Blues w kaktusach :) onectica online
- nyskadu
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Blues w kaktusach :) onectica online
Przybyło, przybyło, a moze jakaś dokumentacja? 

- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
A ja powrócę do tematu "zadymienia"... Hmm...To czym to podlewałaś? Na pewno Bi?
A na serio - gdzieś czytałam, że to się zdarza, że zachodzi jakaś reakcja chemiczna, ale próbuję sobie szczegóły przypomnieć i jakoś nie mogę

A na serio - gdzieś czytałam, że to się zdarza, że zachodzi jakaś reakcja chemiczna, ale próbuję sobie szczegóły przypomnieć i jakoś nie mogę

- Farel
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Seramis dymi tylko przy pierwszych kilku podlaniach. Przynajmniej u mnie tak było.
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Dzięki, Sebastian, dobrze wiedzieć.

Popstrykam parę zdjęć w wolnej chwili, to i powoli pokażę, cała zima przed nami w końcu ;)
Póki co w kupce wygląda to mniej więcej tak:

To prawie wszystko, nie ma tu tylko kilku kaktusów, poza tym siewek no i sukulentów.
Sama nie wiem, jak to jest, że wychodzi ponad 100 sztuk, bo wygląda ubożuchno...
Ale dziś odebrałam gymnokalicja i jedną sulkę - zaklepaną w styczniu jeszcze i te gymno z sierpnia. Śliiiiiiiczne
(szczególnie bardzo G.... chociaż - nie! Właściwie wszystkie są szczególnie piękne
) więc chociaż u mnie najmłodsze stażem, to jako pierwsze zostaną tu przedstawione 
No teraz to już nie wiem, czy głowę za to dać..piasek pustyni pisze:czym to podlewałaś? Na pewno Bi?![]()

No ale jaka? Finansowa? Faktograficzna? Fotograficzna? Techniczna?nyskadu pisze:Przybyło, przybyło, a moze jakaś dokumentacja?

Popstrykam parę zdjęć w wolnej chwili, to i powoli pokażę, cała zima przed nami w końcu ;)
Póki co w kupce wygląda to mniej więcej tak:

To prawie wszystko, nie ma tu tylko kilku kaktusów, poza tym siewek no i sukulentów.
Sama nie wiem, jak to jest, że wychodzi ponad 100 sztuk, bo wygląda ubożuchno...

Ale dziś odebrałam gymnokalicja i jedną sulkę - zaklepaną w styczniu jeszcze i te gymno z sierpnia. Śliiiiiiiczne

- piasek pustyni
Kochanie, jak u Ciebie ślicznie, te roślinki są tak dopieszczone, wychuchane, niemal noszone na rękach. Masz naprawdę świetny zbiór, mnie zaintrygowała w szczególności jedna, (a teraz się przyjrzałam ponownie - już mi wpadła w oko druga) ale poczekam aż pokażesz wszystkie w wolnej chwili z bliska. A jeszcze jak mówisz odbierasz nowości...Wykazałaś się szczytem cierpliwości od stycznia 

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Ubożuchno się napisało? To widać masz mocno mocarstwowe zapędy. A pamiętam (tak, tak, coś jeszcze pamiętam!) od czego rozpoczynałaś swoją z kaktusami przygodę.
Moim skromnym zdaniem to całkiem już ładna kolekcja i przyszłościowa! Bo teraz dobierasz rośliny ze smakiem...

Moim skromnym zdaniem to całkiem już ładna kolekcja i przyszłościowa! Bo teraz dobierasz rośliny ze smakiem...

- onectica
Ejże! Bo co? Bo przypadkiem zaopatrzyłam się w gymno-coś?hen_s pisze: teraz dobierasz rośliny ze smakiem...

Zważ, że u mnie każda roślina ze smakiem dobrana! Tylko, że każda z nieco innym

A że kolekcja niewielka, to fakt - przez wiosnę/lato 2013 przybyło tylko jakieś 15 sztuk, gdzie mi tam do ludzkich parzenisk i foliaków...

A poza tym - dzięki! I Tobie, Żanetka, też

Rzeczywiście z moimi roślinami łączą mnie stosunki quasiemocjonalne

Dzięki temu, że nie ma ich wiele spokojnie mogę sobie na to pozwolić
a któreż to?piasek_pustyni pisze:mnie zaintrygowała w szczególności jedna, (a teraz się przyjrzałam ponownie - już mi wpadła w oko druga)

- piasek pustyni
Oczywiście, że najpierw "oblukałam" astro
Potem spojrzałam na Echinocereus rubrispinus - dobrze rozpoznałam i widzę?
A na końcu jak na razie zauważyłam - i właśnie nie wiem, co to jest. Masz podpisane, to powiedz.
Nad astraczkami nasz takie 3 większe doniczki z jedną małą. Obok rząd małych, przed mamilarkami Siuby. Czwarta od góry w tym rzędzie małych. Białe kuleczki. Mammillaria jakaś?
Sorki za takie łopatologiczne wskazanie, ale na bardziej inteligentne się nie mogę wysilić

