Działka nad Drwęcą - Christin - cz. V

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. V

Post »

christinkrysia pisze:
wykopałyście zdjęcie z poprzednich sezonów i faktycznie sa na nim te kolorowe kuleczki..
Mam wnuczke, która przez całe lato raz w tygodniu przyjeżdża na działkę .
Lubi jak opowiadam jej bajki o zwierzętach, leśnych ludzikach, krasnalach i wplątuję w to wszystko dużo magii ...
Potrzebna mi była sceneria do takich opowiadań więc powstały rózne kąciki i to jeden z nich.

To miejsce z innego ujęcia wyglądało tak
Obrazek

W sporej doniczce glinianej rosną rojniki, mieszka tam krasnal i wszystko wokół to jego świat więc musi być kolorowy. Te kuleczki sa sztuczne i wnuczka je przywiozła dla krasnala.
A nad wszystkim czuwa "wielka gadzina" czyli wąż.

W tym roku sa wysepki rojnikowe na "pustyni " pod brzozami , gdzie sceneria zmienia się w zależności od potrzeb. jednego dnia opanowują ją wszelkiego rodzaju robale ( sztuczne), innym razem przyjezdża wycieczka lalek barbi a jeszzce innym razem leśne stworki... i bawimy się.
Krysiu, dziękuję za tę inspirację ;:196 Za kilka miesięcy będę miała wnuka lub wnuczkę pierwszy raz i sporo o tym myślę, bo sama miałam cudowną babcię, która podniosła poprzeczkę bardzo wysoko... Wiem po sobie, jak ważna jest odrobina magii w życiu dziecka i jak rzadko, mimo chęci, rodzice mogą jej dostarczyć, bo są po prostu uwiązani do absorbującej codzienności. Bajkowe kąciki są doskonałe- tajemnicze i piękne :D
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ja mam ostatnio podobnie z modliszkami. Jak coś robię ? np. podlewam ? to masowo uciekają mi spod nóg czy spod strumienia wody. Ale jak chcę obfocić ? to żadnej nie mogę znaleźć. ;-)

Moim daliom to niestety nawet i komplementy nie pomogły...

Fajne kaczuszki, słodkie łabądki no i bezczelne jaszczurki. :-P

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

O szpalerach dalii u Ciebie w przeszłości nie wiedziałem. I że tak łatwo się ukorzeniają też nie ale już nadrabiam zaległości :lol:
Świetne animacje roślinne dla dzieci stworzyłaś ;:180
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 09:25

Post »

Krysiu-to zgadłam z tymi koralami ;:303
Ja też uwielbiam małe dzieci- i - mam dwoje bratanków (20lat młodsi od moich synów) i dyżury u nich to prawdziwa przyjemność dla mnie :wit
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Krysiu, piszesz, że smutna w tym roku, ja ją mam też i jestem nią zachwycona, te maziaje ma cudne ;:215
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

ewamaj66 - Ewciu tak mi się tez wydawało ale nie było czasu sprawdzić w notatkach.
W następnym sezonie też sieję ale i na siewki liczę.
Pada i u nas od kilku dni i faktycznie nie złości mnie to bo wody nawet u nas brak. Zawsze narzekałam,że za wysoki poziom wód gruntowych a teraz do wody dokopać sie nie można.

takasobie - Miłko co znaczy
nie lubię tych korytkowych dalii z siewu
Kołnierzykowe dalie sa wyjątkowo urokliwe i jakoś kojarzą mi się z historycznymi ubraniami ... :;230

kesza - Edytko "gadzina" też sztuczna ... i dobrze.
Mnie wystarczą nasze zaskrońce. Dzieci maja rożne miniaturowe postacie i wszystkie nadają się do takiej zabawy. Nawet jak gdzieś przepadnie to nie szkoda bo to niedrogie.

lelumpolelum - Beatko widzisz ... jak niechcący wygrzebane zdjęcie pobudziło Twe myśli i decyzje na przyszłe miłe obowiązki. Dzieci małe na działce to niekończące się chwile zabawy, radości i śmiechu. Juz teraz Ci gratuluję tego nastroju i oczekiwania .
Czas szybko leci, wnuki rosną a nam tylko zdjęcia zostają dzięki którym bardziej realne są wspomnienia.
Robilismy z kwiatów dalii ścieżki, kolorowe dywany a potem była zabawa z płatkami ...
miło wspominam każdą chwilę i tak ciepło się robi koło serduszka.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

To już historia, teraz Natalia ma 7 lat i poszła do pierwszej klasy. Razem z nią przeżywamy te pierwsze dni ale jest coraz lepiej i nasza mała dziewczynka sądzę,że polubi szkołę bo lubi się uczyć.

Locutus - Jureczku a może Ty komplementów nie umiesz prawić ... ;:131 Albo twoje dalie są czułe na innym punkcie - musisz wyczuć ... ;:306

JacekP - Jacek wyobraźnia ludzka nie zna granic a taki maluch to wspaniały bodziec do tego aby tworzyć coś z niczego. Spojrzenie, uśmiech i całus sa największą zapłatą .

