Działka nad Drwęcą - Christin - cz. V
- malgocha1960
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. V
Krysiu,twoje dalie z siewu są przepiękne,brak słów.Rodzine masz wspaniałą,tylko wnuków pozazdrościc.
- szyszunia
- 1000p
- Od: 4 lis 2009, o 13:38
Krysiu cudowne masz liliowce
ale mój wzrok przykuły cudowne jabłka. Co to za odmiana bo ostatnio poszukuję drzewek owocowych.A ogrodniczka pomocniczka jest prześliczna.

- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Krysiu śliczne są Twoje wnuczęta
Nie wiem czy wiesz, ale ja z zeszłorocznej akcji wymiankowej mam dalie kołnierzykowe od Ciebie, jestem nimi zachwycona.

Nie wiem czy wiesz, ale ja z zeszłorocznej akcji wymiankowej mam dalie kołnierzykowe od Ciebie, jestem nimi zachwycona.
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z podziwem oglądam liliowce na forum. Ja nie mam specjalnych, chociaż uzbierałoby się 6 odmian
Miło patrzeć na taką róznorodność kolorów i kształtów
A dalie kołnierzykowe uwielbiam, ale ja mam 3 odmiany (w tym 1 od Ciebie) i przechowuję karpy. Te z siania najczęściej już nie maja takich wyraźnych kołnierzyków. Twoje jednak są bardzo zgrabne.

A dalie kołnierzykowe uwielbiam, ale ja mam 3 odmiany (w tym 1 od Ciebie) i przechowuję karpy. Te z siania najczęściej już nie maja takich wyraźnych kołnierzyków. Twoje jednak są bardzo zgrabne.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- ilona2715
- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Widzę, że nie tylko mnie zaciekawiły te kuleczki, ale już wszystko jasne, chociaż sztuczne to fajnie wyglądały, a ile osób zaintrygowały, Krysiu zawsze jak oglądam zdjęcia Twoich kwiatów, tym razem liliowców, zastanawiam się, gdzie Ty tyle tych wszystkich odmian mieścisz całkiem jakby Twój ogród był z gumy, po prostu niesamowite, chyba przyjadę na kurs upychania 

-
- Od: 13 kwie 2009, o 09:25
Krysiu- ale piękne Twoje wnuki- to najpiękniejsza ozdoba ogrodu

- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Świetny pokaz liliowców
U mnie dalie kołnierzykowe bez kołnierzyków
Siane były z torebki więc o nie dziedziczeniu cech na razie nie ma mowy. Zobaczymy, czy na kolejnych kwiatkach coś się pokaże?

U mnie dalie kołnierzykowe bez kołnierzyków

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
ewamaj66 - Ewciu to prawda,że przy wspomnieniach robi się dziwnie miło i ciepło na sercu.
kesza - Edytko współczuje takiej przygody i sama bym nie chciała cos takiego przezywać.Jednym słowem trzeba uważać i zawsze mieć oczy szeroko otwarte.
wielkakulka - Aniu dzień z dziećmi na działce zawsze był dla mnie jakby świętem i żal było gdy kończył się.
Locutus - Jurku to teraz juz wszystko wiem i wcale się nie dziwię,że nie chcą z Tobą współpracować ... ja tez bym strajkowała
JAKUCH - Jadziu u mnie zbyt dużo stron nie przybywa - brak czasu a innym razem natchnienia - sama wiesz jak to jest. Moja działka jest spora (540m kw) ale staw, trawnik, warzywnik itd czyli tej obsadzeniowej dla ozdoby nie ma az tak dużo ale ja juz pisałam,że mam tzw piętrowe nasadzenia.
Trawka wcale nie taka duża - tylko u mnie troche jej za dobrze i sie rozszalała.
To Panicum capillare (Proso włosowate)
Warto ją mieć bo jest naprawdę sliczna - szczególnie te młode wiechy urzekają mnie i ciągle je nosze do domu w kompozycjach w wazonie.

