Zalecany termin, to nie wcześniej jak druga połowa sierpnia. W uprawie pod folia już jestem zmuszony to robić. Należy pamiętać, żeby nie robić tego niże,j niż poziom 8-mego liścia nad najwyższym gronem.Marcin P pisze:A Kiedy należy to robić ?? . Niektóre z nich są całkiem długie
Cięcie winorośli cz. 1
- kapitan
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Cięcie winorośli - pytania i odpowiedzi
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 200p
- Od: 26 cze 2012, o 13:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje sadzonki były posadzone w zeszłym roku. Cześć wyrosła dorodna i ma dwa 2,5m pędy. Z częścią miałem kłopot i jest mizerna, cienka pędy mają ok 0,5-1m i 0,5cm grubości.
Wyczytałem że należy ucinać końce pędów pod koniec sierpnia by szybciej zdrewniały. Czy dobrze rozumiem że te 2,5m pędy powinienem skrócić gdzieś o 1/3? Pisało też że jeden z nich usuwa się zostawiając 2 oczka.
Co z tymi mizernymi które nie mają nawet metra? Czy znów pozostaje skrócenie bardzo nisko i czekanie że może w przyszłym roku coś wyrośnie czy również zostawić jeden silniejszy pęd a drugi wyciąć? Te słabe to Krystaily, Nero i Swenson Red. Krystaily była dosadzona na jesieni i nie zdążyła zdrewnieć i przemarzła ale puściła od korzenia.
Docelowo ma być ok 2 metrowy szpaler.
Tylko nero wymaga całkowitego przykrycia na zimę dla reszty wystarczą kopczyki prawda?
Wyczytałem że należy ucinać końce pędów pod koniec sierpnia by szybciej zdrewniały. Czy dobrze rozumiem że te 2,5m pędy powinienem skrócić gdzieś o 1/3? Pisało też że jeden z nich usuwa się zostawiając 2 oczka.
Co z tymi mizernymi które nie mają nawet metra? Czy znów pozostaje skrócenie bardzo nisko i czekanie że może w przyszłym roku coś wyrośnie czy również zostawić jeden silniejszy pęd a drugi wyciąć? Te słabe to Krystaily, Nero i Swenson Red. Krystaily była dosadzona na jesieni i nie zdążyła zdrewnieć i przemarzła ale puściła od korzenia.
Docelowo ma być ok 2 metrowy szpaler.
Tylko nero wymaga całkowitego przykrycia na zimę dla reszty wystarczą kopczyki prawda?
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 25 mar 2013, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak to są młode krzewy, to nie spiesz się z tym skracaniem. I tak wszystkie wiosną skrócisz do kilku oczek( 2-4 oczka).
Te długie możesz lekko skrócić, czubki tylko, i spróbować przygotować do formowania.
A jak nie skrócisz to samo odpadnie po pierwszych mrozach.
Masz kilka pędów min 2- zostaw je, ciąć będziesz po mrozach, tak jak mówisz lub wiosną, ale trudniej okryć.
Młode wszystkie okrywaj, a przynajmniej połóż na ziemi. zależy jak były sadzone. Ja nero tylko kładę na ziemi i obkładam łętami dopiero jak nadchodzą duże mrozy.Na 2 oczka tnie się dla pędu przyszłościowego nie na owocowanie.Hoć itak też.
Pozdrowienia Jurek
Te długie możesz lekko skrócić, czubki tylko, i spróbować przygotować do formowania.
A jak nie skrócisz to samo odpadnie po pierwszych mrozach.
Masz kilka pędów min 2- zostaw je, ciąć będziesz po mrozach, tak jak mówisz lub wiosną, ale trudniej okryć.
Młode wszystkie okrywaj, a przynajmniej połóż na ziemi. zależy jak były sadzone. Ja nero tylko kładę na ziemi i obkładam łętami dopiero jak nadchodzą duże mrozy.Na 2 oczka tnie się dla pędu przyszłościowego nie na owocowanie.Hoć itak też.
Pozdrowienia Jurek
per aspera ad astra
Witam serdecznie.
Mam taką starą winorośl

Grona są schowane pod czapą liści,czy powinienem poobrywać je by grona dojrzały?
Mam taką starą winorośl

