Moja przestrzeń - koza
- koza
- Przyjaciel Forum
- Od: 26 lip 2006, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piotrusiu !! Tygrysek zakwitł pierwszy raz i dopiero dwa dni temu... To jeszcze mały kociak.....
Lisko !!!! te wilce u mnie pnące i mają ok 1,5 -2 m. Masz chyba inny gatunek!!!
A teraz :
Chwilka moich reflekcji czyli kozie doświadczenia z jednorocznymi .
Jak wiecie wysiałam w tym roku sporo jednorocznych. Niektóre pierwszy raz (90% ).
Teraz kiedy już wszystko wzeszło, ¾ zakwitło , a część przekwitła lub jest na tej złej drodze – ośmielę się podpowiedzieć jeszcze mniej doświadczonym (są tacy ?) . Wychodzę z koziego założenia – jeśli na moim wydmuchowisku , wrednej suszy, piaszczystej ale kwaśnej gleby, prostego nawożenia azofoską , pokrzywową gnojówką i niewielką ilością kompostownika oraz naturalnego nawozu (wczesna wiosna) te roślinki się udały – to u Was może być tylko lepiej!!!!!
Podaję ranking :
1. Kleoma ciernista – kolorowe krzaczki ponad 1 m wysokości .Kwitną długo (ciągle jeszcze). Nie widzę przekwitłych (chyba same spadają).
2. Żmijowiec - kwitnie cały czas . Wysokość u mnie max. pół metra.
3. Mikołajek nadmorski – jednoroczny. Teraz częściowo już przekwita ale długo mnie cieszył.
4. Eszolcja kalifornijska , Cały czas piękna ! Minus zamyka się wieczorem lub przed deszczem.
5. Szałwia omszona albo trójbarwna. Mam i tę i tę… W zasadzie kończy kwitnienie ale niektóre okazy jeszcze długo będą cieszyć.
6. Godencja – piękna z przewagą czerwonego kwiatek. Kwitnie,kwitnie i jeszcze będzie kwitł.
7. Tytoń narcyzowy. Krzaczki wielkości kleomy. Najpiękniej wyglądają pod wieczór. Pachną wieczorem bajkowo. Nie rozumiem czemu tytoń ma w nazwie. Gorąco polecam !!!
8. Maki jednoroczne . Kolorowe , najładniejsze czerwone cudeńka. Ostatnie zakwitły wczoraj. Szkoda tylko , że płatki maja tak delikatne i gdy u mnie powieje……………………………
9. Wilec purpurowy , pnący. Kwiatki purpurowe, fioletowe i białe. Pnie się i pnie…….Niestety zamyka się wieczorem i przed deszczem .
10. Dimorfoteka – najprostsza w uprawie. Rośnie praktycznie wszędzie. Kwiatki żółte, pomarańczowe.
11. Portulaka – niewielko cudeńko o kwiatach białych, kremowych, żółtych i czerwonych. Bez wymagań a taka wdzięczna……..
Teraz zauważyłam , że przekroczyłam dziesiątkę , a nie wspomniałam o ubiorku, lnie czerwonym, fasoli czerwonej ozdobnej, słonecznikach i jeszcze innych.
Pozdrawiam serdecznie.
Lisko !!!! te wilce u mnie pnące i mają ok 1,5 -2 m. Masz chyba inny gatunek!!!
A teraz :
Chwilka moich reflekcji czyli kozie doświadczenia z jednorocznymi .
Jak wiecie wysiałam w tym roku sporo jednorocznych. Niektóre pierwszy raz (90% ).
Teraz kiedy już wszystko wzeszło, ¾ zakwitło , a część przekwitła lub jest na tej złej drodze – ośmielę się podpowiedzieć jeszcze mniej doświadczonym (są tacy ?) . Wychodzę z koziego założenia – jeśli na moim wydmuchowisku , wrednej suszy, piaszczystej ale kwaśnej gleby, prostego nawożenia azofoską , pokrzywową gnojówką i niewielką ilością kompostownika oraz naturalnego nawozu (wczesna wiosna) te roślinki się udały – to u Was może być tylko lepiej!!!!!
Podaję ranking :
1. Kleoma ciernista – kolorowe krzaczki ponad 1 m wysokości .Kwitną długo (ciągle jeszcze). Nie widzę przekwitłych (chyba same spadają).
2. Żmijowiec - kwitnie cały czas . Wysokość u mnie max. pół metra.
3. Mikołajek nadmorski – jednoroczny. Teraz częściowo już przekwita ale długo mnie cieszył.
4. Eszolcja kalifornijska , Cały czas piękna ! Minus zamyka się wieczorem lub przed deszczem.
5. Szałwia omszona albo trójbarwna. Mam i tę i tę… W zasadzie kończy kwitnienie ale niektóre okazy jeszcze długo będą cieszyć.
6. Godencja – piękna z przewagą czerwonego kwiatek. Kwitnie,kwitnie i jeszcze będzie kwitł.
7. Tytoń narcyzowy. Krzaczki wielkości kleomy. Najpiękniej wyglądają pod wieczór. Pachną wieczorem bajkowo. Nie rozumiem czemu tytoń ma w nazwie. Gorąco polecam !!!
8. Maki jednoroczne . Kolorowe , najładniejsze czerwone cudeńka. Ostatnie zakwitły wczoraj. Szkoda tylko , że płatki maja tak delikatne i gdy u mnie powieje……………………………
9. Wilec purpurowy , pnący. Kwiatki purpurowe, fioletowe i białe. Pnie się i pnie…….Niestety zamyka się wieczorem i przed deszczem .
10. Dimorfoteka – najprostsza w uprawie. Rośnie praktycznie wszędzie. Kwiatki żółte, pomarańczowe.
11. Portulaka – niewielko cudeńko o kwiatach białych, kremowych, żółtych i czerwonych. Bez wymagań a taka wdzięczna……..
Teraz zauważyłam , że przekroczyłam dziesiątkę , a nie wspomniałam o ubiorku, lnie czerwonym, fasoli czerwonej ozdobnej, słonecznikach i jeszcze innych.
Pozdrawiam serdecznie.
Ulka buziaki przesyła
Niestety mam ten

