Doniczki,oslonki dla roślin,pomysły
Re: Doniczka robiona samemu - porady
Marlenka wpisz w wyszukiwarkę frazę "doniczka z gliny samoutwardzalnej" i powinny wyskoczyć linki do dwóch for internetowych Craftladies - temat:z gliny samoutwardzalnej i drugie Forum poświęcone sztuce bonsai - temat: doniczki własnej roboty. Tam ludzie opisują swoje doświadczenia w tworzeniu m.in. doniczek z gliny samoutwardzalnej. Generalnie jest problem z chłonięciem wilgoci.
- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Już to dawno zrobiłam. Prawie nic się nie dowiedziałam - wątki bardzo często po kilkunastu postach się urywały i od kilku lat cisza. Ewentualnie ciekawą opcją jest doniczka z mieszanki cementu i masy papierowej - jednak nie na moje obecne warunki.
Edit:
Akurat wątku na CraftLadies nie widziałam. Jednak moje przeczucia były trafne - glina samoutwardzalna się zupełnie nie nada. Może skorzystam z rady jednego z forumków i wybiorę się na te kursy ceramiki w domu kultury. Może pozwolą mi zrobić doniczkę według mojego widzimisie a nie to co akurat oni będą lepić.
Edit:
Akurat wątku na CraftLadies nie widziałam. Jednak moje przeczucia były trafne - glina samoutwardzalna się zupełnie nie nada. Może skorzystam z rady jednego z forumków i wybiorę się na te kursy ceramiki w domu kultury. Może pozwolą mi zrobić doniczkę według mojego widzimisie a nie to co akurat oni będą lepić.
A może zakup jakiś tani pojemniczek np. do pieczenia ciasta czy coś w tym rodzaju i oblep go np. gipsem następnie pomaluj i polakieruj. Będziesz mieć pewność, że się nie rozleci przy podlewaniu, a zawartości widać nie będzie.
- marlenka
- 500p
Gips nie wygląda zbyt estetycznie. Zależy mi na dość ceramicznej strukturze i określonych przeze mnie wymiarach i kształtach oraz ilościach otworów. Właśnie z powodu moich wymaganiach, dawno nie kupiłam gotowca ;)jagusia111 pisze:A może zakup jakiś tani pojemniczek np. do pieczenia ciasta czy coś w tym rodzaju i oblep go np. gipsem następnie pomaluj i polakieruj. Będziesz mieć pewność, że się nie rozleci przy podlewaniu, a zawartości widać nie będzie.
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja chciałam iść na takie zajęcia ceramiczne u mnie w domu kultury ale kobietka prowadząca powiedziała mi, że to tylko dla dzieci
a już miałam wizję fajnych świeczników, które sobie zrobię

a już miałam wizję fajnych świeczników, które sobie zrobię

Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
- marlenka
- 500p
Dziwne, że i tak cię nie przyjęła, co jej szkodziło poduczyć kogoś starszego. U mnie takich zajęć jest kilka w tym oddzielne dla dorosłych i dzieci. Ale ja jestem z Trójmiasta więc od wyboru do koloru.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
Wykopać trochę dobrej gliny z ogródka lub rowu no i można zająć się "doniczkarstwem". 
Wiem tylko, że trzeba wyroby dobrze wysuszyć i dopiero potem wypalić. Przy zaczynającej się porze dogrzewania mieszkań dzieła z gliny będą szybko wysychać i pękać, chociaż można spróbować. Ciekawe, czy można wypalić coś w zwykłym piecu, nigdy nie próbowałem. (ach te lepienie za dzieciaka...
)

Wiem tylko, że trzeba wyroby dobrze wysuszyć i dopiero potem wypalić. Przy zaczynającej się porze dogrzewania mieszkań dzieła z gliny będą szybko wysychać i pękać, chociaż można spróbować. Ciekawe, czy można wypalić coś w zwykłym piecu, nigdy nie próbowałem. (ach te lepienie za dzieciaka...

- marlenka
- 500p
Pierw trzeba mieć piec bo 280 stopni w piekarniku to dużo za mało ;)
Temp. minimalna do szkliwienia czy samego wypalania gliny to jakieś 1000 stopni, no może 900.
Temp. minimalna do szkliwienia czy samego wypalania gliny to jakieś 1000 stopni, no może 900.
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kiedyś były modne figurki z modeliny, którą wypalało się w zwykłym piekarniku. Są bardzo trwałe, nie kruszą się nawet przy upadku z dużej wysokości. Nie znam tajników produkcji, ale mam różę - przycisk wykonaną tą techniką, myję ją w wodzie i nie znać na niej uszczerbku. Wygląd ma zbliżony do ceramiki. Może to by Ci przydało się?
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
- marlenka
- 500p
Re: Doniczka samodzielnie wykonana - porady
To brzmi bardzo dobrze
I wystarczy sam piekarnik. Teraz tylko trzeba odkryć co to za modelina. Ona jest do kupienia, czy ją się samemu wyrabia?

- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Ano nie wiem i ja, co to jest modelina. Myślę, że pokolenie dzisiejszych 40 -45 latków będzie wiedziało, ponieważ gdy byli w wieku szkolnym to na zajęciach w szkole lepili różne rzeczy z modeliny. Różę podarowała mi mała (wtedy) sąsiadeczka, ale teraz nie mam z nią kontaktu - mieszka gdzieś za wielką wodą.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
- Kasienkar
- 500p
Ja pamiętam, że to były zwykłe modeliny ze sklepu papierniczego
z tego co pamiętam to plasteliny nie można było utwardzić tylko modelinę

z tego co pamiętam to plasteliny nie można było utwardzić tylko modelinę

Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
- Kasienkar
- 500p
Wróciłam właśnie z papierniczego,
sprzedawca potwierdził, że modelina po utwardzeniu nie przesiąknie ale 250g kosztuje 26 zł
więc jak dnia mnie to za drogo, bo ta kostka modeliny, którą pokazał to nawet na 1 doniczkę mi nie starczy
sprzedawca potwierdził, że modelina po utwardzeniu nie przesiąknie ale 250g kosztuje 26 zł

więc jak dnia mnie to za drogo, bo ta kostka modeliny, którą pokazał to nawet na 1 doniczkę mi nie starczy

Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
- marlenka
- 500p
Bardzo drogo. Już taniej kupić gotowca. Hmmm, coś czuję, że wstępna wizja zrobienia tego samemu pójdzie w tany 

- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Witam! A takiej doniczki własnoręcznie ulepionej z gliny nie szło by wypalić np w grillu czy ognisku? Tylko trzeba by owinąć grubo folią aluminiową i pilnować żeby się utwardziła a nie spaliła
Myślałem też nad opalarką elektryczną. A może do pieca CO wrzucić na węgiel na kilka minut.