becia123 - Beatko dziękuję
Tyle lat to sie trochę nazbierało. Widzę,że i Ty przezywasz z wnukami pierwsze szkolne smutki .
Wdrożą się i będzie dobrze.
TerDob - Teresko dziękuję za miłe słowa.
Mam nadzieję ,że trafiłam z odpowiedzą bo na jednym ze zdjęc z liliowcami zrobiłąm tło do kolażu z tej trawy.
To jest
Panicum capillare (Proso włosowate)

malgocha1960 - Małgosiu warto czasami posiać nasiona takich dalii - ja kupiłam nasiona 2 lata temu w ogrodniczym.
Czas oczekiwania na kwitnienie a potem same miłe niespodzianki
Rodzina to ważna rzecz i nowe pokolenie , które rośnie pod naszym czujnym okiem.
Dla Ciebie kolejne kwiaty dalii kołnierzykowych z siewu

szyszunia - Iwonko jabłka faktycznie pięknie sie prezentują i smaczne są. To jesienna odmiana i gdzieś miałam zapisane bo to jakaś rosyjska . Myśmy zastali te stare jabłonie i tylko pielęgnujemy je aby jak najdłużej rodziły nam owoce. mamy 2 stare odmiany i takich jabłek na rynku juz nie ma.
korzo_m - Dorotko za pochwały dziękuję
Faktycznie dawałam swoje nasiona dalii kołnierzykowej (mix) na akcję wymiany nasion.
Tym bardziej mi miło,że się nie zawiodłaś. One po sezonie mają już porządne kłącza - zobaczysz jesienią choć może u Ciebie sucho to będzie inaczej.
Ciekawa jestem jakie kolorki Ci trafiły - wpadnę zobaczyć.
takasobie - Miłko u mnie liliowce znalazły się dlatego, że pasują im nasze warunki. Po co sadzić coś co się meczy i my z nimi.
A ... liliowce jak najbardziej wiec zaczęłam kupować po kilka odmian a teraz już koniec. Tym bardziej, że już starczy , poza tym chcę sie zabawić w siew ze swoich nasion bo widzę,że maja je w tym roku i to nawet sporo. Oby tylko nie pospadały.
Powiadasz,że moje dalie mają zgrabne mają kołnierzyki - może lizneły trochę szlacheckich cech..
ilona2715 - Ilonko na kurs upychania powiadasz ...???
Ano upycham gdzie się da i ile się da
alejka przed altaną - od wewmnątrz chryzantemy, środkiem róże które jesienia wykopię a miedzy nimi hortensje. Na zewnątrz - mietelnik i astry przeplatane też chryzantemami - tłok jak ... ale to celowo aby nie było widac chorych liści krzewów różanych

JacekP - Jacku moje dalie kołnierzykowe też 2 lata temu z kupionych nasion w torebce taki mix kołnierzykowych trafił mi się i wzięłam z ciekawości. Potem koleżanki prosiły o zebranie nasion. Było sporo i nawet na akcję wymiany dałam.
Mam informacje,że ładne z nasion się trafiły wiec warto siać i zbierać.
Po 5 dniach opadów byliśmy na działce - aż bałam się wejść ale nie było wiatrów wiec aż tak żle nie było.
dalia Garden Show całkiem ładnie mnie przywitała

kesza - Edytko współczuje takiej przygody i sama bym nie chciała cos takiego przezywać.Jednym słowem trzeba uważać i zawsze mieć oczy szeroko otwarte.
No trudno... przeboleję ale mam nadzieję,że będziesz z niego zadowolona - pierwszą zime porządnie okryj.P.S. Kupiłam sobie "przez Ciebie" niepokalanka
wielkakulka - Aniu dzień z dziećmi na działce zawsze był dla mnie jakby świętem i żal było gdy kończył się.
Locutus - Jurku to teraz juz wszystko wiem i wcale się nie dziwię,że nie chcą z Tobą współpracować ... ja tez bym strajkowała