Roślina jednoroczna o ciekawych, trąbkowych kwiatach o barwie różowo-czerwonej z białą obwódką.
Długość pędów do 2,5 m. Warunki uprawy: Wysiew nasion w kwietniu - maju wprost do gruntu.
Można wysiewać w inspekcie w doniczkach w marcu-kwietniu.
Zahartowane rośliny wysadza się na miejsce stałe w drugiej połowie maja. Stanowisko: Słoneczne. Rośnie dobrze na każdej glebie ogrodowej dostatecznie wilgotnej.
Zastosowanie: Doskonałe do okrywania balkonów, altan, ogrodzeń i ścian.
Tylko mnie chyba nie lubi

Roślina jednoroczna o ciekawych, trąbkowych kwiatach o barwie różowo-czerwonej z białą obwódką.
Długość pędów do 2,5 m. Warunki uprawy: Wysiew nasion w kwietniu - maju wprost do gruntu.
Można wysiewać w inspekcie w doniczkach w marcu-kwietniu.
Zahartowane rośliny wysadza się na miejsce stałe w drugiej połowie maja. Stanowisko: Słoneczne. Rośnie dobrze na każdej glebie ogrodowej dostatecznie wilgotnej.
Zastosowanie: Doskonałe do okrywania balkonów, altan, ogrodzeń i ścian.
Tylko mnie chyba nie lubi

z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ulka rajcujesz mnie tymi tykwami. Miałam je dwa lata temu. Do dzisiaj wiszą w kuchni jako ozdoba.
Czy kiedy urosną to będziesz je zasuszać ?
Czy kiedy urosną to będziesz je zasuszać ?
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
Witaj, Ulko ! Chodzę i chodzę po Twoim rancho i nie chce mi się wyjść ! Jestem pod dużym wrażeniem różnorodności Twoich kwiatków ; a wszystkie takie zdrowe, aż miło popatrzeć
Tęcza jest dowodem, że szczęście Cię nie opuszcza - tak trzymaj ! ;:18
Też (dzięki Izie) pokochałam dziwaczki, są naprawdę urocze i do tego ślicznie, liliowo pachną.
A nawłoć mam również i jest bardzo zdyscyplinowana, bo rośnie co roku w tym samym miejscu i nie rozłazi się. Trochę ją zawsze wiosną okroję , a teraz nie dopuszczę do rozsiania, tylko przeprowadzę do domu. Fajnie wygląda w takim dużym wazonie na podłodze. Dziś jeszcze na ogrodzie :

Cieplutko pozdrawiam, dziękując za troskę

Tęcza jest dowodem, że szczęście Cię nie opuszcza - tak trzymaj ! ;:18
Też (dzięki Izie) pokochałam dziwaczki, są naprawdę urocze i do tego ślicznie, liliowo pachną.
A nawłoć mam również i jest bardzo zdyscyplinowana, bo rośnie co roku w tym samym miejscu i nie rozłazi się. Trochę ją zawsze wiosną okroję , a teraz nie dopuszczę do rozsiania, tylko przeprowadzę do domu. Fajnie wygląda w takim dużym wazonie na podłodze. Dziś jeszcze na ogrodzie :

