Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.5
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.5
Ja się póki co nie zastanawiam dojrzeją czy nie. Dyńki mam w różnej fazie rozwoju i po prostu,gdy będzie zagrożenie przymrozkami , zbiorę i zacznę konsumpcję od tych najmłodszych bo ich trwałość jest najkrótsza . A jeśli bedą kompletnie niedojrzałe to dam kurom 

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
I wszystko na temat
Zrobił bym identycznie. Pozdrawiam

- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aria, dziękiaria pisze:Jeśli nie dojrzeją do przymrozków, to stanie się to podczas przechowywania. Nie rozkrawaj ich zbyt wcześnie, dobrze dojrzałe są smaczniejsze.

czyli jak zapowiedzą przymrozki, to bezwzględnie trzeba ściąć? Gdzie najlepiej przeprowadzić dalsze dojrzewanie? Czy musi być dostęp światła?
-- 10 wrz 2013, o 22:11 --
Jeszcze jedno pytanko.... Czy z niedojrzałych dyń można coś zjadliwego zrobić... Coś klasy dżemu z zielonych pomidorów?
Pozdrawiam. Ania
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
Niedojrzałe dynie smakują trochę jak cukinia. W końcu cukinia to nie dojrzała dynia.
Mają jednak więcej "gąbki" w środku, bo gniazda nasienne większe. Jadłem trochę na surowo i żyję, więc nie widzę przeszkód. Skłaniałbym się więc ku zastosowaniu niedojrzałej dyni tak jak cukinii.

Niedojrzałe dynie nadają się do spożycia, szczególnie do marynat, dżemów, zup i wypieków, które zwykle i tak aromatyzujemy przyprawami. W trakcie dojrzewania zyskują te kasztanowe i orzechowe nuty o ile oczywiście dana odmiana je posiada, a w dyniach o neutralnym smaku zwiększa się ilość karotenu.
Rozmalinko, dynie muszą być zebrane przed przymrozkami, ucięte z ogonkiem za który ich nie podnosimy, przechowujemy w suchym i ciepłym pomieszczeniu, nie musi być widne i co jakiś czas sprawdzamy czy się nie psują.
W pierwszej kolejności należy przetworzyć dynie z uszkodzoną skórą, odłamanymi ogonkami.
Rozmalinko, dynie muszą być zebrane przed przymrozkami, ucięte z ogonkiem za który ich nie podnosimy, przechowujemy w suchym i ciepłym pomieszczeniu, nie musi być widne i co jakiś czas sprawdzamy czy się nie psują.
W pierwszej kolejności należy przetworzyć dynie z uszkodzoną skórą, odłamanymi ogonkami.
- rozmalinka
Chudziak
nawet nie słyszałam o takiej dyni a co mówić bym ją siała
Jak już zbiorę wszystkie , wtedy będę mogła sprawdzić pod kogo się podszyła . Zapytałam osobę od której mam nasionka
o tę dyńkę , napisała mi , że jakoś nie kojarzy tej odmiany ale sprawdzi zapiski więc czekam...
Aria, proszę bardzo , oto lista wysianych dyniek
:1. Blue Hokkaido 2. Red Warty Thing 3. White Swan Acorn 4.Winter Luxury 5.Black Futsu 6.Sibley 7.Guatemalan Blue 8.Blue de Hongrie 9.Boston Marrow 10.Australian Butter 11.Moranga Coroa 12.Triamble

Aria, proszę bardzo , oto lista wysianych dyniek

To stawiam na Black Futsu, zobacz zdjęcia w necie, to będzie chyba to.
Z dyniami dopiero zaczynam , czytam uczę się więc na razie nie dam jednoznacznej odpowiedzi
jak już się naumiem to wtedy śmiało odpowiem , tak to ta
Teraz napiszę , że pewnie masz rację
muszę poczekać aż zaczną zmieniać kolor i tu nasuwa się kolejne pytanie...czyżbym zerwała niedojrzałe ? wyczytałam , że do osiągnięcia dojrzałości potrzebują 120 dni , moje siedziały ponad 100 jakaś różnica ? Ogonki zmieniły kolor na żółty a stukając w nią wydaje taki pusty odgłos a nie jak u niedojrzałych tępy albo ja jestem tępa i schrzaniłam sprawę
Zależało mi na tym by trochę poleżały , swoją drogą jak pisałam , musiałam odciążyć roślinę bo przez tą paskudną pogodę zaczęły chorować a na krzakach jeszcze sporo niedojrzałych według mnie
oczywista .

-
- 100p
- Od: 30 wrz 2012, o 14:23
- nowapasja
- 1000p
- Od: 28 sty 2011, o 10:25
Śliczne te zbiory
u mnie kilka gatnków ale jakoś same zielone

u mnie kilka gatnków ale jakoś same zielone

- BobejGS
- Kontakt:
Świetna kolekcja. Gratuluje. Będzie cieszyć oczy 

- evach
- 50p
- Od: 3 wrz 2013, o 19:04
w niektóre moje Mirandy paznokieć już nie wchodzi ale i ogonek nadal zielony
trzymać na krzaku jeszcze czy może już zerwać i niech leżakują na słoneczku ( o ile się pojawi
) ?? większe już na pewno nie urosną ...

mój tablet płata mi figle -> przepraszam za błędy ;)
- BobejGS
- Kontakt:
Skoro twierdzisz że już dojrzały i nie urosną to może faktycznie lepiej je wziąć i schować w jakieś ustronne miejsce niż żeby mokły na deszczu 

- rozmalinka