Moja przestrzeń - koza

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

a moje wilce (roślinki) mają po około 5 cm... chyba im u mnie nei pasuje... prawda? :(
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
koza
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lip 2006, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piotrusiu !! Tygrysek zakwitł pierwszy raz i dopiero dwa dni temu... To jeszcze mały kociak.....

Lisko !!!! te wilce u mnie pnące i mają ok 1,5 -2 m. Masz chyba inny gatunek!!!

A teraz :
Chwilka moich reflekcji czyli kozie doświadczenia z jednorocznymi .
Jak wiecie wysiałam w tym roku sporo jednorocznych. Niektóre pierwszy raz (90% ).
Teraz kiedy już wszystko wzeszło, ¾ zakwitło , a część przekwitła lub jest na tej złej drodze – ośmielę się podpowiedzieć jeszcze mniej doświadczonym (są tacy ?) . Wychodzę z koziego założenia – jeśli na moim wydmuchowisku , wrednej suszy, piaszczystej ale kwaśnej gleby, prostego nawożenia azofoską , pokrzywową gnojówką i niewielką ilością kompostownika oraz naturalnego nawozu (wczesna wiosna) te roślinki się udały – to u Was może być tylko lepiej!!!!!
Podaję ranking :
1. Kleoma ciernista – kolorowe krzaczki ponad 1 m wysokości .Kwitną długo (ciągle jeszcze). Nie widzę przekwitłych (chyba same spadają).
2. Żmijowiec - kwitnie cały czas . Wysokość u mnie max. pół metra.
3. Mikołajek nadmorski – jednoroczny. Teraz częściowo już przekwita ale długo mnie cieszył.
4. Eszolcja kalifornijska , Cały czas piękna ! Minus zamyka się wieczorem lub przed deszczem.
5. Szałwia omszona albo trójbarwna. Mam i tę i tę… W zasadzie kończy kwitnienie ale niektóre okazy jeszcze długo będą cieszyć.
6. Godencja – piękna z przewagą czerwonego kwiatek. Kwitnie,kwitnie i jeszcze będzie kwitł.
7. Tytoń narcyzowy. Krzaczki wielkości kleomy. Najpiękniej wyglądają pod wieczór. Pachną wieczorem bajkowo. Nie rozumiem czemu tytoń ma w nazwie. Gorąco polecam !!!
8. Maki jednoroczne . Kolorowe , najładniejsze czerwone cudeńka. Ostatnie zakwitły wczoraj. Szkoda tylko , że płatki maja tak delikatne i gdy u mnie powieje……………………………
9. Wilec purpurowy , pnący. Kwiatki purpurowe, fioletowe i białe. Pnie się i pnie…….Niestety zamyka się wieczorem i przed deszczem .
10. Dimorfoteka – najprostsza w uprawie. Rośnie praktycznie wszędzie. Kwiatki żółte, pomarańczowe.
11. Portulaka – niewielko cudeńko o kwiatach białych, kremowych, żółtych i czerwonych. Bez wymagań a taka wdzięczna……..
Teraz zauważyłam , że przekroczyłam dziesiątkę , a nie wspomniałam o ubiorku, lnie czerwonym, fasoli czerwonej ozdobnej, słonecznikach i jeszcze innych.
Pozdrawiam serdecznie.
Ulka buziaki przesyła
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety mam ten

Obrazek

Roślina jednoroczna o ciekawych, trąbkowych kwiatach o barwie różowo-czerwonej z białą obwódką.
Długość pędów do 2,5 m. Warunki uprawy: Wysiew nasion w kwietniu - maju wprost do gruntu.
Można wysiewać w inspekcie w doniczkach w marcu-kwietniu.
Zahartowane rośliny wysadza się na miejsce stałe w drugiej połowie maja. Stanowisko: Słoneczne. Rośnie dobrze na każdej glebie ogrodowej dostatecznie wilgotnej.
Zastosowanie: Doskonałe do okrywania balkonów, altan, ogrodzeń i ścian.

Tylko mnie chyba nie lubi :(
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
koza
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Lisko-Izo !!! Na torebce pięknie się prezentuje . Ciekawa odmiana. Szkoda , ze zawiódł...... ;:145
A teraz jak się uda :D wrzucę moje wysiane wiosną dziwaczki........
Obrazek Obrazek Obrazek

Śmierdziuszki pod różami :D i moje rudbekie :
ObrazekObrazek

I jeszcze kapusta ozdobna i tykwy :
Obrazek Obrazek

Pozdrowionka i buziaki dla Wszystkich ;:97 :heja
Ulka buziaki przesyła
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ulka rajcujesz mnie tymi tykwami. Miałam je dwa lata temu. Do dzisiaj wiszą w kuchni jako ozdoba.
Czy kiedy urosną to będziesz je zasuszać ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a ja dziwaczkami zauroczonam :) I to już od dłuższego czasu ... :)
z uśmiechami Iza
u liski
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50