Cieplutko pozdrawiam, dziękując za troskę

- koza
- Przyjaciel Forum
- Od: 26 lip 2006, o 18:41
Grażynko !!! Tykwy (dzięki Krysi
) pierwszy raz zagościły u mnie
Pewnie , że chcę zasuszyć !!!! Tylko instrukcja potrzebna będzie
Lisko - Izo !!!! Dziwaczki to rzeczywiście miluchne kwiatki !!!! Polecam !!
żAniu !!!!! Dobrze, że już wróciłaś
Cieszę się !!!! Kwiatków w tym roku u mnie dostatek ale sporo jednorocznych....Niektóre już się żegnają ,a ja zaczęłam nasionka zbierać. Moja nawłoć ciągle jeszcze przed kwitnieniem. Jest ogromna , na klombie przerosła brzózkę
ale zdyscyplinowana !!!!! Kłopot mam z tym ziółkiem :

Zarasta mi mniejszy klomb. Co z tego, że pięknie wabi motylki !!!
No i na koniec !!! Dziś od 7-mej rano do 11-tej burze szalały. Popadało , że hej !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Może w końcu grzybki się pokażą !!!!!
Żegnam się na dni kilka i buziaki ślę

Lisko - Izo !!!! Dziwaczki to rzeczywiście miluchne kwiatki !!!! Polecam !!

żAniu !!!!! Dobrze, że już wróciłaś

Zarasta mi mniejszy klomb. Co z tego, że pięknie wabi motylki !!!
No i na koniec !!! Dziś od 7-mej rano do 11-tej burze szalały. Popadało , że hej !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Może w końcu grzybki się pokażą !!!!!

Żegnam się na dni kilka i buziaki ślę

Ulka buziaki przesyła
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- gucia
- Przyjaciel Forum
- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Uluś, ale masz ślicznościowo
na kapustę ozdobną choruję już od września / czyli wejścia na forum/ i gapa jestem, bo jej znowu nie kupiłam, a tak ślicznie u Ciebie wygląda
A za refleksje z roślin jednorocznych pięknie dziękuję, nawet nie wiesz, jak bardzo mi się przyda taka ściąga w przyszłym roku.
Całuski i nie przepracuj się za bardzo

Całuski i nie przepracuj się za bardzo

Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
- kogra
- Przyjaciel Forum
Ulka to proste - obciąć dojrzałe tykwy wraz z ogonkiem, mocno na nim zawiązać sznurek i powiesić tak, żeby nie stykały się z niczym. Najlepiej w suchym miejscu - i to wszystko. Zasychają same po kilku miesiącach. Może pojawić się na nich wzorek pokryty małą pleśnią. Należy ją zmyć i dalej pozostawić do całkowitego zaschnięcia. Kiedy zrobi się sucha i twarda, należy mocno potrząsnąć. Kiedy nasiona w środku wydają odgłos jak grzechotka to znak, że tykwa całkowicie wyschła.
Jeśli chcesz zrobić z niej pojemniki to możesz piłką do drewna odciąć góry, możesz też zrobić z nich karmniki dla ptaków lub budki lęgowe. A może coś jeszcze innego ....???????
Wypocznij sobie w słoneczku i niech Ci rosną grzybki!
Jeśli chcesz zrobić z niej pojemniki to możesz piłką do drewna odciąć góry, możesz też zrobić z nich karmniki dla ptaków lub budki lęgowe. A może coś jeszcze innego ....???????

Wypocznij sobie w słoneczku i niech Ci rosną grzybki!

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Iwcia&Patyrek
- 500p
- Od: 5 sie 2007, o 20:39
FAjne byłyby takie "domki" dla ptaków
A teraz moja nawłoc, która nie wiem skąd się wzięła w środku rabaty
Tak wygląda na rabacie

a tak z mieczyakmi w wazonie:)

A teraz moja nawłoc, która nie wiem skąd się wzięła w środku rabaty

Tak wygląda na rabacie

a tak z mieczyakmi w wazonie:)

do szczęscia dużo nie potrzeba
Iwcia&Patyrek zapraszają
Iwcia&Patyrek zapraszają
- kogra
- Przyjaciel Forum
Ulka co w twoim ogródku po nawałnicy i gradzie ????????????
Jak przeżyliście tę trąbę powietrzną - czy dotarła do Ciebie............. ?????????
Ulka proszę napisz co się dzieje - niepokoję się o Was

Jak przeżyliście tę trąbę powietrzną - czy dotarła do Ciebie............. ?????????
Ulka proszę napisz co się dzieje - niepokoję się o Was

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- kryska
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 kwie 2007, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Uli zdaje się nie ma na ranczo, chyba gdzieś wyjechała na kilka dni. Co zastanie po przyjeździe. Miejmy nadzieję, że wszystko w najlepszym porządku.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska