Nutkowy ogród cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nutkowy ogród cz. 3

Post »

Bardzo ładnie obsadziłaś donice.
A może przynajmniej jedną z nich spróbujesz przezimować.
Tylko musiałabyś owinąc ją agro.
Czytałam, że masz przygarnąc jakieś róże ;:224
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Joluś, z pelargoniami to tak jak pisze Marzenka. Ja robiłam też sadzonki do domu. Ale odkąd ziemiórki mi opanowały doniczki, to pozbyć się ich nie mogę ;:145 Teraz każda nowa doniczka w domu, jest w ich władaniu. Podtruwam je od czasu do czasu, jest raz lepiej, raz gorzej...ale pozbyć się ich całkiem chyba nie dam rady ;:224 Teraz zrobiłam sobie dwie sadzonki łososiowych, i dwie czerwonych pelargonii do domu na zimę. Reszta pójdzie w donicach do garażu.
Marzenko, ależ rozpisuj się... nie mam nic przeciwko. Ktoś musi odpowiedzieć, gdy ja ponownie staram się wyrwać z marazmu ;:306 Co do polecanych róż... wiadomo, że nie każda pasuje do wizji danego ogrodnika :lol: :wink:
Ja swoje róże jakoś wolę sadzić wiosną. :)
Basiu, Twój balkon i bez wrzosów ładnie wygląda ;:333 Mój taras był już obrazem "nędzy i rozpaczy"... ;:306
Aniu, też żałuje że ta jesień już się zbliża wielkimi krokami :roll: Wiosny prawie wcale nie było, lato zleciało tak szybko...nacieszyć się nie zdążyłam zbytnio ;:173 No ale cóż... byle do wiosny :lol:
Gosiulek, a dziękuję dziękuje kochana :) Zimować donic z wrzosami nie będę, bo i sensu nie ma. Na wiosnę wrzosy i tak mało ozdobne. W donicy zostaje jedynie hortusia, ją okryję trochę styropianem i agro (to znaczy donicę w której rośnie).
Różyczki już przygarnięte i rosną sobie :tan Oby ładnie się przyjęły przed zimą. Na wiosnę różanka pod murkiem będzie już caaaaaaaała w kwiatach. Do tej pory było trochę za dużo wolnego miejsca na niej, bo wypadły mi dwie różyce w zeszłym roku.

Jeszcze jakiś czas temu było szaro-buro ... teraz świeci piękne słoneczko, a na niebie białe obłoczki :heja
Popracowałam nawet trochę w ogródku, choć dzisiaj żaliłam się Adze że mnie znów marazm dopada :lol: Wyciachałam z różanki pod murkiem co nieco, co nieco też wykopałam... Pozbyłam się miedzy innymi wielkiego krzaka gipsówki (której korzeń miał średnicę około 3cm ;:oj ), białej trzykrotki, niebieskiego hibiskusa (poszedł na rabatę krzewiasto-drzewiastą). W tej chwili na różance królują żółte różyce. Żałuję, że nie ma możliwości wykopania czerwonej nn i zastąpienia jej ostatnia żółtą różą od Agi. Niestety korzenie niektórych roślin poprzerastały już siatkę na tyle, że ciężko je wyjąć. Czerwona róża rośnie już tam na tyle długo, że na bank nie dałoby się jej bez uszkodzenia siatki wyciągnąć (a i nie wiadomo jak mocno by korzenie ucierpiały). Byłoby idealnie. Po lewej i prawej 3 żółte róże, a na środku róż i fiolet :lol: No cóż... zobaczymy jak teraz będzie. Na pewno będę musiała coś pokombinować z bylinkami, tak żeby kolorystycznie miało to "ręce i nogi" ;:306
Obrazek

Jak m zabierze samochód z podjazdu, to cyknę foto na wprost rabaty. Może podpowiecie mi co jeszcze wyciachać, a co dosadzić.
Doklejam...
Obrazek
A teraz z małym opisem. Panuje teraz na niej kolorowy miszmasz. Jak to ogarnąć? ;:224
Obrazek
(kropki to kolor poszczególnych roślin)
No i moja rabata wstydu :roll: w małej przebudowie. Jutro będę kończyć dzieło i mam nadzieję, że na przyszły rok już "straszyć" nie będzie.
Obrazek
Tu początek rabaty wstydu. Lekko wysprzątany i poprzesadzany.
Obrazek
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Ha, dopiero zauważyłam odpowiedź Marzeny o pelargoniach ;:223 alem bystra...