JAKUCH - Jadziu u mnie zbyt dużo stron nie przybywa - brak czasu a innym razem natchnienia - sama wiesz jak to jest. Moja działka jest spora (540m kw) ale staw, trawnik, warzywnik itd czyli tej obsadzeniowej dla ozdoby nie ma az tak dużo ale ja juz pisałam,że mam tzw piętrowe nasadzenia.
Trawka wcale nie taka duża - tylko u mnie troche jej za dobrze i sie rozszalała.
To Panicum capillare (Proso włosowate)
Warto ją mieć bo jest naprawdę sliczna - szczególnie te młode wiechy urzekają mnie i ciągle je nosze do domu w kompozycjach w wazonie.

becia123 - Beatko dziękuję

Tyle lat to sie trochę nazbierało. Widzę,że i Ty przezywasz z wnukami pierwsze szkolne smutki .
Wdrożą się i będzie dobrze.
TerDob - Teresko dziękuję za miłe słowa.
Mam nadzieję ,że trafiłam z odpowiedzą bo na jednym ze zdjęc z liliowcami zrobiłąm tło do kolażu z tej trawy.
To jest
Panicum capillare (Proso włosowate)
malgocha1960 - Małgosiu warto czasami posiać nasiona takich dalii - ja kupiłam nasiona 2 lata temu w ogrodniczym.
Czas oczekiwania na kwitnienie a potem same miłe niespodzianki
Rodzina to ważna rzecz i nowe pokolenie , które rośnie pod naszym czujnym okiem.
Dla Ciebie kolejne kwiaty dalii kołnierzykowych z siewu

szyszunia - Iwonko jabłka faktycznie pięknie sie prezentują i smaczne są. To jesienna odmiana i gdzieś miałam zapisane bo to jakaś rosyjska . Myśmy zastali te stare jabłonie i tylko pielęgnujemy je aby jak najdłużej rodziły nam owoce. mamy 2 stare odmiany i takich jabłek na rynku juz nie ma.
korzo_m - Dorotko za pochwały dziękuję
Faktycznie dawałam swoje nasiona dalii kołnierzykowej (mix) na akcję wymiany nasion.
Tym bardziej mi miło,że się nie zawiodłaś. One po sezonie mają już porządne kłącza - zobaczysz jesienią choć może u Ciebie sucho to będzie inaczej.
Ciekawa jestem jakie kolorki Ci trafiły - wpadnę zobaczyć.
takasobie - Miłko u mnie liliowce znalazły się dlatego, że pasują im nasze warunki. Po co sadzić coś co się meczy i my z nimi.
A ... liliowce jak najbardziej wiec zaczęłam kupować po kilka odmian a teraz już koniec. Tym bardziej, że już starczy , poza tym chcę sie zabawić w siew ze swoich nasion bo widzę,że maja je w tym roku i to nawet sporo. Oby tylko nie pospadały.
Powiadasz,że moje dalie mają zgrabne mają kołnierzyki - może lizneły trochę szlacheckich cech..

ilona2715 - Ilonko na kurs upychania powiadasz ...???
Ano upycham gdzie się da i ile się da
alejka przed altaną - od wewmnątrz chryzantemy, środkiem róże które jesienia wykopię a miedzy nimi hortensje. Na zewnątrz - mietelnik i astry przeplatane też chryzantemami - tłok jak ... ale to celowo aby nie było widac chorych liści krzewów różanych
dziękuję bardzo.beatab pisze:Krysiu- ale piękne Twoje wnuki- to najpiękniejsza ozdoba ogrodu![]()
![]()
JacekP - Jacku moje dalie kołnierzykowe też 2 lata temu z kupionych nasion w torebce taki mix kołnierzykowych trafił mi się i wzięłam z ciekawości. Potem koleżanki prosiły o zebranie nasion. Było sporo i nawet na akcję wymiany dałam.
Mam informacje,że ładne z nasion się trafiły wiec warto siać i zbierać.
Po 5 dniach opadów byliśmy na działce - aż bałam się wejść ale nie było wiatrów wiec aż tak żle nie było.
dalia Garden Show całkiem ładnie mnie przywitała
- bratek158
- 500p
- Od: 28 lis 2010, o 14:57
- Kontakt:
christinkrysia pisze: A przy okazji pokaże co kilka dni temu zainteresowało mnie w trawie - popatrz sama co się dzieje z tym bąkiem bo chyba jakieś pasożyty siedzą na nim ?
On miał takie obciążenie,ze nie dawał rady latać .
![]()

a tak ogolnie to bardzo ladny ogrodeczek i super kwiatki

- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
O przepraszam.....na ludziach też siadają i gryzą niemiłosiernie

- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Ścieżka wygląda niesamowicie, chyba jednak muszę wygospodarować miejsce na dalie....
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
@ Christinkrysia ? Czyżbym coś niewłaściwie robił z daliami? 
@ Bratek 158 ? Widzę, że nie jestem sam.
Pozdrawiam!
LOKI

@ Bratek 158 ? Widzę, że nie jestem sam.
Pozdrawiam!
LOKI
-
- Od: 13 kwie 2009, o 09:25
W Wielkopolsce na bąki mówi się "końskie muchy" a na trzmiele "bąki"

Piękne chryzantemki

Piękne chryzantemki

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
bratek158 dla mnie to po prostu umęczony owad a że 90% powierzchni ciała jest pokryte tym świństwem to gdybym nawet rozpoznawała co jest co to ... w tym wypadku raczej z moim wzrokiem określenie byłoby niemożliwe .
Poza tym większość z nas to fani flory a fauna to tak przy okazji jak coś się trafi.
grazynarosa22 - Grażynko ostatnio przeganiałam pszczołę z kuchni i nawet dziabnęła mnie przez ścierkę ... niesamowicie bolało i kilka godzin nie miałąm czucia w palcu a pichcenie ketchupu w połowie .
Comcia - Majko dziękuję a do uprawy dalii szczerze namawiam. Nie musi być od razu wielka kolekcja, jest taki wybór,że można kolorem i wysokością dobrać do danej aranżacji i cieszyć oczy kwiatami przez 2/3 sezonu.
Locutus - Jurku poczucie humoru to Ty masz
beatab - Beatko nazewnictwo roślin i zwierząt w niektórych rejonach bardzo sie różni od innych - tak było zawsze. W takich miejscach nikt nie używa łacińskich nazw. A chryzantemy tak podziwiane już jutro ruszą do Ciebie.
Na zakończenie zostawię dla Was troszkę kolorów
Tak prezentuje się pojedyncza sadzonka Sadźca purpurowego sadzona wiosna nad stawem.
W kępie umyka sporo szczegółów a tu widać wielkość i kształt , ładnie wybarwione łodygi i te kwiaty zebrane w gęste, płaskie baldachogrona w ciemnoróżowym kolorze aż do purpurowego włącznie. Jest pięknym akcentem nad stawem.
Juz w pakach jest ozdobą a jak zakwitnie to dopiero uczta dla owadów

Galtonia candicans (Galtonia biaława) nie tak dawno były pędy z pąkami a dziś część kwiatów już przekwita choć na każdym pędzie jest ich dość dużo i kwitnienie trwa długo.
Dzis zauważyłam nowe 3 pędy z pąkami - wspaniała wiadomość bo lubię te kwiaty.

Na tle pochmurnego nieba wygląda bardzo smutno.
Weselszym akcentem jest Phytolacca americana var. americana (Szkarłatka amerykańska)
rosnąca pośrodku rabaty liliowcowej. W tym roku rozszalała się w wzwyż i w szerz.
Jej groniaste kwiatostany są we wszystkich fazach rozwoju - jednocześnie ma pąki kwiatowe i ciemne owoce - kwitnie nieprzerwanie i wciąż wiąże nowe pąki kwiatowe.
Często informacje podają,że kwitnie VII - VIII - i taka informacja bardzo mija się z prawdą ...

