Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne, czyli moje sucholuby

Zablokowany
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne, czyli moje sucholuby

Post »

Magdo, dziękuję - w tym samym czasie odwiedzałyśmy się nawzajem :D Zawsze chętnie jakbyś coś potrzebowała ;:108
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Twoje śliczne, bajkowo wybarwione rośliny z rodziny Crassula robią na mnie ogromne wrażenie. ;:oj
Są piękne!

Sinocrassula yunnanensis każdego zauroczy... ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Henryku, bardzo bardzo Ci dziękuję za słowa pochwały :!: Jesteś dobrym duszkiem tego wątku, bo jak trzeba - poprawisz, jak trzeba - pochwalisz, i bardzo Ci dziękuję za wizyty ;:173
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Pozwoliłem sobie po raz kolejny przejrzeć cały wątek i zaznaczyć moją obecność wpisem. Bardzo różnorodny, efektownie prezentujący się zbiór roślin, a w nim rośliny w różnych "kolorach, formach i kształtach". Fotki roślin ;:215 . Spotkałem kilka roślin, które również mam w moim skromnym zbiorku.

Szczególną uwagę zwróciłem na bardzo praktyczne rozwiązanie na "lokum" dla "podopiecznych":
Muszę się Wam koniecznie pochwalić i mam nadzieję, że Wam się to również spodoba.
Obrazek
Taki regalik bardzo chętnie widziałbym na moim parapecie, miałbym "swobodę" w ustawieniu na czas zimy moje roślinki. Szkoda, że czegoś takiego nie można zakupić.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
moniamn
50p
50p
Od: 21 cze 2013, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj. Wpadłam z rewizytą a tu takie widoki!! Aż się nie spodziewałam. Grubosze przepiękne, szczególnie wybarwione Crassula ovata 'Tricolor' i Crassula ovata 'Golum minima' no i Sedum rubrotinicum 'Variegata', tylko pozazdrościć. A Twoja Biała Dama mnie zachwyciła. Mam u siebie jedną Euphorbia ale nie myślałam że są i takie cuda !!
Muszę częściej odwiedzać Twój wątek bo widzę, że ciekawie tu jest u Ciebie :D
Pozdrawiam Monika
Moje zielone
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Akwelan_2009 pisze:Pozwoliłem sobie po raz kolejny przejrzeć cały wątek i zaznaczyć moją obecność wpisem. Bardzo różnorodny, efektownie prezentujący się zbiór roślin, a w nim rośliny w różnych "kolorach, formach i kształtach". Fotki roślin ;:215 .
Dziękuję, Mieczysławie, za pochwałę moich podopiecznych. Zdjęcia w większości to nie moja zasługa, ale mojego M, więc też Mu oddaję "zasługi"
Akwelan_2009 pisze:Szczególną uwagę zwróciłem na bardzo praktyczne rozwiązanie na "lokum" dla "podopiecznych"
Taki regalik bardzo chętnie widziałbym na moim parapecie, miałbym "swobodę" w ustawieniu na czas zimy moje roślinki. Szkoda, że czegoś takiego nie można zakupić.
Nie da się ukryć, że jestem z niego dumna. Zimówka w sam raz dla sukulentów, mam nadzieję, że zda egzamin. Dziękuję naprawdę za wizytę i bardzo miłe słowa!
moniamn pisze:Witaj. Wpadłam z rewizytą a tu takie widoki!! Aż się nie spodziewałam. Grubosze przepiękne, szczególnie wybarwione Crassula ovata 'Tricolor' i Crassula ovata 'Golum minima' no i Sedum rubrotinicum 'Variegata', tylko pozazdrościć. A Twoja Biała Dama mnie zachwyciła. Mam u siebie jedną Euphorbia ale nie myślałam że są i takie cuda !!
Muszę częściej odwiedzać Twój wątek bo widzę, że ciekawie tu jest u Ciebie :D
Moniko, również dziękuję za wizytę. Gruboszki lubię, więc gdy trafia się okazja, to kupuję. Euforbie mnie jednak ciągną równie mocno, ostatnio jak inwentaryzowała, miałam około 40 gatunków tylko samych euforbii. A i to ciągle mało, bo ciągle się pojawiają jakieś nowe, które "chciałoby się mieć". Cóż, nie można mieć wszystkiego, ale najbardziej cieszy to, że podobają się i Wam. I oczywiście zapraszam!
Spis moich wątków
Gaga1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2010, o 21:53

Post »