Grona są schowane pod czapą liści,czy powinienem poobrywać je by grona dojrzały?
Pozdrawiam ED.
-
- 200p
- Od: 14 gru 2010, o 20:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ed
teraz to niewiele zrobisz - te liście karmią grona, jak oberwiesz to nie dojrzeją. Coś tam możesz przerwać tych liści, ale pewnie niewiele to da. Wiosną zrób porządne strzyżenie, bo zrobiła się straszna czapa. Zostaw stare wieloletnie ramiona i po kilka rocznych pędów z nich wyrastających.
teraz to niewiele zrobisz - te liście karmią grona, jak oberwiesz to nie dojrzeją. Coś tam możesz przerwać tych liści, ale pewnie niewiele to da. Wiosną zrób porządne strzyżenie, bo zrobiła się straszna czapa. Zostaw stare wieloletnie ramiona i po kilka rocznych pędów z nich wyrastających.
Dziękuje za szybką odpowiedź.
Dzisiaj kupiłem sadzonkę w doniczce ,czy lepiej wsadzić ją teraz do gruntu czy przezimować w piwnicy i dopiero po mrozach wysadzić ?
Dzisiaj kupiłem sadzonkę w doniczce ,czy lepiej wsadzić ją teraz do gruntu czy przezimować w piwnicy i dopiero po mrozach wysadzić ?
Pozdrawiam ED.
Na wiosnę kapitan mnie postraszył że nic nie będę miał po swoim nie fachowym cięciu... a tu chcę go zaskoczyć... Już jeden gąsior nastawiony.... Wino i w tym roku będzie.... Byłby i drugi ale podczas deszczu z tego okapu mocno pada i nie za fest się zbiera... Fakt jest taki że z pąków zapasowych wyrosło... Ps . Teraz co mam z nimi zrobić obciąć czy pozostawić... Postaram się uformować to zgodnie z twoimi wskazówkami
- kapitan
- Kontakt:
Nie pamiętam dyskusji, ale domyślam się, że chodziło o bardzo krótkie cięcie łozy. Widocznie nie ciąłeś "po drewnie", a odmiana toleruje bardzo krótkie cięcie i dobrze owocuje na najniższych pąkach. Nie wszystkie odmiany tak mają i nie należy przyjmować za zasadę, że każda tak cięta do obfity plon. Co do Twojej odmiany to cecha jest godna zapamiętania i podania do ogólnej wiadomości. Trzeba by jednak wiedzieć co to za odmiana
.
Edit: znalazłem na 12-tej stronie, jw.

Edit: znalazłem na 12-tej stronie, jw.
Piotr
- kapitan
- Kontakt:
Raczej nic z tej sadzonki nie będzie. Ma znikome szanse na przetrwanie zimy. Jak nie masz nic nowego na jej miejsce to możesz zostawić do wiosny, ale jak masz co posadzić w tym miejscu, to sadz nową.
Piotr
A Gdzie można zidentyfikować odmianę winorośli. Sam jestem ciekaw co mam. Powiem tylko tyle jeden krzak zielonej dwa ciemne oraz trzeci różowe. Te ostatnie to nie ma oficjalnej nazwy bardzo plenne o jakimś numerze. Te akurat wiem że nie lub krótkiego cięcia... KIEPSKO Z OWOCEM... Może jakiś link z fotkami bym mógł to zidentyfikować... Z góry dziękuję
-
- 50p
- Od: 4 sty 2010, o 17:16
Na winogrona.org 
-- 18 wrz 2013, o 06:37 --
Na winogrona.org

-- 18 wrz 2013, o 06:37 --
Na winogrona.org

winogrona to
Izabella
oraz moje ulubione ( choć chorują jakaś ciemna zaleciałość na owocach )
Iza Zaliwska
Beta z opisu wynika że to nic specjalnego... te akurat można ostro ciąć..
Mam jeszcze jedną odmianę której nie potrafię zidentyfikować... Owoce są znacznie większe od beaty o podobnej barwie... bardziej luźne. Liście mniej powycinane prawie okrągłe chropowate jakby zwinął kartkę papieru w kulkę i na nowo rozwinął. Młode od spodu mają różową barwę. Jutro wstawię fotkę. Sam jestem ciekaw co to jest. SIŁĘ WZROSTU OKREŚLAM NA ŚREDNIĄ.
ps. Do doświadczonych winiarzy. Jaką odmianę polecacie do wyrobu wina.
Izabella
oraz moje ulubione ( choć chorują jakaś ciemna zaleciałość na owocach )
Iza Zaliwska
Beta z opisu wynika że to nic specjalnego... te akurat można ostro ciąć..
Mam jeszcze jedną odmianę której nie potrafię zidentyfikować... Owoce są znacznie większe od beaty o podobnej barwie... bardziej luźne. Liście mniej powycinane prawie okrągłe chropowate jakby zwinął kartkę papieru w kulkę i na nowo rozwinął. Młode od spodu mają różową barwę. Jutro wstawię fotkę. Sam jestem ciekaw co to jest. SIŁĘ WZROSTU OKREŚLAM NA ŚREDNIĄ.
ps. Do doświadczonych winiarzy. Jaką odmianę polecacie do wyrobu wina.
- kapitan
- Kontakt:
Wina są różne...białe, czerwone, różowe...Marcin P pisze:... Jaką odmianę polecacie do wyrobu wina.
Piotr
To ja wiem
Nie od dziś je robię. Mam w tym drobne doświadczenie. Czerwone. Jaka odmiana winorośli była by najlepsza na czerwone wino. No ale jako tako dla naszych warunków klimatycznych.