Jaka rabata wstydu, było okey ale po zmianach pewnie będzie jeszcze ładniej.
Z różami nie wiem, każdy lubi co innego. Ja generalnie mam kłopot z dopasowywaniem ich.
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Malgos jaki kolorystyczny misz-masz, uwazam ze wcale nie zle udalo Ci sie przejsc kolorami. Mozna bylo by jeszcze miedzy koncem rozowego przed czerwonym, dac biala rozyczke i bedzie calkiem, calkiem ;:108
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p

Post »

Jolek, w tą pogodę każdy ma "spowolnione działanie" ;:306 Ja to już chyba wyjątkowo :wink:
Jeden dzień mam wenę i góry mogłabym przenosić, na drugi dzień ledwo z łózka się zwlekam ;:224
Dopasować róże do siebie...hmmm...nie wiem czy kiedykolwiek mi się to uda :D
Jula, pewnie wszystko okaże się dopiero wiosną gdy róże zakwitną. Niby kolory mniej więcej pasują. Jednak tej białej nie da się już wcisnąć. Między Bonicą i czerwoną nn rośnie milin. :roll: Może jakoś wcisnę tam najwyżej białą gipsówkę. :wink:
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Tez lubię rabatę zrobić "od nowa". Niekiedy trzeba, bo robi się bałagan.
Wyszło fajnie :heja , ale wcześniej źle nie było!
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p

Post »

Aniu, właśnie wróciłam z ogródka, a właściwie spod wiaty :wink: Skończyłam porządki. :tan Troche na głowę mi kapało jak się wychylałam, ale nie było źle. :wink: Zobaczymy jak to będzie na wiosnę wyglądać ;:173 Zdjęcia zrobiłam co prawda telefonem, ale nie nadają się do publikacji, bo strasznie marne wyszły. Potem cyknę i cośwstawię.
Tymczasem takie jedno foto deszczowe....
Obrazek
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale się w Tobie robotnica włączyła, Gosiu! W kompleksy mnie wpędzasz normalnie.
Wydaje mi się, że przeorganizowałaś różankę perfecto i w przyszłym sezonie będzie Pani zadowolona! :)
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Kolorki extra się ułożyły, ewentualnie można niebieskim lub fioletowym odciąć żółty od różowego. Podeślę Ci żółty pięciornik bylinowy, zakrywa fajnie ziemię i wkomponuje się w nóżki i żółtych róż.
A propo, będę mieć swoją pierwszą żółtą różę: Berolina- jej imię. Potem żółte pójdą lekko ale dopiero wiosną, bo teraz jednak na spokojnie różowe i ich odcienie.
Posadzę jednak róże jesienią, zamówienie już poszło , a lista u mnie.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jula wyjęła mi tę białą z ust.Chociaż ja swoje rózowe połączyłam z żółtymi. Ale Fiolet też by fajnie pasował jak napisała Marzenka
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p

Post »

Aguś, to jesteśmy kwita :D bo Ty mnie wpędzasz w kompleksy szybkością rozwoju Twojego ogrodu ;:306
Też myślę, że różanka nie będzie źle wyglądać :wink:
Marzenko, pięciornik bylinowy mam, więc dziękuję. Na różankę go nie wsadzę bo on strasznie ekspansywny. Już pozbyłam się go ze wszystkich rabatek. Choć do dzisiaj wyskubuje jeszcze pojedyncze łodyżki. :lol:
Żółte róże są śliczne, choć dopiero niedawno się o tym przekonałam. :) Będę trzymać kciuki za Twoje jesienne róże, żeby ładnie się przyjęły i przezimowały, a na wiosnę dały pokaz ;:215
Gosiulku, tylko że w tym wspomnianym miejscu już róży nie wcisnę. Ani białej, ani fioletowej...żadnej ;:224 :lol:
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale to nie musi być róża :wink:
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Nazbierasz z chabrów nieco wiecej nasion - tak, żeby Ani wysłac?
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Małgosiu, bardzo fajne plany na zmiany i nowe nasadzenia ;:333 Żółte róże w większej grupie poprzesadzane fioletowymi bylinami będa wyglądać zjawiskowo. Podobnie jak Jule, doradzałabybm dosadzenie kremowej lu białej róży dla złagodzenia ognistych czerwieni ;:170
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

OK to nie proponuję. Przestało padać, więc może uda mi się wreszcie paczkę CI posłać, a jak nie to wiosną poślę co obiecałam.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”