Żanetko już nie nadążam za tobą,coraz to ładniejsze rośliny pokazujesz.
A Crassule cud miód zwłszcza Crassula ovata 'Tricolor'
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Serdecznie dziękuję, Grażynko, ale mam wrażenie, że zaraz Ty nas zasypiesz nowościami (i grzybkami też)
Czekam z niecierpliwością ;:65
Spis moich wątków
obaran
200p
200p
Od: 4 maja 2013, o 07:41

Post »

piasek pustyni pisze:
Poszukiwałam tego długo, a pełne słońce powinno ją latem porządnie wybarwić: Crassula ovata 'Golum variegata'

Obrazek
A to nie jest przypadkiem Crassul Ovata Red Horn Tree? Ma pięknie wybarwione końce swoich "uszek" :)

A tak ogólnie - crassulki śliczne ;:138 Inne roślinki sukulentowe też, ale crassulowate jakoś tak mi podpasowały - sama jestem ogarnięta "gruboszową manią" :;230 :;230
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj, Agnieszko - nie, właśnie "Red Horn Tree" też podobno to nie jest - sprawdzone u źródła zaufanego. To na sto procent będzie do sprawdzenia latem, kiedy się wybarwi i kiedy (tudzież:jeśli) zakwitnie.

Gruboszki to nie jest najbardziej ulubiona grupa moich roślinek, ale mam ich w sumie dość dużo, jak się okazało po jesiennej inwentaryzacji. I są wdzięczne. Problem w tym, że jestem uparta bestia i jak już mam roślinkę, to szperam w literaturze maksymalnie na jej temat. Głównie niestety zagranicznej, bo mało jest materiałów polskich. A o porządnej systematyce to szkoda gadać- bałagan w nazewnictwie totalny, zwłaszcza odnośnie nowych form i hybryd.
Ale - aby do wiosny.
Dziękuję oczywiście za wizytę i zapraszam częściej :wit
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Crassule cudowne, takie zadbane i zdrowe ;:63
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję, Agnieszko w imieniu moich roślinek :D
Spis moich wątków
obaran
200p
200p
Od: 4 maja 2013, o 07:41

Post »

Nie zmienia to jednak faktu, że śliczna crassula :) To jakaś większa roślinka może? Jeśli można to chciałabym zobaczyć zdjęcie ukazujące ją w całej okazałości ( mi niestety podobna rozpadła się i próbuję ukorzenić resztki) :) Jak i również innych gruboszowatych któych nie widać całych :):)
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O, i o to chodzi :D
To większa roślinka. Obfociłam ją na razie roboczo, lepsze zdjęcia zrobię w innym czasie. Przy przesadzeniu oddzieliłam, bo były dwie, i ta druga jest też całkiem całkiem - mniejsza, ok. 15 cm. Większa - ponad 20cm. Tak mówię na oko, bo nie mierzyłam ;:131
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszyscy już chyba częściowo zbliżamy się do końca sezonu - i ja też nie dość, że pełne ręce pracy, to i roślinki już niektóre odstawiam na suche miejsca w wolnej chwili.
Wynika z tego, że prawdopodobnie na koniec sezonu chciałam Wam pokazać cudo, kóre zasiliło moją kolekcję sansewierii.
Taką oto paczkę dostałam od Beatki (bebos):

Obrazek

a w niej, jak widać, najważniejsza osobistość to Sansevieria trifasciata 'Bantel's Sensation' (White Sansevieria)
Ucieszyłam się z niej bardzo! ;:138 ;:138

Obrazek

Oprócz tego cuda, które tu jeszcze nie jest do końca wybarwione, bo młodziutkie, znalazła się jeszcze jedna sansewieria, jak niżej podała Beatka, jest to Sansevieria parva:

Obrazek

Tak wyglądają obydwie:

Obrazek

W paczce znalazłam jeszcze maleńką eszewerię, o której ostatnio rozmawiałyśmy, szukając nazwy:

Obrazek

dwie euforbie - tej jeszcze z braku czasu nie rozpoznałam, chyba że Beatka będzie tu mogła pomóc. I pomogła (niżej), jest to Euphorbia lophogona:

Obrazek

oraz Euphorbia submammillaris:

Obrazek

W paczce była jeszcze m.in.ceropegia, trzykrotka, kalanchoe (ta stoi obok swoich kuzynek), a pozostałe cudowności wsadziłam do jednej michy, licząc na ładną kompozycję:

Obrazek

Dziękuję Beatko raz jeszcze!!! Mam nadzieję, że i Wam się spodobały :tan
Spis moich wątków
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”