Post »

Witaj, Ulko ! Chodzę i chodzę po Twoim rancho i nie chce mi się wyjść ! Jestem pod dużym wrażeniem różnorodności Twoich kwiatków ; a wszystkie takie zdrowe, aż miło popatrzeć ;:7
Tęcza jest dowodem, że szczęście Cię nie opuszcza - tak trzymaj ! ;:18
Też (dzięki Izie) pokochałam dziwaczki, są naprawdę urocze i do tego ślicznie, liliowo pachną.
A nawłoć mam również i jest bardzo zdyscyplinowana, bo rośnie co roku w tym samym miejscu i nie rozłazi się. Trochę ją zawsze wiosną okroję , a teraz nie dopuszczę do rozsiania, tylko przeprowadzę do domu. Fajnie wygląda w takim dużym wazonie na podłodze. Dziś jeszcze na ogrodzie :

Obrazek

Cieplutko pozdrawiam, dziękując za troskę ;:196
Awatar użytkownika
koza
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynko !!! Tykwy (dzięki Krysi ;:114 ) pierwszy raz zagościły u mnie :D Pewnie , że chcę zasuszyć !!!! Tylko instrukcja potrzebna będzie :oops:
Lisko - Izo !!!! Dziwaczki to rzeczywiście miluchne kwiatki !!!! Polecam !! :lol:
żAniu !!!!! Dobrze, że już wróciłaś ;:11 Cieszę się !!!! Kwiatków w tym roku u mnie dostatek ale sporo jednorocznych....Niektóre już się żegnają ,a ja zaczęłam nasionka zbierać. Moja nawłoć ciągle jeszcze przed kwitnieniem. Jest ogromna , na klombie przerosła brzózkę :D :D :D ale zdyscyplinowana !!!!! Kłopot mam z tym ziółkiem :
Obrazek
Zarasta mi mniejszy klomb. Co z tego, że pięknie wabi motylki !!!

No i na koniec !!! Dziś od 7-mej rano do 11-tej burze szalały. Popadało , że hej !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Może w końcu grzybki się pokażą !!!!! :lol:
Żegnam się na dni kilka i buziaki ślę ;:97 ;:97 ;:97
Ulka buziaki przesyła
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50

Post »

Pełnego relaksu Ulko i duuuużo ;:3 ;:3 ;:3

Obrazek Do zobaczenia !!! ;:100
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Uluś, ale masz ślicznościowo :shock: :shock: :shock: na kapustę ozdobną choruję już od września / czyli wejścia na forum/ i gapa jestem, bo jej znowu nie kupiłam, a tak ślicznie u Ciebie wygląda :roll: A za refleksje z roślin jednorocznych pięknie dziękuję, nawet nie wiesz, jak bardzo mi się przyda taka ściąga w przyszłym roku.
Całuski i nie przepracuj się za bardzo ;:168
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no to słońca życzę :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ulka to proste - obciąć dojrzałe tykwy wraz z ogonkiem, mocno na nim zawiązać sznurek i powiesić tak, żeby nie stykały się z niczym. Najlepiej w suchym miejscu - i to wszystko. Zasychają same po kilku miesiącach. Może pojawić się na nich wzorek pokryty małą pleśnią. Należy ją zmyć i dalej pozostawić do całkowitego zaschnięcia. Kiedy zrobi się sucha i twarda, należy mocno potrząsnąć. Kiedy nasiona w środku wydają odgłos jak grzechotka to znak, że tykwa całkowicie wyschła.
Jeśli chcesz zrobić z niej pojemniki to możesz piłką do drewna odciąć góry, możesz też zrobić z nich karmniki dla ptaków lub budki lęgowe. A może coś jeszcze innego ....??????? :wink: :lol:

Wypocznij sobie w słoneczku i niech Ci rosną grzybki! :heja
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Iwcia&Patyrek
500p
500p
Od: 5 sie 2007, o 20:39

Post »

FAjne byłyby takie "domki" dla ptaków :)

A teraz moja nawłoc, która nie wiem skąd się wzięła w środku rabaty :shock:
Tak wygląda na rabacie
Obrazek
a tak z mieczyakmi w wazonie:)
Obrazek
do szczęscia dużo nie potrzeba
Iwcia&Patyrek zapraszają
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ulka co w twoim ogródku po nawałnicy i gradzie ???????????? :shock:
Jak przeżyliście tę trąbę powietrzną - czy dotarła do Ciebie............. ?????????
Ulka proszę napisz co się dzieje - niepokoję się o Was ;:111
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 kwie 2007, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Uli zdaje się nie ma na ranczo, chyba gdzieś wyjechała na kilka dni. Co zastanie po przyjeździe. Miejmy nadzieję, że wszystko w najlepszym porządku.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”