Dla odmiany na tle błekitnego nieba .
Na działkach u mnie nie znają tej rośliny i sadzili,że to drzewko winogronowe bo z daleka te grona zasugerowały im nazwę ...
Mam ja u siebie trzeci sezon i po raz pierwszy w tym roku nie wybarwiły się jej liście.
Odmiana "SILBERSTEIN" ma nieregularne, zielono - żółte plamy tworzące wspaniały marmurkowaty deseń na całym liściu.
Dla przykładu zdjęcie z ub roku - tak wyglądały wszystkie liście czyli kolejna anomalia w tym sezonie.

Poza tym większość z nas to fani flory a fauna to tak przy okazji jak coś się trafi.
grazynarosa22 - Grażynko ostatnio przeganiałam pszczołę z kuchni i nawet dziabnęła mnie przez ścierkę ... niesamowicie bolało i kilka godzin nie miałąm czucia w palcu a pichcenie ketchupu w połowie .
Comcia - Majko dziękuję a do uprawy dalii szczerze namawiam. Nie musi być od razu wielka kolekcja, jest taki wybór,że można kolorem i wysokością dobrać do danej aranżacji i cieszyć oczy kwiatami przez 2/3 sezonu.
Locutus - Jurku poczucie humoru to Ty masz

beatab - Beatko nazewnictwo roślin i zwierząt w niektórych rejonach bardzo sie różni od innych - tak było zawsze. W takich miejscach nikt nie używa łacińskich nazw. A chryzantemy tak podziwiane już jutro ruszą do Ciebie.
Na zakończenie zostawię dla Was troszkę kolorów
Tak prezentuje się pojedyncza sadzonka Sadźca purpurowego sadzona wiosna nad stawem.
W kępie umyka sporo szczegółów a tu widać wielkość i kształt , ładnie wybarwione łodygi i te kwiaty zebrane w gęste, płaskie baldachogrona w ciemnoróżowym kolorze aż do purpurowego włącznie. Jest pięknym akcentem nad stawem.
Juz w pakach jest ozdobą a jak zakwitnie to dopiero uczta dla owadów

Galtonia candicans (Galtonia biaława) nie tak dawno były pędy z pąkami a dziś część kwiatów już przekwita choć na każdym pędzie jest ich dość dużo i kwitnienie trwa długo.
Dzis zauważyłam nowe 3 pędy z pąkami - wspaniała wiadomość bo lubię te kwiaty.
Na tle pochmurnego nieba wygląda bardzo smutno.
Weselszym akcentem jest Phytolacca americana var. americana (Szkarłatka amerykańska)
rosnąca pośrodku rabaty liliowcowej. W tym roku rozszalała się w wzwyż i w szerz.
Jej groniaste kwiatostany są we wszystkich fazach rozwoju - jednocześnie ma pąki kwiatowe i ciemne owoce - kwitnie nieprzerwanie i wciąż wiąże nowe pąki kwiatowe.
Często informacje podają,że kwitnie VII - VIII - i taka informacja bardzo mija się z prawdą ...

Dla odmiany na tle błekitnego nieba .
Na działkach u mnie nie znają tej rośliny i sadzili,że to drzewko winogronowe bo z daleka te grona zasugerowały im nazwę ...

Mam ja u siebie trzeci sezon i po raz pierwszy w tym roku nie wybarwiły się jej liście.
Odmiana "SILBERSTEIN" ma nieregularne, zielono - żółte plamy tworzące wspaniały marmurkowaty deseń na całym liściu.
Dla przykładu zdjęcie z ub roku - tak wyglądały wszystkie liście czyli kolejna anomalia w tym sezonie.
- bratek158
- 500p
- Od: 28 lis 2010, o 14:57
- Kontakt:
christinkrysia pisze: grazynarosa22 - Grażynko ostatnio przeganiałam pszczołę z kuchni i nawet dziabnęła mnie przez ścierkę ... niesamowicie bolało i kilka godzin nie miałąm czucia w palcu a pichcenie ketchupu w połowie .

oczywiscie jeszcze sprawdzic i wyciągnac żądło