spróbować hodowli w tunelu ale najpierw musze go zbudować :;230 bo obecny jest dla pomidorów. Ale system do podlewania nie jest skomplikowany stworzyłem taką w sumie prowizorkę zeszłego lata dla pomidorów i kilku innych grządek bo wyjeżdżałem a nie chciałem by wszystko zmarniało. Z pomocą sąsiadów którzy otwierali i zamykali wodę kiedy trzeba było wszystko przeżyło:)
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

- Hodowla olbrzymich dyń jest bardzo kosztowna, ale już nie muszę kupować za granicą drogich nasion - mówi nam Jan
Styra. - Mam już takie międzynarodowe kontakty, że otrzymuje takie nasionka, które chcę. Robimy wymianę, wysłałem nasiona do czterech osób w Ameryce, a ok. 150 sztuk w całej Europie. W ubiegłych latach musiałem nasionka kupować - najdroższe za 120 dolarów, w tym roku już nie płaciłem.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tylko my kręcimy ten wątek? Gdzidm reszta? Nikt nie pisze o swoich wrażeniach z tego roku ani o planach na przyszły :wink:
Awatar użytkownika
Siekier
200p
200p
Od: 15 lip 2012, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ach znów poczułem się wywołany do tablicy :). U mnie ten rok jeżeli chodzi o dynie to jakoś tak ambiwalentnie minął. Z jednej strony mam największą dynię na działkach. Zgarnięta nagroda za plony z tego tytułu oraz wycieczki działkowców podziwiające giganta. Z drugiej strony on ma tylko lekko ponad 40 kilo, a osobiście liczyłem że będzie miał trochę więcej.
Co na przyszły sezon. Przeznaczam trochę więcej miejsca z warzywnika na giganta. Postaram się o jakiś nawóz bydlęcy bo teraz to na gołej ziemi dynia rosła. Dalej to w planach zakup ziarna z rodowodem a nie tak jak w tym roku z legutko. Po tych zabiegach może uda się zbliżyć do 100 kilo
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”