Adenium obesum(róża pustyni) cz.6

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
emi_ska
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 kwie 2013, o 16:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Adenium (róża pustyni) cz.6

Post »

nicrum pisze:No to na dzień dzisiejszy mam 12szt z 18tu które już kiełkują ;:138 i czekam na resztę ;:224
;:138
emi_ska
Awatar użytkownika
Ren0
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 sty 2012, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gratuluje , ja mam nadzieje wysiać dziś nasionka . O ile przyjdą , zamówiłam tydzień temu i ani widu ani słychu :? . Na moje maile do sklepu , odpowiedzieli " powinny być we wtorek "...
Pozdrawia Aneta i zwierzyniec :)
ewa84
100p
100p
Od: 14 maja 2013, o 20:03

Post »

Witam wszystkich :D
Pewnie to już gdzieś w tym wątku było, ale strasznie dużo do czytania...
Od pewnego czasu jestem szczęśliwą posiadacza adenium obesum i mam pytanko. Czy mogę wystawić go jeszcze na dwór? I jak często go podlewac. "Mieszka" w ziemi z domieszką styropianu - przesadzic go czy niech sobie tak rośnie ? Będę wdzięczna za rady. Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obrazek

Moja kolejna próba łączenia adenium. Tak się zastanawiam ile muszą być razem?
Bo poprzednie za wcześnie odpakowałem i mi padły ;p
Awatar użytkownika
Ren0
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 sty 2012, o 11:42

Post »

Przyszły , namoczyłam , wysiałam teraz czekam na maluchy.
Zastanawiałam się czy nie posadzić dwóch maluchów obok siebie i czy nie zrosły by się z czasem :wink: Powodzenia w łączeniu :D
Pozdrawia Aneta i zwierzyniec :)
x-k-ka

Post »

THX :wit

nicrum marzy mi się bonsai z grubą "łodygą" i od małego je przycinam ( nawet tego nie widać, wszystko ładnie się zrosło) . Wiem niezachęcanie do wczesnego przycinania ale zaryzykowałam. :) Jakbym nie przycięła wszystkich byłyby o wiele większe.

pawel1988 tak te maluszki są z tego siewu 9 września . Niczym je nie doświetlałam zimą , stały ładnie na pokojowym wschodnim parapecie tylko zakrywałam kaloryfery zimą aby nie dostawały kwiatki za dużo ciepła.

Paweł - stosuję najtańszą odżywkę do kaktusów i sukulentów (za 5 zł) odżywiam 1-2x na miesiąc a zaczęłam od wiosny tego roku , zimą wcale. Później zrobię skan tej odżywki . Latem jak było mocne światło przestawiałam do cienia..Ziemia najzwyklejsza przepuszczalna do kwiatków .

Na wiosnę przesadzę największego, donicę już zakupiłam i obiecuję już nie będę przycinać bo .... ;:14 chcę mieć kwiatki
nicrum
100p
100p
Od: 6 kwie 2013, o 21:46

Post »

ewa84 pisze:Witam wszystkich :D
Pewnie to już gdzieś w tym wątku było, ale strasznie dużo do czytania...
Oj było, było.
ewa84 pisze:Od pewnego czasu jestem szczęśliwą posiadacza adenium obesum i mam pytanko. Czy mogę wystawić go jeszcze na dwór?
Czytałaś choć troszkę o Róży Pustyni? Chyba nie. Temperatura powinna być wyższa niż 20 stopni dla prawidłowego rozwoju. Teraz najlepiej będzie jej na słonecznym parapecie wewnątrz domku
ewa84 pisze: I jak często go podlewac.
Jak ziemia przeschnie
ewa84 pisze: "Mieszka" w ziemi z domieszką styropianu - przesadzic go czy niech sobie tak rośnie ? Będę wdzięczna za rady.
Zaproponował bym Tobie moją mieszanke ale w zwykłej ziemi do kaktusów będzie jej dobrze, możesz dosypać ok. 20% drobnego piasku akwarystycznego.
eikoden pisze:Obrazek

Moja kolejna próba łączenia adenium. Tak się zastanawiam ile muszą być razem?
Bo poprzednie za wcześnie odpakowałem i mi padły ;p
Ficusy to to nie są żeby się szybko mogły zrosnąć. Może próba delikatnego oskrobania miejsc w których się łączą?
Ren0 pisze:Przyszły , namoczyłam , wysiałam teraz czekam na maluchy.
My czekamy na relację z wysiewu.
Ren0 pisze:Zastanawiałam się czy nie posadzić dwóch maluchów obok siebie i czy nie zrosły by się z czasem :wink: :D
Możesz próbować, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Natura naszym najlepszym nauczycielem
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

nicrum pisze:
ewa84 pisze: "Mieszka" w ziemi z domieszką styropianu - przesadzic go czy niech sobie tak rośnie ? Będę wdzięczna za rady.
Zaproponował bym Tobie moją mieszanke ale w zwykłej ziemi do kaktusów będzie jej dobrze, możesz dosypać ok. 20% drobnego piasku akwarystycznego.
(wyróżnienie moje)

