Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
- jola1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4630
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lublin/okolice
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Aga narobiłaś apetytu ta pizzą, robiłam tez w ubiegłym tygodniu, dzisiaj ostatnia partia sosu slodko-kwaśnego, zrobiłam cztery porcje- obłęd.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Jolu ja się dopiero będę brała za sos słodko kwaśny.... już mam dowiezioną papryczkę, jeszcze tylko kupić pomidorki i ...do roboty
Ciebie w ilościach hurtowych





- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3706
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Hejka Aguś
Pomidorki suszone pycha,nie robię,bo jednego roku popsuły mi się wszystkie słoiczki.
jak robisz placuszki? Jabłka ścierasz do ciasta?Zdecydowanie lepsze plasterki pozbawione gniazd nasiennych zanurzone w cieście,trochę pracochłonne,ale smak zdecydowanie inny.
Dobrze,że napisałaś,ze nie blanszujesz papryki,przed mrożeniem,w tym roku też tak zrobiłam i jestem ciekawa jaka będzie.
A jak robicie faszerowaną paprykę-nadzienie jak do gołąbków i sos pomidorowy,czy tylko zapiekaną w piekarniku?

Pomidorki suszone pycha,nie robię,bo jednego roku popsuły mi się wszystkie słoiczki.
jak robisz placuszki? Jabłka ścierasz do ciasta?Zdecydowanie lepsze plasterki pozbawione gniazd nasiennych zanurzone w cieście,trochę pracochłonne,ale smak zdecydowanie inny.
Dobrze,że napisałaś,ze nie blanszujesz papryki,przed mrożeniem,w tym roku też tak zrobiłam i jestem ciekawa jaka będzie.
A jak robicie faszerowaną paprykę-nadzienie jak do gołąbków i sos pomidorowy,czy tylko zapiekaną w piekarniku?
- Ewiczka52
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1306
- Od: 1 lut 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
AGNES
Pomidorki suszone wyglądają super jeszcze tak nie robiłam ale też spróbuję
Jeśli można to bardzo proszę o przepis na pizzę z soserm czosnkowym /łącznie jak robisz ciasto pod pizzę/ Dziękuję 



Pozdrawiam Ewula
- Judyta84
- 200p
- Posty: 219
- Od: 12 maja 2010, o 17:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podlaskie, Zambrów
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
I ja poproszę przepis razem ze spodem 

- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Joasiu, Kasiu, Ewuniu , Judytko witajcie
Kasiu ja robię różne rodzaje placuszków, z różnych rodzajów ciast i w różny sposób kroję jabłka i inne owoce. Ponieważ, placki to u mnie w domku świetna alternatywa śniadaniowa dla kanapek, wszyscy bardzo je lubią. Zresztą w ogóle staram się robić jak najbardziej urozmaicone śniadania, szczególnie w weekendy, kiedy możemy razem posiedzieć przy stole. A żeby nie było nudno, to robię różne.... Ale jeśli z jabłkami, to najbardziej lubię jabłka obrane, pokrojone na ćwiartki i w cienkie plasterki, takie są moim zdaniem najsmaczniejsze.... Robię również czasami jabłka w całych plastrach, ale takie mniej nam smakują.... w ten sposób to najbardziej lubię smażoną w cieście naleśnikowym cukinię....mmmmm.....pycha....zaraz idę smażyć
Przepis na pizzę za chwilkę, bo muszę pędzić , mam gościa na kawkę

Kasiu ja robię różne rodzaje placuszków, z różnych rodzajów ciast i w różny sposób kroję jabłka i inne owoce. Ponieważ, placki to u mnie w domku świetna alternatywa śniadaniowa dla kanapek, wszyscy bardzo je lubią. Zresztą w ogóle staram się robić jak najbardziej urozmaicone śniadania, szczególnie w weekendy, kiedy możemy razem posiedzieć przy stole. A żeby nie było nudno, to robię różne.... Ale jeśli z jabłkami, to najbardziej lubię jabłka obrane, pokrojone na ćwiartki i w cienkie plasterki, takie są moim zdaniem najsmaczniejsze.... Robię również czasami jabłka w całych plastrach, ale takie mniej nam smakują.... w ten sposób to najbardziej lubię smażoną w cieście naleśnikowym cukinię....mmmmm.....pycha....zaraz idę smażyć


Przepis na pizzę za chwilkę, bo muszę pędzić , mam gościa na kawkę

- wielkakulka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8593
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: 30 km poniżej Wrocławia
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Jutro będę jechac z praktyk, to kupie papryke, bo juz dosć tania jest i wrzuce troche do zamrażarki.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Aniu później zimą super jest do różnych mięsnych sosów i leczo
PIZZA


