Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.5
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.5
Trochę na próbę wsiałam w tym roku dynię Bambino. Były 3 roślinki i każda z nich ma po 1 dużym owocu (reszta zawiązanych owoców zgniła).
Te 3 szt to dla mnie i tak dużo, więc nie narzekam.
Co można zrobić z dyni Bambino? Czytam wasze posty, i rozumiem, że różne odmiany nadają się na różne potrawy.
Drugie pytanie dotyczy tego czy tegoroczne nasiona, których do końca nie zużyłam zachowają zdolność kiełkowania w roku przyszłym??
Te 3 szt to dla mnie i tak dużo, więc nie narzekam.
Co można zrobić z dyni Bambino? Czytam wasze posty, i rozumiem, że różne odmiany nadają się na różne potrawy.
Drugie pytanie dotyczy tego czy tegoroczne nasiona, których do końca nie zużyłam zachowają zdolność kiełkowania w roku przyszłym??

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Zupę można właściwie z każdej odmiany zrobić, jak już rozkroisz to nadmiar możesz zamrozić na następny razwhitedame pisze:Co można zrobić z dyni Bambino? Czytam wasze posty, i rozumiem, że różne odmiany nadają się na różne potrawy.

Zachowająwhitedame pisze:Drugie pytanie dotyczy tego czy tegoroczne nasiona, których do końca nie zużyłam zachowają zdolność kiełkowania w roku przyszłym??

- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Dzięki 
(Oczyma wyobraźni widzę w tych kuflach rozchlapującą się zupę dyniową oczywiście)

(Oczyma wyobraźni widzę w tych kuflach rozchlapującą się zupę dyniową oczywiście)

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Krzysztof59
- 200p
- Od: 29 lip 2013, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moja dynia (niestety tylko jedna w tym sezonie - w przyszłym będzie więcej różnych). Nie wiem co to za odmiana - dostałem sadzonkę na wiosnę.

Pozdrawiam - Krzysztof
Nasiona dyni jadalnej firmy Hild Samen kupiłem w sklepie Jacek Luty.
http://www.lutyjacek.pl/sklep/nasiona-d ... dalne.html
http://www.hildsamen.de/eng_sort_fruchtgemuese.htm pdf Squash z opisem
Proponuję nasiona wysiewać do doniczek foliowych, i po osiągnięciu przez sadzonkę pewnej wielkości przesadzić na mc stałe. W tym roku wsadziłem nasiona Futsu Black bezpośrednio do gruntu i pewnie zostały zniszczone przez gryzonia. Pozostałe odmiany wyrosły znakomicie. Żywotność i siła wzrostu jest niesamowita.
http://www.lutyjacek.pl/sklep/nasiona-d ... dalne.html
http://www.hildsamen.de/eng_sort_fruchtgemuese.htm pdf Squash z opisem
Proponuję nasiona wysiewać do doniczek foliowych, i po osiągnięciu przez sadzonkę pewnej wielkości przesadzić na mc stałe. W tym roku wsadziłem nasiona Futsu Black bezpośrednio do gruntu i pewnie zostały zniszczone przez gryzonia. Pozostałe odmiany wyrosły znakomicie. Żywotność i siła wzrostu jest niesamowita.
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Ja w tym roku miałam w gruncie dynie (6 odmian) melony i arbuzy. Po wiosennych wielodniowych deszczach arbuzy wszystkie padły, melony większość (a te co zostały to mocno odchorowały)
a dyniom nic
. Prawdziwe terminatorki
.

- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Byłam dzisiaj w hipermarkecie na stoisku z dyniami (różne odmiany, bardzo dojrzałe). Paznokieć wbijał się w ich miękkie skórki.
O co chodzi??????

Pozdrawiam. Ania
- rozmalinka
- rozmalinka
Aria, toż to dla nas wszystkich forumowiczów te badania robiłam... pamiętasz wczorajszą debatę 

Pozdrawiam. Ania
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
A patrzyłaś na ogonki? To mnie najbardziej interesowało. Bo to głównie odzwierciedla dojrzałość dyni. Bo może były dobre do jedzenia ale nie do przechowywania.
- rozmalinka
Tak, patrzyłam... zdrewniałeBobejGS pisze:A patrzyłaś na ogonki? To mnie najbardziej interesowało. Bo to głównie odzwierciedla dojrzałość dyni. Bo może były dobre do jedzenia ale nie do przechowywania.
Pozdrawiam. Ania
- evach
- 50p
- Od: 3 wrz 2013, o 19:04
Jeśli chodzi o te ogonki to jak to jest? najlepiej jak są już całe "zdrewniałe"? bo jedna z dyniek która się oderwała ma niby zdrowy ogonek natomiast paznokieć nie chce się wbić nawet jak używam siły, natomiast Bambino mają taki jakby smugi zdrewniałe na ogonku ale paznokieć raczej wejdzie bez problemuBobejGS pisze:A patrzyłaś na ogonki? To mnie najbardziej interesowało. Bo to głównie odzwierciedla dojrzałość dyni. Bo może były dobre do jedzenia ale nie do przechowywania.

mój tablet płata mi figle -> przepraszam za błędy ;)
- nowapasja
- 1000p
- Od: 28 sty 2011, o 10:25
Ja mam juz 5 dyniek w domu. 3 ambar i 2 sybley. Leżały na dworze ok. miesiąca i mają zaschnięte ogonki. Ale i tak co kilka dni sprawdzam czy wszysko z nimi ok. Na krzakach mam jeszcze ok 20 dyń (lunga di napoli, ambar, muscate de prowence i jakaś nn)
3 dyńki już zjedzone w zupie

3 dyńki już zjedzone w zupie

- rozmalinka
W jakiej fazie dojrzałaści są Twoje Muscat de Provance? To moje pierwsze i jedyne dynienowapasja pisze:Ja mam już 5 dyniek w domu. 3 ambar i 2 sybley. Leżały na dworze ok. miesiąca i mają zaschnięte ogonki. Ale i tak co kilka dni sprawdzam czy wszysko z nimi ok. Na krzakach mam jeszcze ok 20 dyń (lunga di napoli, ambar, muscate de prowence i jakaś nn)
3 dyńki już zjedzone w zupie![]()

Pozdrawiam. Ania
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Wg mnie to ogonek musi być cały zdrewniały czyli taki koloru kawy z mlekiem
Czyli nie zielony ani żółty czy z takimi pęknięciami. Ale to wszystko pewnie zależy od odmiany. Ale pewnie znajdzie się wiele osób z różnymi opiniami