Nie będzie jej dobrze! W zwykłej ziemi do kaktusów nie sadzi się nawet kaktusów - domieszanie czegoś jest niezbędne.
Przepisy są różne - żeby nie czytać wszystkich wątków od początku wpisz w szukaczkę w temacie o adenium (z prawej strony, tuz nad tabelą z postami) np. "podłoże', wyskoczy Ci na pewno sporo, potem już możesz otwierać sobie wybiórczo to, co Cię najbardziej interesuje.
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
nicrum
100p
100p

Post »

nicrum pisze:Zaproponował bym Tobie moją mieszanke ale w zwykłej ziemi do kaktusów będzie jej dobrze, możesz dosypać ok. 20% drobnego piasku akwarystycznego.
(wyróżnienie moje)
onectica pisze:Nie będzie jej dobrze! W zwykłej ziemi do kaktusów nie sadzi się nawet kaktusów - domieszanie czegoś jest niezbędne.
.
;:14 No przeca napisołek że piosku akwarystcznygo cza dosypać :wink:
Drusia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 lip 2012, o 16:12

Post »

witam

czy powinnam już wstawić moje małe adenia z balkonu do domku? zaczynają być już chłodne noce i dnie.
Mają pewnie ok 1,5 roku. Ok sierpnia trafiły do mnie małe sadzonki ok 2 cm i mocno wegetowały, dopiero ok czerwca ruszyły po wystawieniu na balkon
Joanna
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

nicrum pisze:
nicrum pisze:Zaproponował bym Tobie moją mieszanke ale w zwykłej ziemi do kaktusów będzie jej dobrze, możesz dosypać ok. 20% drobnego piasku akwarystycznego.
[...]
;:14 No przeca napisołek że piosku akwarystcznygo cza dosypać :wink:
No toś napisał niejednoznacznie - "możesz" to znaczy "nie musisz, nie jest to konieczne", a jak ja nie muszę, to nie robię ;:224 a tu jednak trza 8-)

Reasumując - dla nowicjuszy: mieszać trzeba. Lepiej z czymkolwiek, niż z niczym. Wykluczamy tylko żwirek marmurowy!
Podłoże komponujemy na bazie podłoża do kwiatów/kaktusów, lub na bazie włókna/chipsów kokosowych. Do tego dorzucamy składniki, które czynią je przepuszczalnym i odpowiednio higroskopijnym.
Podłoże na bazie lawy i zeolitu pojawiło się tu ostatnio i jest w fazie testowania ;)

Co byśmy nie robili - opowiadamy o tym innym i uczymy się od siebie :D
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
nicrum
100p
100p

Post »

Drusia moim skromnym zdaniem tylko na dzień i to słoneczny wystawiaj na balkon. Nocki chyba już za zimne na adenium choć to roślinka pustynna i niskie temperatury, takie 10 stopni zna.
onectica dzięki za sprostowanie, następnym razem postaram się pisać bardziej konkretnie.
Co do zeolitu, lawy czy akadamy to myślę że we wcześniejszych postach o tych podłożach napisałem wystarczająco i o tym że sam trzymam w takiej mieszance adenia i wiele innych krzaczków i drzew i u mnie się sprawdza. Mam już ją przetestowaną i dla tego wam też ją proponuję. Jest mega przepuszczalna, niech ktoś z was spróbuje zalać-przelać rośline w takim podłożu :D Oczywiście u mnie doniczka stoi nie w podstawku tylko nad podstawkiem. Woda która spłynie do podstawka nie ma styczności z doniczką a robi mały mikroklimat z wilgotnym powietrzem wokół rośliny.
To tyle na tą chwilę.
ewa84
100p
100p
Od: 14 maja 2013, o 20:03

Post »

Dziękuje wszystkim za rady. Martwi mnie jeszcze jedno. Zauważyłam, że dostaje żółtych listkow. Czy to normalne?
Ewa
Awatar użytkownika
AsiaG
200p
200p
Od: 27 cze 2009, o 21:47
Kontakt:

Post »

Ja swoje mini cudeńko też wystawiam na słoneczko, na balkon, jedynie za dnia. Mam okna wschód / zachód, także od rana stoi w kuchni( słońce od świtu do jakiejś 12:30), a jak słońce zawędruje na drugą stronę, to wędruje na balkon( słońce od 13-13:30 do zachodu). W nocy śpi sobie moje Adenium zazwyczaj koło lodówki, żeby miało ciepło, ponieważ często zostawiamy wszystkie okna uchylone na noc, nawet zimą.
A oto moje kilkudniowe maleństwo ;:138

Obrazek
nicrum
100p
100p

Post »

Dziś skończyłem prace nad szklarenkami, jutro jak znajdę chwilkę cyknę fotki i dodam do tematu. Zrobiłem też stelaż do doświetlenia ale jeszcze został mi odbłyśnik do skończenia. Takim sposobem będę miał "zestaw zimowy" do normalnego wzrostu. Na tym etapie rozwoju czyli na samym początku. Myślę że nie zakłuci to normalnego rozwoju różyczek.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”