Na dużą blachę, taką, jaka jest w wyposażeniu piekarnika .
* 2 czubate szklanki mąki
* 0,5 kostki drożdży ( 50g)
* 1 szkl ciepłej wody
* czubata łyżeczka cukru
* pół łyżeczki soli
* 2 łyżeczki oleju
Drożdże kruszymy do szklanki ciepłej wody, wsypujemy cukier i dokładnie rozprowadzamy, na jednolitą zawiesinę. Wylewamy do mąki z solą, dodajemy olej. Całość dokładnie mieszamy, do uzyskania jednorodnego, pulchnego ciasta.
Blachę dokładnie smarujemy olejem. Wykładamy na nią ciasto, które natłuszczonymi palcami rozprowadzamy cienką warstwą po całej blasze. .......
i teraz co kto lubi....dodatki według gustu..... ta na fotce posmarowana jest sosem pomidorowym, następnie poukładane plastry salami, szynki i chudziutkiego boczku wędzonego, plasterki sera brie, suszone pomidorki ( równie dobrze mogą być plastry surowych) plastry cukinii, paski papryki, krążki ostrej papryczki, czarne oliwki, kukurydza z puszki.....
Wkładamy pizzę do piekarnika na ok 15-20 min w temp 180*. Kilka minut przed końcem pieczenia, wykładamy cienkimi plasterkami żółtego sera. Nie wolno zapomnieć o przyprawach....np zioła prowansalskie, bazylia, oregano, majeranek...itp
Polecam....pyyyycha
...dodatki mogą być zupełne inne.... co kto lubi, tylko warzywa, ryby, mielone mięsko..... pełna dowolność...

PIZZA


Na dużą blachę, taką, jaka jest w wyposażeniu piekarnika .
* 2 czubate szklanki mąki
* 0,5 kostki drożdży ( 50g)
* 1 szkl ciepłej wody
* czubata łyżeczka cukru
* pół łyżeczki soli
* 2 łyżeczki oleju
Drożdże kruszymy do szklanki ciepłej wody, wsypujemy cukier i dokładnie rozprowadzamy, na jednolitą zawiesinę. Wylewamy do mąki z solą, dodajemy olej. Całość dokładnie mieszamy, do uzyskania jednorodnego, pulchnego ciasta.
Blachę dokładnie smarujemy olejem. Wykładamy na nią ciasto, które natłuszczonymi palcami rozprowadzamy cienką warstwą po całej blasze. .......
i teraz co kto lubi....dodatki według gustu..... ta na fotce posmarowana jest sosem pomidorowym, następnie poukładane plastry salami, szynki i chudziutkiego boczku wędzonego, plasterki sera brie, suszone pomidorki ( równie dobrze mogą być plastry surowych) plastry cukinii, paski papryki, krążki ostrej papryczki, czarne oliwki, kukurydza z puszki.....
Wkładamy pizzę do piekarnika na ok 15-20 min w temp 180*. Kilka minut przed końcem pieczenia, wykładamy cienkimi plasterkami żółtego sera. Nie wolno zapomnieć o przyprawach....np zioła prowansalskie, bazylia, oregano, majeranek...itp
Polecam....pyyyycha


...dodatki mogą być zupełne inne.... co kto lubi, tylko warzywa, ryby, mielone mięsko..... pełna dowolność...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1349
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Aż ślinka cieknie 

Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
- Judyta84
- 200p
- Posty: 219
- Od: 12 maja 2010, o 17:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podlaskie, Zambrów
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Dzięki za przepisik 

- duju
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3954
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Fajny przepis, zrobię w sobotę , jak wrócę
Bo pizza już za mną tydzień chodzi 


Pozdrawiam - Justyna
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
O proszę dwie Judytki
Witajcie
Justynko ciesze się, że się odezwałaś , już się niepokoiłam i w Twoim wątku Cię poszukiwałam
Pizza fajna do zrobienia, bo tak naprawdę błyskawiczna


Justynko ciesze się, że się odezwałaś , już się niepokoiłam i w Twoim wątku Cię poszukiwałam


Pizza fajna do zrobienia, bo tak naprawdę błyskawiczna

- Ewiczka52
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1306
- Od: 1 lut 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
AGNES
Również dziękuję za przepis - robimy jutro z córką na obiad Twoja pizzę 


Pozdrawiam Ewula
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7818
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Witaj:))
M przyniósł mi wczoraj torbę aronii.Nie robiłam nigdy z aronii nic więc siedzę w necie i szukam przepisów.Znalazłam dżemiki aroniowe z jabłkami,gruszkami ,cynamonem -wybrałam najprostsze w przygotowaniu.Masz swój sprawdzony przepis na konfiturki itp?
Oczyszczoną aronię wstawiłam teraz do zamrażarki-piszą ,że straci goryczkę.
Czekam na ciekawy przepis
M przyniósł mi wczoraj torbę aronii.Nie robiłam nigdy z aronii nic więc siedzę w necie i szukam przepisów.Znalazłam dżemiki aroniowe z jabłkami,gruszkami ,cynamonem -wybrałam najprostsze w przygotowaniu.Masz swój sprawdzony przepis na konfiturki itp?
Oczyszczoną aronię wstawiłam teraz do zamrażarki-piszą ,że straci goryczkę.
Czekam na ciekawy przepis