A dalie ... sa bardzo łatwe do uprawy, rozmnażania, tworzenia nowych odmian. Kiedys wpadła mi do ręki książka dariusza Sochackiego w której opisywał tajniki uprawy, hodowlę (tworzenie nowych odmian) i wiele innych ciekawych informacji było. Potem chciałam kupić ale z półki zginęło i jakoś mi przeszło ... nie szukałam jej.

beatab - Beatko to prawda - zgadłaś ;:138
Moje wnuki mają 7 lat i 11. Żadne nie mieszka z nami więc te pobyty są miłymi chwilami.
Wiesz co mam na myśli bo sama tp przeżywasz.

iwona0042 - Iwonko smutna dalia bo czysto żółta bez tych charakterystycznych wzorków, plamek itd jakie były w poprzednich latach. Zdjęcia dla przykładu wstawiłam z lat ubiegłych.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Od kilku dni pada więc jest czas na domowe zaległości. Wczoraj robiłam sos pomidorowy z 4 kg mocno dojrzałych pomidorów ( plus wszelkie dodatki)bo bardzo lubimy go z makaronem i nie tylko.
Dziś z kolei wygrzebałam stary przepis na ketchup pomidorowy i jeszcze się smazy w piekarniku a pod wieczór zachciało mi się kolacji lekko słodkiej.

Upiekłam chleb bananowy z dodatkiem ziaren sezamu - juz połowa zjedzona - pycha
Obrazek

Opady deszczu uniemożliwiły spacer więc pospacerowałam sobie po folderach ze zdjęciami aby przypomnieć oczom jak to było... tak tak ... nieuchronnie sezon zmierza ku końcowi.
Na pierwszy rzut wspomnienie kwitnących liliowców - w tej chwili kwitnie po raz kolejny Stella de'Oro - sporo pakó więc jeszcze to trochę potrwa.

Obrazek

Rok temu robiłam porządki na rabacie z liliowcami i chyba przez to nie wszystkie zakwitły.
Przez to nie mogę oznaczyć odmian bo kwiatów nie widziałam i nadal bałagan.

Zapraszam na wspólne wspomnienia kwitnących liliowców.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Aż się cieplej zrobiło :D
W ogrodzie bywają na razie tylko dzieci brata, Michał ma już 5 lat. Można iść z nim na poziomki czy borówki, pogadać o zwierzątkach, namówić do wąchania kwiatów. Ciekawe, jakie będą moje wnuki :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
kesza
100p
100p
Od: 16 lip 2010, o 08:47

Post »

christinkrysia pisze: kesza - Edytko "gadzina" też sztuczna ... i dobrze.
Mnie wystarczą nasze zaskrońce. Dzieci maja rożne miniaturowe postacie i wszystkie nadają się do takiej zabawy. Nawet jak gdzieś przepadnie to nie szkoda bo to niedrogie.

Krysiu może i nie szkoda jak przepadnie, ale na takie zagubione zwierzaki to trzeba uważać. Ja 2 dni temu jak plewiłam mocniej zarośnięte liśćmi liliowców miejsce, moim oczom ukazał się pająk-tarantula :shock: - jak już zdrętwiałam, to przypomniałam sobie, że na początku wakacji moje dziecko z koleżankami rzucały sobie nim, żeby się straszyć i w końcu wylądował gdzieś w zielsku i żadnej nie chciało się go szukać, aż ja mało zawału nie dostałam...

A trawkę też masz ładnie umajoną - prawie jak u mnie :lol: - Ty to pewnie jesteś zadowolona, bo to wnusia sypie kwiatuszkami :lol: , ale jak moje dziecko zasypuje trawnik płatkami kwiatów, to serce mi się kraje, a jej dziadkowi się podoba ;:145 .

Twoje kwiatuszki piękne, ale dzieci sto razy słodsze ;:333

A te jabłuszka... :shock:

P.S. Kupiłam sobie "przez Ciebie" niepokalanka ;:173
Pozdrawiam,
Edyta
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Dzieciaki - słodziaki - nie ma nic piekniejszego niz dzieci bawiące się w ogrodzie...u mojej babci był piekny ogród...
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

No co, chyba ?rośnij, ty [CENZURA] [CENZURA], bo jak nie, to cię [CENZURA] na kompost!? to piękny komplement, po którym każda dalia powinna zacząć rosnąć jak marzenie, nie? :;230

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Trochę stron musiałam nadrobić ,ale warto było .Smakowity chlebek bananowy Krysiu nawet by mi do głowy nie wpadł taki pomysł .Masz mnóstwo dalii to samo liliowców,gdzie to wszystko mieścisz . .Podziwiałam Niepokalanka i Kłosowca Fenkułowego ciekawe ich opisy .Fajna ta trawka ,ale dość bujnie rośnie
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21

Post »

Witaj Krysiu ależ piękności ogrodowych ogrom ;:215 ;:215 .Liliowce śliczne ,dalie jeszcze piękniejsze ,o skalniaczkach nie wspominam a ta panieneczka śliczna dziewuszeczka ;:138 .mała pomocnica aż miło patrzeć .Mój mały tez chodzi do pierwszej klasy oj ciężko mu się wdrożyć w rytm odrabiania lekcji ,pisania Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Krysiu Piękne masz Dalie i Liliowce ;:215 ;:215
Na siódmym zdjęciu z liliowcami to co za trawka jest ??? dostałam i nie wiem jak się nazywa .
Pomocnica śliczna ;:108
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Krysiu wczoraj deszcz i na dworze 11 stopni a dzis o 8.00 rano jest juz 20 w cieniu ... ;:3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”