Ogród kocicy cz.1
- ZosiaM
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 kwie 2007, o 14:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Kocico masz wiele czasu ciągle gdzieś biegasz masz czas na zakup nowych roślinek a ja mam tyle pracy że na działce dopiero obrobiłam truskawki i mam dużo pracy na skalniaku muszę go podnieś do góry a mnie brak czasu piesiu jest śliczny na pewno ktoś go weżmie ja mam kotka ,fretke i rybki na pieska nie mam czasu a szkoda bo jest prześliczny
Pozdrawiam i zapraszam do siebie
Moje pierwsze kroki w ogrodzie
Moje podróże,zdjęcia z ciekawych miejsc
- kocica
- Od: 22 wrz 2007, o 16:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Witaj Jadziu i Zosiu:-).
Czas.......pracuję w domu więc sama sobie organizuję co i kiedy będę robiła. Roślinki kupuję raz na 2 tygodnie w ramach relaksu, przyjemności.
A co do pieseczka to całkiem możliwe, że jutro pojedzie do nowego domku. Zobaczymy.
Dziś okropna pogoda, wieje bardzo silny wiatr przeważnie z zachodu. Biedne roślinki trzymają się jak mogą, ale co to za przyjemność bronić się przed taką wichurą. Z modrzewii spadają połamane gałęzie, a to już 10 metrowe drzewa. Wolę jak pada deszcz.
Kilka fotek z dzisiejszego dnia.
1. trzmielina Harlequin
2. dziewięćsił
3. sośnica japońska, którą odważyłam się w końcu posadzić w gruncie

Czas.......pracuję w domu więc sama sobie organizuję co i kiedy będę robiła. Roślinki kupuję raz na 2 tygodnie w ramach relaksu, przyjemności.
A co do pieseczka to całkiem możliwe, że jutro pojedzie do nowego domku. Zobaczymy.
Dziś okropna pogoda, wieje bardzo silny wiatr przeważnie z zachodu. Biedne roślinki trzymają się jak mogą, ale co to za przyjemność bronić się przed taką wichurą. Z modrzewii spadają połamane gałęzie, a to już 10 metrowe drzewa. Wolę jak pada deszcz.
Kilka fotek z dzisiejszego dnia.
1. trzmielina Harlequin
2. dziewięćsił
3. sośnica japońska, którą odważyłam się w końcu posadzić w gruncie

Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- kocica
- Kontakt:
Wszystkie małe pieski są w nowych domkach:-).
Mogę teraz pomagać kolejnym stworzeniom z okolicy.
W ogrodzie rewolucja, wczoraj ścięto kilka drzew, jeszcze tylko trzeba powyrywać pniaki i będzie dobrze. Potem popryskamy odzyskaną powierzchnię czymś na chwasty, a potem będzie wielkie oranie. A jak już uporamy się z oraniem to pozostanie tylko to co najprzyjemniejsze - planowanie nasadzeń i sadzenie roślinek. Ale to jeszcze trochę potrwa.
A dziś kilka kolejnych roślinek.
1. budleja White Profusion
2. kalina Watanabe
3. kolejne astry rozkwitają - maja ładny kolorek
4. moje ukochane gailardie pokręcone przez wiatr
5. robinia znowu kwitnie
6. irys pasiasty, ma bardzo ozdobne liście

Mogę teraz pomagać kolejnym stworzeniom z okolicy.
W ogrodzie rewolucja, wczoraj ścięto kilka drzew, jeszcze tylko trzeba powyrywać pniaki i będzie dobrze. Potem popryskamy odzyskaną powierzchnię czymś na chwasty, a potem będzie wielkie oranie. A jak już uporamy się z oraniem to pozostanie tylko to co najprzyjemniejsze - planowanie nasadzeń i sadzenie roślinek. Ale to jeszcze trochę potrwa.
A dziś kilka kolejnych roślinek.
1. budleja White Profusion
2. kalina Watanabe
3. kolejne astry rozkwitają - maja ładny kolorek
4. moje ukochane gailardie pokręcone przez wiatr
5. robinia znowu kwitnie
6. irys pasiasty, ma bardzo ozdobne liście

Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- kocica
- Kontakt:
Witajcie:-).
Roślinka z pasiastymi listkami to irys - kosiaciec.
A co do szaleństwa ogrodowego to najwyższy czas zabrać się do roboty skoro robi się chłodniej. Drzewa ścięte, teraz tylko trzeba sę pozbyć gałęzi i wysuszyć pocięte konary - do kominka na zimę jak znalazł.
Dziś zrobiłam w beczułce 25 kg ogórków małosolnych - za kilka dni będzie wyżerka. Ogóreczki prosto z pola od sąsiadów.
A oto moja beczułka - nawet jej nie wnosiliśmy do domu bo jest okropnie ciężka

No i jak zawsze kilka zdjęć z ogródka
1. stara wiśnia, która w tym roku uschła, pozostawiłam tylko pień aby piął się po nim wiciokrzew
2. pięknie rośnie oliwnik
3. głogownik Red Robin ma mnóstwo młodych przyrostów w kolorze czerwonym
4. wrzos płożący Heidezwerg zarasta już prawie doniczkę i zaczyna kwitnąć
5. aucuba i rozchodnik
6. jakiś czosnek zaczyna kwitnąć na fioletowo

Roślinka z pasiastymi listkami to irys - kosiaciec.
A co do szaleństwa ogrodowego to najwyższy czas zabrać się do roboty skoro robi się chłodniej. Drzewa ścięte, teraz tylko trzeba sę pozbyć gałęzi i wysuszyć pocięte konary - do kominka na zimę jak znalazł.
Dziś zrobiłam w beczułce 25 kg ogórków małosolnych - za kilka dni będzie wyżerka. Ogóreczki prosto z pola od sąsiadów.
A oto moja beczułka - nawet jej nie wnosiliśmy do domu bo jest okropnie ciężka

No i jak zawsze kilka zdjęć z ogródka
1. stara wiśnia, która w tym roku uschła, pozostawiłam tylko pień aby piął się po nim wiciokrzew
2. pięknie rośnie oliwnik
3. głogownik Red Robin ma mnóstwo młodych przyrostów w kolorze czerwonym
4. wrzos płożący Heidezwerg zarasta już prawie doniczkę i zaczyna kwitnąć
5. aucuba i rozchodnik
6. jakiś czosnek zaczyna kwitnąć na fioletowo

Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- kocica
- Kontakt:
Aucuba w naszym klimacie nie zimuje, a jeśli już to do -10 stopni. Moja rośnie w pojemniku i jest wystawiana wiosną do ogrodu. Zimę spędza na chłodnej werandzie
. A oliwnik mnie zadziwił tym jak się rozrósł. Jest naprawdę piękny w realu.

Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
U mnie te bydlaczki oliwniki maja już ponad 2,5m
i brylują nad resztą rabaty, lekko ocieniając przy okazji wrzosowate. Posadziłem je na jesieni 2005 jako 50cm sadzonki. Tak w zasadzie słabo rosły (były bardzo rzadkie). Na jesieni zeszłego roku wokół nich zrobiłem wrzosowisko i w tym roku oszalały - przepięknie się zagęściły i urosły od wiosny już o ponad metr!

- kocica
- Kontakt:
Mój rośnie dopiero od jesieni, ma piękną koronę i około metra wysokości.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- ZosiaM
- Od: 25 kwie 2007, o 14:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kochana Kocico z kąd masz oliwki ja kiedyś kupiłam nasiona oliwki w GADARZE ale ty chyba nie masz z nasion skoro taka już duża no i Piotrek przeczytałam że też ma oliwki ale ci zazdroszcze tej oliwki ,przepraszam za słowa ale to na niby przesyłam całuski
Pozdrawiam i zapraszam do siebie
- kocica
- Kontakt:
Witaj Zosiu, oliwnik kupiłam w szkółce drzew parkowych. Mieli ładne drzewka za niską cenę:-).
Zanna, jeśli u mnie w ogrodzie cokolwiek da się ściągnąć to bardzo proszę, a peonie też lubię. Właśnie wczoraj wykopałam cały szpaler różowych, które rosły między wyrwanymi obecnie drzewami owocowymi, no i posegregowałam je, a dziś będę sadziła do doniczek bo na razie nie mam dla nich przygotowanego miejsca stałego.
Zanna, jeśli u mnie w ogrodzie cokolwiek da się ściągnąć to bardzo proszę, a peonie też lubię. Właśnie wczoraj wykopałam cały szpaler różowych, które rosły między wyrwanymi obecnie drzewami owocowymi, no i posegregowałam je, a dziś będę sadziła do doniczek bo na razie nie mam dla nich przygotowanego miejsca stałego.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.