Coś mi rośnie w ogrodzie, ale co ?

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
ODPOWIEDZ
Betix75
50p
50p
Od: 16 wrz 2007, o 16:34

Co rośnie w moim ogrodzie ?

Post »

Dobry wieczór :)

Zamierzam zrobic plan swojego ogrodu i nanieść rosnące w nim rosliny wraz z ich nazwami. Chciałabym to zrobic rzetelnie, jednak nie znam nazw niektórych krzaków, a niektórych znam tylko nazwy ogólne bez żadnej wiedzy o odmianie. W zwiazku z tym prosze Was sympatyczni ludzie o pomoc w rozszyfrowaniu moich roślinek. Oto one:

1) jakieś zielone kulki... ?
Obrazek

2) dwa rodzaje trzmieliny - ala jaka odmiana? chciałam zapleść je na jakieś drabinki, ale to chyba wersja płożąca
Obrazek Obrazek

3) tujki, ale jakie ?
Obrazek

4) berberys, ale jaki ?
Obrazek

5) 2 kolejne berberysy, ale jakie?
Obrazek

6) tujki, ale jakie ?
Obrazek
Tego na co za późno, tego szkoda...
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Szóstka to może być Rheingold :roll:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
Monika76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2007, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zdjęcie 1- hebe.
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 cze 2007, o 21:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

2 - trzmielina Fortunego 'Emerald'n Gold' i trzmielina Frortunego 'Emerald Gaiety'
Pozdrawiam, Jagoda
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

3. Raczej wygląda na Jałowiec skalny
4. być może 'Red Pillar'
5 - nie otwiera sie zdjęcie :cry:
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
dianek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lip 2008, o 11:43

Post »

1. Hebe

2. pierwsza to Euonymus fortunei 'Emerald'n'Gold'
druga to Euonymus fortunei 'Emerald Gaiety' Trzmielina Fortune'a odm. 'Emerald Gaiety'
są to odmiany płożące jednak po podporach czy pniach potrafią sie wspinać nawet na wysokość 2-3m

3. thuja to to nie jest na pewno :) wg mnie Juniperus communis 'Arnold' lub odmiana podbna :) czyli jałowiec pospolity

4. Berberys thunbergii 'Atropurpurea' lub 'Atropurpurea Nana' - pierwsza odmiana jest "normalna" o wys. ok 1,5m, druga karłowa i dorasta tylko do 60cm - na zdjęciu tego nie widać, więc jeli będzie to niziutki krzew to jest to odmiana karłowa, jeśli wyższy to normalna ;)

5. zależy od wysokości - za mało te roślinki widać na tym zdjęciu... ten zielony to może być po prostu Berberys thunbergii (o ile docelowo będzie miał ok 1,5-2m wys. końce gałęzi przewieszające i przebarwiał się jesienią na czerwono) lub Berberys thunbergii 'Erecta' jeśli będzie miał pokrój kolumnowy lub Berberys thunbergii 'Green Carpet' jeśli niski do ok 1m i szeroki pokrój...
ten czerwony to prawdopodobnie Berberis x ottawiensis 'superba' czyli Berberys ottawski

6. thuja occidentalis 'rheingold' czyli żywotnik zachodni
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

3- Raczej nie jałowiec pospolity - widzę igły tylko typu wałeczkowego .

4 - z całą pewnością nie 'Atropurpurea Nana'. Moim zdaniem to jest berberys o wzroście kolumnowym

5- raczej nie 'Erecta'. Może być 'Green carpet' ,ale jeśli to jest miniaturka to także 'Kobolt'
Betix75
50p
50p
Od: 16 wrz 2007, o 16:34

Post »

Hmm, więc pewnośc mam już co roslinki na 1 fotce - HEBE oraz jeśli chodzi o rodzaj trzmielin (gdyż wasze opinie sie pokrywają). jeśli natomiast chodzi o TEGO JAŁOWCA to poniżej wstawiam fotkę na której bedzie bardziej widac jego igiełki. Dodam, że w 1 częsci ogrodu rosną podobne jałowce, tylko wpadające w taki niebieski odcień, te natomiast które prezentuje tutaj na FORUM są zielone.

Obrazek

Jeszcze jedno pytanie: czy HEBE można jakoś rozmnożyć ? bo z tego co pamiętam to troche to kosztowało (takie małe kuleczki). Kiedy powinno się taka akcje przeprowadzić ?

Dziękuje WaM :)
Tego na co za późno, tego szkoda...
drzeweczka
100p
100p
Od: 10 sie 2008, o 17:24
Kontakt:

Post »

hebe i trzmielinki się zgadzają ten jałowiec skalny (Juniperus scopulorum) to wyglada na 'Scyrocket', berberysa thunberga nie zidentyfikuję ostatecznie, ostatnia tujka to raczej nie Th. occ. 'Rheingold' tylko 'Cloth of Gold' (chyba, że przycinany 'Rheingold')
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

drzeweczka pisze: ten jałowiec skalny (Juniperus scopulorum) to wyglada na 'Scyrocket', berberysa thunberga nie zidentyfikuję ostatecznie, ostatnia tujka to raczej nie Th. occ. 'Rheingold' tylko 'Cloth of Gold' (chyba, że przycinany 'Rheingold')
Moim zdaniem nie 'Scyrocket' ,bo on nie ma igieł typu igiełkowatego, a na drugim zdjęciu już je lepiej widać. To może być np 'Blue Heaven' - świadczy o tym też szerokość krzewu.

Co do tuji to okaże sie jak porośnie. mój 'Rheingold' wygląda w tej chwili identycznie ( nie przycinany!)
drzeweczka
100p
100p
Od: 10 sie 2008, o 17:24
Kontakt:

Post »

No rzeczywiście drugie zdjęcie nie pasuje na 'Scyrocket' - na 'Blue Heaven' też mi to nie wygląda... - kolor zupełnie nie ten...
Nic nie wspominano, czy ten krzew może był przycinany - wtedy mógłby to być 'Blue Arrow', jeśli nie no to jest to odmiana inna niż te, które znam...
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Też pomyślałam o 'Blue Arrow' ,ale jest za szeroki :roll: Co do koloru-Betix napisała jednak, że te prezentowane na zdjęciu są zielone, ale w innej części ogrodu ma niebieskie. Czy to ta sama odmiana Betix? Czy te prezentowane rosną w cieniu?
anetag23
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 sie 2009, o 22:24

Co mi wyrasta?

Post »

Wyrosło ma rabacie, gdzie nic nie sadziłam. Odbiło z wystającego z ziemi fragmentu korzenia. Podejrzewam, że to pozostałości po poprzednich właścicielach. Po zakupie działki część "zbędnych" nasadzeń została usunięta. Było to wczesną wiosną a ja zielona w tych sprawach usuwałam to, co rosło w miejscach, nazwijmy to, zarezerwowanych na inne sprawy.

Liście lekko owłosione.

Proszę o pomoc, czy to jakiś krzew ozdobny?
Obrazek

I druga roślinka, bardziej uciążliwa. Nie wiem czy to chwast, czy coś bardziej ozdobnego. Kwitnąć nie kwitło, bo do tej pory wciąż to plewiłam. Ale... ostatecznie się poddałam. Szybko się rozrasta, chyba za pomocą kłączy. Proszę o identyfikację.
Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Pierwsze wygląda na dziurawiec kielichowaty, a drugie to jakiś dzwonek rozłogowy z gatunku dziko rosnących.Rozłogowo rozrasta się też dzwonek kropkowany.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”