Jarmuż

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MsJutka
100p
100p
Od: 5 maja 2010, o 23:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jarmuż

Post »

A mi jarmuż pięknie urósł i zanim się spostrzegłam to wyjadły mi go liszki .... :roll: :cry:
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie nieźle rośnie jest już dość wysoki i ma po kilka liści, ale czy on nie powinien zawiązać główek?
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Jarmuż nie zawiązuje główek, pomyliłaś go z brukselką.
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

:lol: Na pewno pomyliłam... Przede wszystkim pierwszy raz go siałam, a nie jadłam go nigdy więc nie specjalnie wiedziałam jak wygląda :oops:
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Post »

Czy myślicie że można mrozić jarmuż? tak jak szpinak np.? Jest go u mnie trochę i nie wiem czy skonsumuje na bierząco. Jak przygorowany jarmuż Wam smakuje najbardziej?
izabela14
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2012, o 12:39

Post »

Nie wiem jak inni ale ja jarmuż po prostu zostawiam na zime w polu,kiedy potrzebuje czy akurat mam na niego ochotę idę do ogrodu i zrywam..
najbardziej lubie jako główny składnik sałatki z jajkiem na twardo,pomidorem ,polanej" smakową" oliwą z oliwek...
Moja nieuleczalna choroba, cz.2
poszukuję ,sprzedam
Miłość Boga nie polega na tym,żeby chronić nas przed nieszczęściem ,ale na tym,że obiecuje być przy nas ,kiedy nas dotknie
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czy jarmuż jest rośliną wieloletnią? Mam go w warzywniku drugi rok :) Odrasta od uciętej łodygi nad ziemią. Znowu musiałam w tym roku walczyć z bielinkiem pożerającym liście. Ja przygotowuje tak jak szpinak z jajkiem (rozlanym na jarmużu) i czosnkiem. Ładnie wygląda ugotowany lekko na parze, chyba może być składnikiem zup (typu pomidorówka), dodatek do mięs, pieczeni, zapiekanek, w zestawie z papryką, białymi serami (i tymi typu parmezan itd), kwaśnymi owocami. A gdyby tak przemycić go to czekolady płynnej hm..z mandarynką ;:oj i kroplą aromatycznego alkoholu? Nie można go raczej zbyt długo poddawać obróbce termicznej bo starci wszystkie witaminy i skapcieje..
Rumianka
500p
500p
Od: 31 paź 2011, o 22:40

Post »

U mnie też rośnie drugi rok i jest większy niż w ubiegłym sezonie. A obok dużych wysiały się "dzieci" . Muszę je przesadzić , żeby porównać smak z zeszłorocznym jarmużem.
Pozdrawiam , Bożenka.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A to ciekawe, czyli on odbija z korzenia (u mnie) i rozsiewa się - a to twardziel. Ja usuwam kwiaty, chyba osłabiają liście, a to na nich mi zależy :wink: Smaczniejsze liście są po przymrozkach, która usuwa goryczkę, ale czy zdrowsze to nie wiem - często zioła które zwierają gorycz działają dobrze na jelita. A no i miałam napisać, że tak się stało że nie zużyłam wszystkich jarmuży i część tych z zeszłego roku mam do dzisiaj w gruncie.
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Kiedy wysiać jarmuż? Nie mam opakowania, więc brakuje mi informacji. Dziękuję za pomoc :wit
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie piszą że od kwietnia.
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Dziękuję PaulaPola, wstrzymam się do kwietnia :)
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

Ja właśnie dzisiaj popikowałam jarmuż ;:3 W zeszłym roku też tak siałam. W maju poszedł do gruntu. Całe lato i jesień i zimę 8-) i jeszcze teraz mam na grządce świeże liście. Im młodsze tym smaczniejsze. Jutro wstawię zdjęcie, bo dzisiaj już ciemno się zrobiło.
Pojedyńcze liście obrywam od dołu i używam na surowo do sałatek ;:3
Kasia
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja swój do lutego miałam. W kwietniu wysiałam na rozsadnik i w maju na miejsce stałe.
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

Miesiąc temu czyściłam jedną grządkę z jarmużu. Wyrwałam i wyrzuciłam na kompost. Tydzień temu okazało się, że miejsca w kompostowniku mam mało, więc jarmuż,który wyglądał na ciągle żywy z powrotem wsadziłam do ziemi ? i rośnie :lol: Jest u mnie KRÓLEM ogródka, cały rok świeżutka surówka, nie do zdarcia.
Kasia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”