Potem spojrzałam na Echinocereus rubrispinus - dobrze rozpoznałam i widzę?
A na końcu jak na razie zauważyłam - i właśnie nie wiem, co to jest. Masz podpisane, to powiedz.
Nad astraczkami nasz takie 3 większe doniczki z jedną małą. Obok rząd małych, przed mamilarkami Siuby. Czwarta od góry w tym rzędzie małych. Białe kuleczki. Mammillaria jakaś?
Sorki za takie łopatologiczne wskazanie, ale na bardziej inteligentne się nie mogę wysilić

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Masz jakieś gymno-coś? Nie zauważyłem.
Ogólnie pisałem bo mi się ogólnie kolekcja podoba. A że obserwuję jej rozwój od początku to wiem że jakieś zmiany zachodzą, też ulubieńcy się zmieniają... I ten proces będzie trwał zawsze. Ot, choćby ja zmieniałem specjalizację...
Dzięki temu jednak znam nieźle większą grupę roślin.
I u Ciebie będą jeszcze niejedne zmiany. Może nie już, może nie duże ale na pewno. No bo przecież kolekcja nie może się znudzić.

Ogólnie pisałem bo mi się ogólnie kolekcja podoba. A że obserwuję jej rozwój od początku to wiem że jakieś zmiany zachodzą, też ulubieńcy się zmieniają... I ten proces będzie trwał zawsze. Ot, choćby ja zmieniałem specjalizację...
Dzięki temu jednak znam nieźle większą grupę roślin.

I u Ciebie będą jeszcze niejedne zmiany. Może nie już, może nie duże ale na pewno. No bo przecież kolekcja nie może się znudzić.

- onectica
No ba!hen_s pisze: No bo przecież kolekcja nie może się znudzić.

Oczywiście żartowałam i mam nadzieję, że tak właśnie zostało to odebrane

Chociaż tak sobie myślę, że chyba raczej nie jestem jakoś nadmiernie chaotyczna. Faktem jest, że trafiają się u mnie różne gatunki, ale to formy, które mi się najbardziej podobają. I, jak się tak przyjrzeć, to większość z nich w ten sam deseń

Doskonała nawigacja!piasek pustyni pisze:Sorki za takie łopatologiczne wskazanie, ale na bardziej inteligentne się nie mogę wysilić

To rzeczywiście Mammillaria - vetula "Arizona snow" - jedna z moich ulubionych

- piasek pustyni
Nieskromnie powiem - tak myślałam...
Zwraca szalenie uwagę 

- onectica
a zobacz Ty sobie tą tu: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=280
a dokładnie tu: 14 paź 2012, o 17:03
Fajna, nie?
a dokładnie tu: 14 paź 2012, o 17:03
Fajna, nie?

- piasek pustyni
Fajna...
Cudowny okaz 

Piękna zbioróweczka
czekam na zbliżenia 

Pozdrawiam Marzena
Moje kaktusy i sukulenty
Moje kaktusy i sukulenty
- onectica
Wszystko będzie, zbliżenia też
Póki co - to, co na świeżo - wczoraj przepikowałam siewki.
Wysiew z początku czerwca. Z tych najbardziej podobała mi się taka grupka:

To ocalałe z próbnego wysiewu z listopada ub.r.
Chyba wygląda na to, że mają szansę pożyć jeszcze chwilę?

A wszystko razem od wczoraj wygląda tak:
(i od teraz już koniec z przykrywaniem, mam nadzieję, że dadzą radę, tym bardziej, że i tak były już tylko półprzykryte)

I jeszcze jedna fotka - kępka rozdzielona bodajże w maju, albo w czerwcu, jedna doniczka stała na parapecie w domu, druga z innymi pod chmurką.
Zadanie brzmi: znajdź 10 różnic (...)

Póki co - to, co na świeżo - wczoraj przepikowałam siewki.
Wysiew z początku czerwca. Z tych najbardziej podobała mi się taka grupka:

To ocalałe z próbnego wysiewu z listopada ub.r.
Chyba wygląda na to, że mają szansę pożyć jeszcze chwilę?

A wszystko razem od wczoraj wygląda tak:
(i od teraz już koniec z przykrywaniem, mam nadzieję, że dadzą radę, tym bardziej, że i tak były już tylko półprzykryte)

I jeszcze jedna fotka - kępka rozdzielona bodajże w maju, albo w czerwcu, jedna doniczka stała na parapecie w domu, druga z innymi pod chmurką.
Zadanie brzmi: znajdź 10 różnic (...)