Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz. III

Post »

Ooooo, to rozumiem pod pojeciem "tereny spacerowe" 8-) Moje paszczaki ganiaja zajace i kozly, ktore maja swoje kryjowki w kukurydzianych polach ale sa na tylko odwolywalne na gwizdek, ze stresu z tym wiekszego nie mam. U mnie wiekszy stres jest z autami jezdzacymi drogami rolnymi, bo musze ciagle uwazac czy cos nie jedzie ale pomalu zaczynaja reagowac na krzykniecie "Auto" i schodza na brzeg drogi.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Za widoki sielskiego świata...dziękuje bardzo ;:180
U mnie również brakuje takich miejsc i tej "przestrzeni"....aby po prostu wyjść za płot i oddać się bezkresnej naturze.
Chorwację odwiedzicie za rok....a ramy ogrodu będą nabierały ciała ;:333 ogrodnicza dusza ;:168
W pogodzie dzisiaj widać u mnie zmianę....wyjrzało słońce ;:oj
Lecę zobaczyć ofertę traw ;:65
Ściskam mocno przesyłając promienie ;:3
;:196
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

Imponująca lista traw! Miałam okazję chwilkę porozmawiac na "Zieleni...." na stoisku z trawami z Laboratorium (ale chyba nie z samą właścicielką).
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Cześć Madziu, widzę że podobnie jak ja, przekonałaś się do róż :D Ja do tego stopnia że jeszcze kilka domówiłam teraz. Bardzo ładnie się u ciebie rozrastają, zapewniłaś im dobre stanowisko. Też mi przeszkadza ta ich chorowitość, ale staram się nie pryskać. Jak coś nie da rady to trudno, wyleci. Sama wiesz że na sporym terenie nie da się zająć wszystkim. Zostaną najwytrwalsze.
Bardzo ładne zdjęcia z zachodu słońca ;:180
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Madziu - pięknie się wszystko u Ciebie rozrasta, idziesz jak burza z realizacją planów.
Muszę się przyjrzeć tej stronce z trawami.
Biały dzbanek, który dojrzałam na jednym ze zdjęć mam identyczny, tylko trochę bardziej poobijany - spadek po babci :wink:
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Aniu, dziękuję. Widziałam u Ciebie zmiany ;:215 Ciekawa jestem jak trawy będą się czuły w kwaśnym podłożu. Może też zastosuje takie pomieszanie wrzosów z trawami u siebie :wink:

Jule, gwizdek to super sprawa. Twoje reagują na komendy a moje ledwie na własne imiona :lol: No ale ja jestem mistrzynią niekonsekwencji a poza tym nie mam czasu dla nich tyle, żeby jeszcze czegokolwiek nauczyć :oops:

Aguś, dzięki za promienie słońca, bo u nas dżdżyście i nieprzyjemnie :?

Ilonka, to Twoja sprawka, że akurat tam zamawiam. Gdybym nie zobaczyła linka u Ciebie to na pewno stanęłoby na 2 odmianach kupionych w ogrodniczym wiosną po kilkanaście sztuk z każdej a tymczasem ;:224

Jolu, masz rację, ze na takim terenie nie jestem w stanie dopieścić każdej rośliny, dlatego te, które czują się niedopieszczone i z tego powodu chorują, czeka los marny 8-) Niektóre rośliny mnie strasznie zaskakują, bo wystarczy przesadzić o kilka metrów i już od razu widać, że im tam lepiej i ruszają ze wzrostem.

Olu, dziękuję za miłe słowa ;:196 Dzbanuszek jest po mojej prababci i ma na pewno duuużo lat.

