Orzech włoski - CHOROBY i szkodniki

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Orzech włoski - choroba?

Post »

Witam

Bax2001, podałeś objawy dwóch chorób b. do siebie podobnych: antraknozy i zgorzeli bakteryjnej. Zwalcza się je od maja Miedzianem, a po nim - w dwutygodniowych odstępach - stosując Dithane. Porażone części powycinać, a liście koniecznie zgrabić i spalić /bakterie/.

Pozdrawiam, Francik
Francik
bax2001
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 maja 2013, o 18:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Francik

dziękuję i pozdrawiam
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mój orzech włoski ma takie coś. :( Co to za choroba :?:

Obrazek
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

To nie choroba, tylko obcięty konar i nie posmarowany chyba po obcięciu.
Waleria
reddeath
50p
50p
Od: 4 sie 2012, o 15:05

Post »

francikrecz dithane od zeszłego roku jest wycofane ze sprzedaży chociaż był baaardzo dobrym a zarazem uniwersalnym środkiem komuś coś się nie spodobało....

bax tak jak pisali wcześniej trzeba się "wstrzelić" w moment kiedy liści zaczynają ruszać i wtedy pryskać co dwa tygodnie do momentu kiedy zaczyna kwitnienie, można zostać przy miedzianie albo szukać czegoś co zawiera miedź.

Waleria, Tomek to na pewno konar nie posmarowany po cięciu :)
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04

Post »

Witam

Mówiąc dokładniej to producent wycofał go z obrotu, ale pozostały jeszcze:
- Indofil 80 WP
- Vondozeb 75 WG
/prawdopodobnie/:
- Penncozeb 80 WP
- Penncozeb 455 SC
- Pennfluid 420 SC oraz być może Novozir MN 80 WP. Wszystkie w podobnej cenie za kilogram.

Pozdrawiam, Francik
Francik
alexa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 mar 2013, o 09:42

Post »

Witam, mam podobny problem z orzechami ale moje mają około 8m wysokości jak je opryskać to niewykonalne!!! szerokości chyba z 10m a od góry jest coraz gorzej hmm, wycinać całe konary?
reddeath
50p
50p
Od: 4 sie 2012, o 15:05

Post »

alexa zostaw, popryskaj tak dużo jak możesz i zobacz jak drzewo sobie poradzi, orzech włoski nie bardzo lubi cięcie
vikii
200p
200p
Od: 15 wrz 2013, o 21:54

Post »

Witam,
Nie chcę zaśmiecać forum, dlatego "podczepiłam" się pod ten temat z moim orzeszkiem...
Orzech w sumie nie wygląda na chorego... ma dużo owoców...ma kilka czarnych plam na niektórych liściach , ale... właśnie strząsnęłam pierwsze otwarte orzeszki i.... załamałam się....
Owoce w środku duże ale pokryte czarną skórką .... obrałam skórkę i orzechy w smaku są "jałowe" jakby "wodniste" i takie dosłownie bez smaku :(
Powiedzcie czy to jakaś choroba?
Nadmienię że w zeszłym roku orzech miał dokładnie 18 orzeszków i wszystkie były super!!! a teraz ma ich naprawdę dużo - strząsnęłam 8szt i wszystkie takie same w środku :( :(
Proszę - powiedzcie jaka może być przyczyna? Czy to jakaś choroba?
Pozdrawiam, Aneta:)
bax2001
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Witam ponownie
Tak jak Alexa mam ten sam problem bo orzech duży, dolne partie są zdrowe, a jedynie te u góry od strony wschodniej są chore .
Podobnie jak u vikii u mnie też są owoce w czarnej skórce i takie jakieś dziwne w środku. Były właściciel działki jak i sąsiedzi twierdzą, że to pierwszy raz taki objaw wystąpił, więc nie wiem właściwie co z tym fantem zrobić - ciąć , pryskać czy wogle wykarczować?
pozdrawiam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

A nie jest to spowodowane anomaliami pogodowymi jakie w tym roku występowały. U mnie też orzech dziwnie się zachowuje ale przez to ,że były długie upały a w miedzy czasie gradobicia.
bax2001
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Jolek chyba nie upały i gradobicia, bo u nas tych ostatnich nie było. Lato było bardzo ciepłe, ale że mamy działkę na torfowisku to poziom wody gruntowej jest wysoki i raczej płynów mu nie brakowało. To musi być chyba coś innego - tylko co?
vikii
200p
200p
Od: 15 wrz 2013, o 21:54

Post »

U mnie też gradobicia nie było.....
Upały owszem były ale .....orzech w tym roku nie dość że ma dużo orzeszków to jeszcze rozrósł się bardzo -wg mnie trafił na jakąś żyłę wodną i pije wodę jak głupi bo podlewany nigdy nie był.
Martwią mnie tylko te orzeszki - dlaczego mają czarną skórkę i do tego są bez smaku orzecha.... jaka przyczyna?
Wiem że w tym roku już nic nie da się zrobić ale chciałabym wiedzieć na przyszłość jak temu można zapobiec.
Pozdrawiam, Aneta:)
yonex
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 paź 2013, o 13:57

Re: orzech włoski - choroba

Post »

Witam serdecznie.
Przeszukałem forum ale nie znalazłem choroby, którą ma mój orzech. Będę wdzięczny jeśli, któryś z forumowiczów będzie w stanie udzielić odpowiedzi. Załączam zdjęcia.
Dziękuję i pozdrawiam. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Dodam tylko, że około 30% owoców jest zdrowa. Liście także wydają się być normalne.
wodnikszuwarek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 cze 2013, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: P. K. "Dolinki Krakowskie" (380 m.n.p.m.), pogranicze Małopolski i Śląska
Kontakt:

Re: Orzech włoski - choroby

Post »

Objawy widoczne zwłaszcza na dużym orzechu wskazują na uszkodzenia mrozowe. Nie widać martwych całych gałęzi, więc prawdopodobnie powymarzały pąki, a drzewo ratuje się uruchamiając pąki śpiące. Przyczyną mogło być przesuszenie - szczególnie pędów zimą - zimny wiatr, ale chyba najprawdopodobniej drzewo zaczęło się budzić w czasie cieplejszych dni, a tu nagle wróciła zima i pąki przemarzły.
Ochroną przed takimi skutkami jest osłanianie małych drzew przed wysuszającymi zimowymi wiatrami, a także jesienne malowanie pni i gałęzi drzew małych jak i dużych BIAŁĄ farbą, np Aksilbet - przetestowany i polecany przez Kozulę. Farba taka chroni drzewo przed zbyt dużymi wahaniami temperatury - drzewo później się wybudza, jak już są lepsze warunki do rozwoju.
Co do dziwnego rdzenia - orzechy tak mają :) Pamiętaj, aby po cięciu zasmarować ranę środkiem zapobiegającym wysuszeniu np maścią ogrodniczą, pastą Funaben ew. farbą emulsyjną. Pasta Funaben dodatkowo ochroni ranę przed patogenami, zwłaszcza zarodnikami chorób grzybowych.

Pozdrawiam
Krzysztof
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”