Kamienie w ogrodzie
- adamza07
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Żwir wysypany bezpośrednio na ziemię czy na ułożoną przedtem folię,matę lub włókninę ?

"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje."  Vinet
ogrody,kompozycje roślin

ogrody,kompozycje roślin
Bezpośrednio na ziemię,a środek skąd wyrastają liście i kwiaty jest wolny.Mam również wrażenie, że całe kępy jakby 'wciągnęły się'/wrosły(?) głębiej  Czytałam kiedyś, żeby ciemierniki sadzić płytko, bo mają tendencję do takiego wciągania się wgłąb po ukorzenieniu.Jednak do czasu wysypania żwiru wszystko było w porządku jednak liście często miały brązowe plamy. Podejrzewam, że w wilgotnej korze grzyby miały sprzyjające siedlisko.Teraz liście są zdrowe, ale problem innego rodzaju
 Czytałam kiedyś, żeby ciemierniki sadzić płytko, bo mają tendencję do takiego wciągania się wgłąb po ukorzenieniu.Jednak do czasu wysypania żwiru wszystko było w porządku jednak liście często miały brązowe plamy. Podejrzewam, że w wilgotnej korze grzyby miały sprzyjające siedlisko.Teraz liście są zdrowe, ale problem innego rodzaju  Może dać drobniejszy grys wapienny? A może trzeba wykopać te ciemierniki i posadzić płycej? Rosną jakieś 6-7 lat.
 Może dać drobniejszy grys wapienny? A może trzeba wykopać te ciemierniki i posadzić płycej? Rosną jakieś 6-7 lat.
Nie dawałabym nic, ale rabatka jest przy schodkach wejściowych, na dodatek ziemia bardzo tam wysycha i raz, że nie wygląda to dobrze, a dwa to ściółka zatrzymuje wilgoć.

Czytałam kiedyś, żeby ciemierniki sadzić płytko, bo mają tendencję do takiego wciągania się wgłąb po ukorzenieniu.Jednak do czasu wysypania żwiru wszystko było w porządku jednak liście często miały brązowe plamy. Podejrzewam, że w wilgotnej korze grzyby miały sprzyjające siedlisko.Teraz liście są zdrowe, ale problem innego rodzaju
 Czytałam kiedyś, żeby ciemierniki sadzić płytko, bo mają tendencję do takiego wciągania się wgłąb po ukorzenieniu.Jednak do czasu wysypania żwiru wszystko było w porządku jednak liście często miały brązowe plamy. Podejrzewam, że w wilgotnej korze grzyby miały sprzyjające siedlisko.Teraz liście są zdrowe, ale problem innego rodzaju  Może dać drobniejszy grys wapienny? A może trzeba wykopać te ciemierniki i posadzić płycej? Rosną jakieś 6-7 lat.
 Może dać drobniejszy grys wapienny? A może trzeba wykopać te ciemierniki i posadzić płycej? Rosną jakieś 6-7 lat.Nie dawałabym nic, ale rabatka jest przy schodkach wejściowych, na dodatek ziemia bardzo tam wysycha i raz, że nie wygląda to dobrze, a dwa to ściółka zatrzymuje wilgoć.
- agnesik12
- 200p 
- Od: 31 sty 2008, o 10:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
otoczaki głazy
Witajcie,
Mam pytanie skąd bierzecie duże otoczaki , głazy??? W najbliższym składzie kamienowym można kupić żwir, małe otoczaki ale nie takie naprawdę duże. A mi się marzą takie dwa bądź trzy. Dodam że mieszkam w woj. łódzkim.
Jakie macie doświadczenia. Czy takie firmy dowożą do klienta głazy. Jaki jest koszt? Czy ktoś z Was takie coś robił?
Pozdrawiam,

Mam pytanie skąd bierzecie duże otoczaki , głazy??? W najbliższym składzie kamienowym można kupić żwir, małe otoczaki ale nie takie naprawdę duże. A mi się marzą takie dwa bądź trzy. Dodam że mieszkam w woj. łódzkim.
Jakie macie doświadczenia. Czy takie firmy dowożą do klienta głazy. Jaki jest koszt? Czy ktoś z Was takie coś robił?
Pozdrawiam,
Agnieszka

- adasko1fly
- 50p 
- Od: 5 kwie 2011, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: otoczaki głazy
U mnie tj. okolice poznania po prostu jedzie sie na pole poszwenda po miedzach lub polnych drogach i zawsze co się znajdzie. Albo po prostu do gospodarza jechać zapytać czy nie ma gdzies na polu. To będzie najprościej.
pozdrawiam!!!

pozdrawiam!!!
- 
				Pawel Woynowski
- Przyjaciel Forum - Ś.P. 
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Można poszukać na żwirowniach i faktycznie u rolników. 
A byłaś na ul.Wydawniczej 15 w firmie Fox Land - Piotr Ślęzak, kupowałem u nich rok temu kamień na kaskadę. Wtedy byli najtańsi w centralnej Polsce, a i duży wybór asortymentu mieli. Nie wiem czy jeszcze tam działają, bo mam problemy z ich stroną www, nie otwiera się.

