Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta

Post »

U mnie dynia wspięła się na wysokość ok 3m po thuji. U kumpla zarosła całe winogrono i pół wiśni :D Jak tylko będzie miała na co to na pewno spróbuje się wspiąć :wink:
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dynie ogromne, ale rekordu
Polski nie będzie Ogromne dynie Jana Styry ze
Zdzieszowic cały czas
przybierają na wadze, ale
rekordu Polski na największy
wyhodowany okaz w tym
roku pobić się nie uda. Największa dynia waży 400
kg i przybierze na wadze
jeszcze tylko około 40 kg.
Rekord Polski należący do
zdzieszowickiego hodowcy
wynosi natomiast 580 kg. 13 września 2013 09:51 - Dynie przybierają na wadze, ale to nie to. Jan Styra hoduje ogromne dynie już siódmy sezon. ? Przez sześć tygodni hodowla była przeze mnie trochę zaniedbana, popełniłem też błędy ? stwierdza Styra: Jan Styra ma na swojej działce siedem dużych okazów. Zaprezentuje je na Ogólnopolskim Festiwalu Dyń we Wrocławiu w połowie października.
vanyavala
500p
500p
Od: 24 cze 2013, o 18:06

Post »

Kurczę faktycznie mu trochę zabraknie, a dynia pewnie hodowana w szklarni w super warunkach. Chyba Błażeju będziesz musiał się nieźle napracować by uzyskać 300kg w przyszłym roku ale dasz radę, w końcu wszyscy będziemy mieli takie okazy i 300 nie będzie już niczym zaskakującym haha
vanyavala
500p
500p

Post »

Błażeju mam pytanie (czytam wskazówki o hodowli jakiegoś Kanadyjczyka) i naszło mnie pytanie. Bo wspomniałeś odpowiadając na moje pytanie o czas zapylenia że swoje dynie zaczynasz hodować w domu w doniczkach. Czy te doniczki wędrują całe do ziemi czy przesadzasz? Taka doniczka niby ogranicza rozrost korzeni na boki ale dzięki temu korzenie wrosną chyba głębiej w ziemie i dopiero tam ewentualnie rozejdą się na boki.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tak pan Styra uprawia w foli. Skopiuj część tekstu i wklej w goooogla to ci wyskoczy artykół bo żywcem skopiowałem. Tam jest zdjęcie dyni więc można zobaczyć mniej więcej w jakich warunkach je uprawia. Jednak to chyba nie ta o której mowa bo jakaś mała jest :wink: Co do rozsady to mam takie większe pudełka które sobie organizuje ze śmieci. Takie duże od masła de.my :wink: Oczywiście wyciągam z doniczki żeby korzeń się rozrósł jak najszybciej :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
vanyavala
500p
500p

Post »

I nigdy przesadzając nie uszkodziłeś korzeni? Dyniowate są wrażliwe i pomyślałem ze doniczka z dużymi oczkami mogła by iść cała do ziemi korzenie wyjdą dołem.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nigdy mi się nie zdarzyło. Przed wysianiem zalewam sadzonke ostro wodą aż sie przeleje i wtedy wystarczy odwrócic doniczkę a łodygę chwytam między 3i4 palec żeby mi nie wyleciała i wtedy wystarczy wdusić dno doniczki i wychodzi elegancko :D Ja dodatkowo jeszcze wzruszam korzenie delikatnie żeby się szybciej rozrosły :wink: W uprawie innych odmian może nie ale w uprawie olbrzyma rozsada jest wskazana bo nie dość że jest się bardziej pewnym powodzenia kiełkowania to zyskuje się dobry miesiąc rośnięcia co się przekłada na niezłą ilość kg :wink:
vanyavala
500p
500p

Post »

No to tak właśnie zrobię. Będę śledził Twoje poczynania i wysieje mniej więcej w tym samym okresie i zobaczymy co będzie.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mnie ręce świeżbiły i wysadziłem wcześniej w tym roku niż powinienem. ;:oj Szczęście że przymrozków nie było. Ale na następny rok już rozważniej podejdę :wink:
vanyavala
500p
500p

Post »

Znalazłem 2 metody prowadzenia gigantów na jednej z zagranicznych stron o olbrzymach. "Choinka" tradycyjna metoda i eksperymentalny wzór zaproponowany przez hodowcę który stwierdził że ziemia droga i trzeba wykorzystać każdy jej kawałek hah. Nie podaje on jednak która w jego przypadku okazała się skuteczniejsza.

Obrazek Obrazek

Liczby z jednym apostrofem np. 18' oznaczają stopy wystarczy podzielić przez 3 i wychodzi w metrach (18' = 6m) znacznik " (inch) to ok 2,5cm istotne jest też czego chyba nie ma na rysunku że w tym bardziej skomplikowanym wzorze boczne pędy prowadzone są w odstępie 12' od siebie czyli ok 30cm. Co wydało mi się dziwne hodowca stwierdził iż należy mieć jeden owoc na roślinie przed 1 sierpnia, a to chyba trochę za późno i należało by mieć jeden dużo szybciej.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ciekawe ale przejrze za 15minut bo wracam do domu z roboty. ;:oj
vanyavala
500p
500p

Post »

Też nie lubię korzystać z forum przez telefon, ale czasem inaczej nie można:)
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak przygotowujecie ziemię pod giganty? Dół pełen obornika wystarczy? :lol:
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja rzadko kiedy korzystam z kompa. Bo cały czas w ruchu jestem :wink: Co do układania krzaków to jakoś nigdy się tym zbytnio nie przejmowałem :D Rosną sobie jak chcą. Ale czy to źle czy dobrze to nie mam pojęcia :)
vanyavala
500p
500p

Post »

Wersja numer 2 ta bardziej skomplikowana to sporo pracy i pewnie codziennie doglądanie sprawdzanie i w ogóle, ja pewnie nie dam rady aż tak tego kontrolować, ale wydaje mi się mieć plusy. Na pewno będzie sporo masy zielonej, a to ważne poza tym miejsce jednak jest wykorzystywane do maximum. Może spróbuje jeden krzak w choinkę a 2 tą drugą metoda i będę porównywał:)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”