Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 4
- santana51
- 500p
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 4
Niesamowite
mogą się stykać czy lepiej jak nie dotykają się ? aa jak je kłaść szypułkami do dołu czy do góry?

- Pozdrawiam Jurek
Mogą się stykać , kładę je szypułkami do góry bo tam najczęściej się zaczynają psuć i łatwiej to obserwować. W innym wątku wyczytałam ,że ktoś układa w kartonach po jabłkach ,w których są wytłoczki i w nich pomidory nie stykają się ze sobą.
Pozdrawiam , Bożenka.
- Krystyna551
- 200p
- Od: 6 lip 2011, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- darendarski
- 200p
- Od: 24 sie 2012, o 07:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam...
...ale czy każdy zielony pomidor dojrzeje w domu? Czytałem w książce "Z uchem przy ziemi, czyli jak zrozumieć swój ogród" że są "zielone - fizjologicznie dojrzałe" i "zielone nie dojrzałe" w tych pierwszych rola rośliny matecznej już się skończyła został tylko rozkład chlorofilu itp. i te dojrzeją sobie w domu bez problemu. Natomiast te zielone nie dojrzałe można przeznaczyć jedynie na dżem lub sałatkę. Sęk w tym, że nie sposób ich odróżnić ja ostatnio miałem kilka takich które wytypowałem jako nie dojrzałe a po przecięciu okazało się że w środku komory nasienne mają już czerwonawy kolor.
Czy mam rację ?
Pozdrawiam
Darek
...ale czy każdy zielony pomidor dojrzeje w domu? Czytałem w książce "Z uchem przy ziemi, czyli jak zrozumieć swój ogród" że są "zielone - fizjologicznie dojrzałe" i "zielone nie dojrzałe" w tych pierwszych rola rośliny matecznej już się skończyła został tylko rozkład chlorofilu itp. i te dojrzeją sobie w domu bez problemu. Natomiast te zielone nie dojrzałe można przeznaczyć jedynie na dżem lub sałatkę. Sęk w tym, że nie sposób ich odróżnić ja ostatnio miałem kilka takich które wytypowałem jako nie dojrzałe a po przecięciu okazało się że w środku komory nasienne mają już czerwonawy kolor.
Czy mam rację ?
Pozdrawiam
Darek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Krysiu ja przeczytawszy wczoraj o tych skrzynkach zgapiłam pomysł i przytargałam takie do domu. Super sprawa. Dzięki 

- Krzysztof59
- 200p
- Od: 29 lip 2013, o 17:39
Muszę i ja zapolować na takie skrzyneczki w Lidlu lub innym markecie. Świetny i bardzo prosty pomysł na zielone których u mnie najwięcej
Dzięki - sam bym pewnie na to genialne rozwiązanie nie wpadł.
Pozdrawiam

Dzięki - sam bym pewnie na to genialne rozwiązanie nie wpadł.
Pozdrawiam

Pozdrawiam - Krzysztof
Pomysł świetny, pod warunkiem, że ma się piwnicę a nie jej namiastkę
.
- Posiadaczka (!
) piwnicy 1,40 x 1 m

- Posiadaczka (!

Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Pomidor fizjologicznie dojrzały to taki który dorósł do swojej wielkości odmianowej a te pozostałe kurdupelki lepiej przerobić bo wcześniej uschną niż dojrzeją.U mnie pomidory zimują na szafie przykryte papierem pakowym i dają radę do świąt.Najlepiej spisują się odmiany twarde o jędrnych i mniej soczystych owocach i grubej skórce.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zielone małe pomidory dojrzewają mi do ostatniego, tylko robią się pomarszczone i według wielu osób niesmaczne, kwaśne. Ja uwielbiam takie pomidory, w okresie zimowym smakują mi wybornie. Teraz pewnie nie skusiłbym się na takiego
.

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- Krzysztof59
- 200p
- Od: 29 lip 2013, o 17:39
Piwnica , szafa - coraz więcej inspirujących pomysłów na to gdzie przechowywać zielone pomidory. Ja przypominam sobie z lat szczeniackich , że rodzice przechowywali takie pomidorki w starej nie używanej do spania wersalce. Śmiesznie może to brzmi w dzisiejszych czasach ale pomidory miały ciemno i cieplutko i były zjadliwe jeszcze w grudniu.
Pozdrawiam - Krzysztof

Pozdrawiam - Krzysztof

Pozdrawiam - Krzysztof
Danaa, mam większą piwnicę (w bloku). Pudełka z pomidorami układam na słoikach z przetworami , bo oprócz pomidorów
trzymamy w niej 4 rowery. Te piwniczne pomidory jemy jeszcze na początku lutego. I według nas są lepsze w smaku niż dostępne wtedy w sklepach ,mimo, że pomarszczone.

Pozdrawiam , Bożenka.
- santana51
- 500p
U mnie piwnica odpada ze względu na ustawiczne dewastacje nieznanych osobników, ale mam balkon zabudowany gdzie temp. nawet w mrozy nie spada poniżej zera ,jak myślicie można by w takich niższych temp je przechowywać?
- Pozdrawiam Jurek
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Z balkonem to też niezły pomysł.Potraktuj go jak chłodnię z której będziesz brał pomidorki do dojrzewalni (pokoju,kuchni).Podzielisz się potem doświadczeniami? Dobrze by też było zainstalować jakiś czujnik ostrzegający o zbliżaniu się temp. do zera.
- santana51
- 500p
Nawet gdy temp spadała do -15 przy drzwiach było ok 1-2 stopni na zewnątrz to karton mógł by tam stać a ewentualnie przy przewidywanym większym spadku temp nakryć czymś.
- Pozdrawiam Jurek