Magnolia - choroby

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Atomek44
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 lip 2013, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Magnolia Susan - choroba

Post »

Ok. Trochę takich obsypujących się usunąłem i zrobiłem oprysk miedzianem. Powtórzyć go? Za 7 dni? Jak usuwałem te liście, to zauważyłem, że na ich spodniej stronie też był taki jasny, pylący nalot. Czy to oznacza, że współistnieją obie choroby - bakteryjna i grzybowa? Coś czuję, że tym magnoliom coś tam nie pasuje. Dam im jednak jeszcze szansę.
marcinpruszcz
500p
500p
Od: 3 mar 2012, o 16:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Magnolia Susan - choroba

Post »

Tak, oprysk prawdopodobnie będzie trzeba powtórzyć. A co do tego "pylącego nalotu", to bez fotki się nie obejdzie...
wromark
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 cze 2013, o 20:24

Czy moja magnolia ma problem?

Post »

Witam,
Zakładam w tym roku swój ogród, doświadczenia mam niewiele, tą magnolię yellow bird wsadziłam w czerwcu, od miesiąca wygląda coraz gorzej, czy to efekt upałów czy jakieś choróbsko?
Pomóżcie proszę Obrazek Obrazek
wromark
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Re: Czy moja magnolia ma problem?

Post »

W jakich toto rośnie warunkach, jaka ziemia była dawana i jakie zabiegi pielęgnacyjne były wokół niej robione ?
Magnolia wymaga gleb kwaśnych.Najlepiej odżywiać długo działającym nawozem np. Substral / ogólnie jestem przeciwnikiem tego nawozu, ale w jej przypadku idealnie się sprawdza.Oraz miejsc osłoniętych od wiatru i zimna.
Oraz ze względu na płytko osadzony system korzeniowy obsypka jakimś tam korą czy cuś.Żeby w razie wyrywania/ a najlepiej niedopuszczenia do chwastów nie naruszyć bryły korzeniowej.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
wromark
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 cze 2013, o 20:24

Post »

u nas ziemia gliniasta, za radą babki ze szkółki w której kupowałam magnolie wymieszałam naszą ziemię z czarną i z korą, żeby zakwasić, wiatr może jej dokuczać, bo wokół nowe domy, wysokiej roślinności brak, zabiegów żadnych nie robiłam, bo niedawno posadziłam.
O który nawóz dokładnie ci chodzi, bo znalazłam długo działające, ale jeden owadobójczy, inny grzybobójczy..?
wromark
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Ma przede wszystkim złe stanowisko / wietrznie i zimny wiatr sobie hula. A po drugie glina - ciężka nieprzepuszczalna ziemia, która za dobrze trzyma wodę.
Worek czy dwa kwaśnego torfu nie załatwią sprawy.

http://www.fungichem.pl/nawoz-substral- ... -300g.html
ale teraz już nie nawozimy.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
Jerzewicz
200p
200p
Od: 3 sty 2011, o 21:17

Post »

Witam,
byłem wczoraj w odwiedzinach u Mamy i zaniepokoił mnie stan jej magnolii. Jest to odmiana Susan lub Betty. Ma ze 4m wysokości. Co roku przez 6 lub 7 lat obficie kwitła ale w tym roku znacznie słabiej.Miała zakwaszaną ziemię i była nawożona. Liście są blado zielone, sporo ich opadło , dużo liści ma plamy. Magnolia zawiązała niewiele pąków kwiatowych. Wkoło niej drzewa są chore na rdzę (grusza) i zamieranie pędów ( u wiśni).Co mogę zrobić aby ją podratować ?
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Chora magnolia ?