A byłaś na ul.Wydawniczej 15 w firmie Fox Land - Piotr Ślęzak, kupowałem u nich rok temu kamień na kaskadę. Wtedy byli najtańsi w centralnej Polsce, a i duży wybór asortymentu mieli. Nie wiem czy jeszcze tam działają, bo mam problemy z ich stroną www, nie otwiera się.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne

"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
- agnesik12
- 200p 
- Od: 31 sty 2008, o 10:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję za odpowiedź. Nie byłam tam jeszcze ale zaraz spróbuję się czegoś dowiedzieć.

Agnieszka

- mmarta1982
- 500p 
- Od: 26 sie 2011, o 21:00
- Kontakt:
Najlepiej popytać rolników ,często przy gospodarstwach są kamienice.Pewnie nie którzy by się ucieszyli jak ktoś by im je uprzątnął z działki.Ja na szczęście mam dużo takich kamieni,ciągle je wykopuję z pod ziemi.Ostatnio podczas sadzenia drzewek owocowych wykopałam kolejny okaz,był taki duży że mąż musiał go wyciągać.
Kiedyś pytałam w ogrodniczym o takie kamienie.Sprzedawali je na kilogramy.Ceny mnie przeraziły. No i czym takiego kolosa przewieżć?
 No i czym takiego kolosa przewieżć?  Zamawiać dodatkowy transport
 Zamawiać dodatkowy transport 

Kiedyś pytałam w ogrodniczym o takie kamienie.Sprzedawali je na kilogramy.Ceny mnie przeraziły.
 No i czym takiego kolosa przewieżć?
 No i czym takiego kolosa przewieżć?  Zamawiać dodatkowy transport
 Zamawiać dodatkowy transport 
- 
				martucham1
- 500p 
- Od: 20 mar 2012, o 14:06
Najlepszy czas na zbiory kamieni to teraz bądź na jesień kiedy są orane pola  Przejechać się gdzieś na wioskowe pola a tam kamieni mnóstwo po rowach. Ja tydzień temu przywiozłam cały bagażnik w combi, aż mi samochód siadł
  Przejechać się gdzieś na wioskowe pola a tam kamieni mnóstwo po rowach. Ja tydzień temu przywiozłam cały bagażnik w combi, aż mi samochód siadł  A teraz mam klombik
  A teraz mam klombik 

Przejechać się gdzieś na wioskowe pola a tam kamieni mnóstwo po rowach. Ja tydzień temu przywiozłam cały bagażnik w combi, aż mi samochód siadł
  Przejechać się gdzieś na wioskowe pola a tam kamieni mnóstwo po rowach. Ja tydzień temu przywiozłam cały bagażnik w combi, aż mi samochód siadł  A teraz mam klombik
  A teraz mam klombik 
- 
				limonkaa
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Kamienie......
Już czas na porządki w naszych ogródkach , zbieramy warzywa , owoce , kwiaty ścinamy , przekopujemy a przy okazji zbieram kamienie z pola . Są różnej wielkości , dla mnie było to bardzo duże zaskoczenie widok kamieni w polu . Nie miałam z nimi wcześniej do czynienia, bo w rodzinnych stronach ich nie było . Może podzielicie się ze mną swoimi uwagami na temat kamieni ? Bo chyba warto się pochylić  , wziąść w ręce i obejrzeć , czy nie są piękne ? Niby kamień a jednak mają swoją urodę ?

Bożena

- 
				Belfedor
- 200p 
- Od: 10 maja 2013, o 14:12
Re: Kamienie......
Witam   Swojego czasu kolekcjonowałem kamienie. Nawet mam jeszcze kilka w domu. Najbardziej podobają mi się te białe, przez które przebija światło .
  Swojego czasu kolekcjonowałem kamienie. Nawet mam jeszcze kilka w domu. Najbardziej podobają mi się te białe, przez które przebija światło .  

Swojego czasu kolekcjonowałem kamienie. Nawet mam jeszcze kilka w domu. Najbardziej podobają mi się te białe, przez które przebija światło .
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Nad morzem zachwycam się zazwyczaj kamieniami, obtoczonymi przez morze. U nas w Opolu to zazwyczaj spotyka sie nieciekawe, wapienne. Dziewczynki takimi kamieniami często na asfalcie coś rysują, "klasy" przeważnie.

Waleria

- Plumi
- Od: 20 cze 2011, o 14:53
Ja lubię "grzebać" w kamieniach jakimi wysypują u nas polne drogi,nazbierałam już sporo takich ze skamielinami,takich o ciekawych kształtach np.serca,a do tego kolory  niektóre są tak pięknie ubarwione,ze niech się szlachetne schowają.
 niektóre są tak pięknie ubarwione,ze niech się szlachetne schowają.

niektóre są tak pięknie ubarwione,ze niech się szlachetne schowają.
 niektóre są tak pięknie ubarwione,ze niech się szlachetne schowają.Kwiaty to resztki Raju.

- 
				limonkaa
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Tak , masz rację , ja też lubię sobie popatrzeć na kamienie , a na drogach polnych jest ich dużo . Mogłabyś pokazać nam Swoje skarby , chętnie bym je zobaczyła .....

Bożena

- Plumi
- Od: 20 cze 2011, o 14:53
Sporo wylądowało jako dekoracja akwarium,ale jak wyszperam resztę i będę mieć sprawny aparat to coś pokażę.

Kwiaty to resztki Raju.