Co to za dziwna roślina?
Co to za dziwna roślina?
Bardzo proszę kogoś miłego o podpowiedź co to może być za roślina? Jest ozdobna tylko z liści moim zdaniem. Mam swój pewien typ, ale nie chciałbym sugerować odpowiedzi. Prawdę mówiąc zależy mi na jej identyfikacji bo przez ostatni miesiąc strasznie się męczy i traci kolejne liście... tak więc warto wiedzieć jak to coś pielęgnować. 

- eba
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2008, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Co to za dziwna roślina?
Wg mnie to placyterium = płaskla = łosie rogi.
Tak też obstawiałem... ale jak na łosie rogi to trochę marne te kształty liści prawda? W zasadzie w ogóle tych rogów nie przypominają. Jednak nic innego podobnego nie znalazłem...
Stał u mnie raczej w cieniu i był dość często podlewany (nie przeze mnie
). Teraz ustawiłem go na oknie i mam nadzieję, że wydobrzeje!
Proszę ewentualnie o inne koncepcje co to za roślina?
A jeśli to faktycznie łosie rogi to czy ktoś ma podobne problemy? Liście brązowieją i miękną a potem usychają.. Pewnie przelany?
Stał u mnie raczej w cieniu i był dość często podlewany (nie przeze mnie

Proszę ewentualnie o inne koncepcje co to za roślina?
A jeśli to faktycznie łosie rogi to czy ktoś ma podobne problemy? Liście brązowieją i miękną a potem usychają.. Pewnie przelany?
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale nie ma innych koncepcji, ponieważ to jest Platycerium bifurcatum.
Tak wyglądają ponad pięćdziesięcioletnie okazy w Ogrodzie Botanicznym UJ w Krakowie:

Tak wyglądają ponad pięćdziesięcioletnie okazy w Ogrodzie Botanicznym UJ w Krakowie:

Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
No cóż ja mam taką samą koncepcję jak raflezja
co do nazwy.
Natomiast w częste podlewanie powątpiewam. Raczej było często podsuszane skoro gubi liście. Zresztą widać, że na zaprezentowanym zdjeciu jest mocno "omdlałe" z braku wody.

Natomiast w częste podlewanie powątpiewam. Raczej było często podsuszane skoro gubi liście. Zresztą widać, że na zaprezentowanym zdjeciu jest mocno "omdlałe" z braku wody.
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Chyba tym "rogom" szkodzi szklo. Ja tę roslinkę widziałabym raczej w jakiejs naturalnej doniczce.
Waleria