Post »

Moim zdaniem teraz nic. Kończy sie sezon wegetacyjny i nie ma cudów, wyglądu magnolii nie poprawisz. Natomiast co jej dolega. Magnolia szczególnie w kwaśnych podłożach cierpi na niedostatek żelaza lub magnezu. Wraz z wiosną zacznij dokarmiać magnolię nawozami zawierającymi te mikroelementy. Bardzo dobrze skutkuje nawożenie dolistne, np. chelatami. :)
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Awatar użytkownika
iCON
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 maja 2012, o 20:22

Re: Magnolia Rustica rubra choroby

Post »

Chciałbym odświeżyć temat, gdyż problemy z moją rustica rubra wyglądają identycznie jak z egzemplarzem, od którego rozpoczął się ten wątek. Magnolię kupiłem końcem marca w dobrej szkółce. Posadziłem ją w pierwszym tygodniu kwietnia. Dołek dwukrotnie większy od bryły korzeniowej, ziemia ilasta wymieszana pół na pół z podłożem do iglaków. Stanowisko słoneczne, osłonięte częściowo od wiatru. Posadzona bardzo ostrożnie, bez uszkodzenia bryły ziemi wokół korzenia i obficie podlana. Pod koniec kwietnia sypnąłem garść nawozu Agrecol do magnolii i podlałem. Ładnie wypuściła pierwsze listki ale w miarę ich wzrostu zauważyłem objawy jak na zdjęciach poniżej. Listki są żółtawe, skręcone, przysychające na czubkach i jakby lekko powygryzane. Pędy wierzchołkowe czernieją a na jednym nawet sczerniał młody listek. Przyglądnąłem się dokładnie liściom i gołym okiem nie widać na nich żadnych szkodników. Proszę o pomoc bo nie wiem czy to jakiś szkodnik, chloroza czy coś jeszcze innego? Powinienem coś z tym zrobić czy może przeczekać i dać się roślinie zadomowić?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p
Od: 28 kwie 2009, o 15:14

Post »

Moim zdaniem to samo - wydotykana, wymęczona przenoszeniem. Jest bardzo malutka i musi się zebrać. Nie dotykaj jej. Osłaniaj od mocnego słońca. Nie zalewaj wodą i nie nawoź niczym. Poczekaj.
Nie wiem, czy nie zaszkodziło jej także nawożenie. Osobiście nigdy nie zasilam tak szybko świeżo posadzonych roślin. Daję do dołka/dołu kompostu i ew. jakiejś kupnej ziemi (bo mam żółciutki piach) i rozsądnie podlewam.
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2012, o 15:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Potwierdzam ,że rada bym swojej dała spokój ( i czas na odchorowanie) okazała się właściwa. Liście ściemniały, wyrównały się i pod koniec sezonu wyglądała bardzo ładnie. Tej wiosny ładnie wystartowała ale nie obdarzyła mnie ani jednym kwiatem. Szkoda ,bo tak liczyłam ,że cokolwiek pokaże.
baderka
50p
50p
Od: 1 cze 2010, o 12:53

Post »

Moja magnolia posadzona dokładnie rok temu cały zeszły sezon wyglądała identycznie jak Wasze pokazane na zdjęciach powyżej.
W tym sezonie wygląda zupełnie inaczej i nawet kwitła 8 kwiatami :)
Także trzeba jej po prostu dać czas na aklimatyzację...
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p
Od: 28 kwie 2009, o 15:14

Post »

czar_na pisze:Potwierdzam ,że rada bym swojej dała spokój ( i czas na odchorowanie) okazała się właściwa.
:wit

Ja mam taki zwyczaj, że nie dotykam pąków. A już pękających pąków i młodych pędów to w ogóle. Na rękach zawsze mamy jakieś bakterie, grzyby i inne patogeny z ogrodu. Nawet jak ręce są czyste, to też mają coś, co nie odpowiada roślinom. Moje obserwacje wielu dotykanych roślin potwierdziły tę zasadę.
Ręce precz od pączków!!! ;:302
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2012, o 15:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Spacja żadna roślina nie lubi nadmiernego miętoszenia. Tak jak ty starałam się stworzyć jej jak najlepsze warunki rozwoju. Faktycznie tak jak tu pisano był to stan po sklepowy i musiała swoje odchorować. O danie spokoju chodziło mi min brak nawozu by mogła spokojnie się zaaklimatyzować.

Baderka zazdroszczę kwiatów :wink:
Awatar użytkownika
iCON
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 maja 2012, o 20:22

Post »

Spacja, czar_na, baderka dziękuję za odpowiedzi. Zrobię jak radzicie, w tym sezonie nie będę też jej nawoził.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”