Kochani, dostałam cudowny prezent od Dany mm-complex ;:167
Nie mam zdjęć, bo aparat pożyczyłam, obiecuje to nadrobić. Dostałam komplet cudownych, glinianych znaczników do ziółek oraz dzwoneczek-zawieszkę z serduszkiem. Mówię Wam, rewelacja!
Danuś, jeszcze raz serdecznie dziękuję ;:196

Dla Was w ten ponury dzień: słitfocia :wink:
Obrazek
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Zgubiłam Cię gdzieś w bezkresie forum :oops:
Oglądnęłam zdjęcia (czytać, poczytam później) - piękne i tyle :D
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit

Magduś, otoczenie masz zachwycające ;:oj
Koniecznie wprowadź do ogrodu trochę tych widoków ! Te łany trzcinników ! Dlaczego na Twojej liście traw ich nie ma ? A może już kupiłaś ?
Jest kilka pięknych, wartych posiadania, mój Calamagrostis acutiflora Karl Foerster sprawuje się wyśmienicie, niższy biało obrzeżony 'Overdam' też świetny...A może nie lubisz ?

Miłej niedzieli :D
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Madziu, piękne widoki ze spaceru :D
Jak chcesz przezimować pelargonie?
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p

Post »

Aniu dziękuję :D

Marysiu, obie odmiany miałam na liście traw, które chce zakupić, ale doczytałam, że:
Karl Forester pasuje do ogrodów japońskich a Overdam ma liście obrzeżone na żółto a ja wolę białe/kremowe, poza tym ta ostatnia lubi wilgotne, bogate w składniki pokarmowe podłoże . Stąd ich brak na liście ostatecznej, gdzie zostały tylko terminatory sucholubne, bezobsługowe. Ale skoro u Ciebie obie odmiany są, a uważam, że Twój ogród to doskonały wzór do naśladowania z podobnym podłożem, muszę jeszcze raz przyjrzeć się powyższym 8-)

Kasiu, dziękuje za odwiedziny :wit Pelargonie pojadą do "Babcia SPA" :wink: Tam będą miały idealne warunki do zimowej wegetacji a w lutym będą rozmnażane.
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Madziu, lista traw imponująca, ja się ich boję, boję się, że zaczną się rozrastać w sposób niekontrolowany.
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

:wit Madziu
Piękne zdjęcia ze spaceru, mieszkasz w cudownym otoczeniu.
Lista traw bardzo ciekawa, ja w przyszłym roku chciałabym zrobić rabatę trawiastą, taką piętrową ale u nas słaby wybór traw w ogrodniczym, a takich ilości paletowych jak ty zamawiasz to nie mam aż tyle miejsca. Napisz proszę na pw jak te trawki wygladają tam cenowo?
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p

Post »

Marzka, ja właśnie specjalnie mam zamiar posadzić trawy, żeby zdominowały ogród :wink:
One mają pasować do otoczenia zza płotu i dlatego stawiam na odmiany roślin, które nie są zbytnio ozdobne a bardziej naturalistyczne. Liczę na to, że przy trawach nie będzie wiele pracy a jak sama wiesz na dużym terenie pracy nie brakuje.

Iwonko, mnie też marzy się taka rabata trawiasta z piętrowymi nasadzeniami, która będzie mnie zachwycała o każdej porze roku. Ceny jak i opis poszczególnych odmian są podane na podlinkowanej stronie :D Uśredniłam sobie cenę tego co mam zamiar zamówić i wychodzi mi ok. 3,5 zł za sadzonkę.
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

No tak, zamierzenie słuszne i realizacja jak CIę znam będzie bardzo efektowna. Mnie powoli dopada zniechęcenie. A tu jeszcze sezon się nie skończył, cebulowe i róże będę jeszcze musiała posadzić ;:223
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p

Post »

Marzka, dziękuję :D Mnie też dopadła niemoc, chociaż nie powiem, żebym nie miała planów. Gorzej z realizacją, bo mam lenia. Nie ubolewam nad tym jakoś szczególnie, ale fakt jest taki, że go mam :lol:

W tym sezonie chciałabym jeszcze posadzić Thuje Smaragd wzdłuż ogrodzenia. Bagatelka 70-80 sztuk. I skąd ja mam na to wszystko brać, się pytam?! :?
Mam nadzieje, że się uda posadzić chociaż połowę, wtedy śmietnik sąsiada miałabym odizolowany zieloną ścianą a poza tym od wiosny mogłabym ruszyć z rewolucją rabaty przy tarasie, ponieważ w tym sezonie pozostała nietknięta. Myślę, że dam radę.
Tak, lubię koty ;)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”