Ogród zwkwiat cz. 4
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ogród zwkwiat cz. 4
Zosiu ja też czekam na dłuższy deszcz, bo wczorajszego w ogóle nie widać. Sprawiłaś mi wielką radość nasionkami dalii, są tak cudne że bez przerwy je fotografuję. Ostatnio odwiedzili mnie znajomi (również ogrodnicy) i zwrócili również na nie uwagę. Chciałam Cię zapytać czy nasiona mam zbierać jak zbrązowieją czy można wcześniej?
- zwkwiat
- Od: 12 lut 2011, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sylwia85,Sylwio, dzisiaj zrobiłam z tych żółtych śliweczek powidła, rewelacja, nie przypuszczałam, że będą takie smaczne.
Maska, Marysiu ja staram się zbierać w słoneczną pogodę, jak tylko są wyschnięte, nie muszą być brązowe ale suche i w domu trzymam kilka dni, później wyłuskuję do papierowych torebek i tak przechowuję.
Cieszy mnie bardzo fakt, że tak jesteś ucieszona tymi roślinami.
Maska, Marysiu ja staram się zbierać w słoneczną pogodę, jak tylko są wyschnięte, nie muszą być brązowe ale suche i w domu trzymam kilka dni, później wyłuskuję do papierowych torebek i tak przechowuję.
Cieszy mnie bardzo fakt, że tak jesteś ucieszona tymi roślinami.
- Sylwia85
- 1000p
- Od: 24 lut 2013, o 16:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zosiu to można z nich powidła robić? Zawsze mi mówiono że nadają się tylko do bezpośredniego jedzenia, ze na powidła się nie nadają. A tu taka miła niespodzianka 

Ogród początki - zapraszam serdecznie
Ogród cz.2-poprawianie tego co jest i ciągłe zmiany lato/jesień/zima
Moje małe, wielkie szczęście - ogród cz. III-aktualny- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=74317" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje małe, wielkie szczęście - ogród cz. III-aktualny- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=74317" onclick="window.open(this.href);return false;
- zwkwiat
Sylwia85, Sylwio, zrób sobie koniecznie, zobaczysz jakie dobre, ja muszę rodzinę powstrzymać bo zjedliby wszystko na raz,
.
Koniecznie musisz sparzyć i zdjąć skórkę jak przy pomidorach, oraz usunąć pestki.
Ja na 2 l rozgotowanych (przy minimalnej ilości wody 3-4 łyżki) śliwek dodałam 2 łyżki octu jabłkowego i jedno opakowanie cukru żelującego 2:1.
Wrzące przełożyłam do wyparzonych słoiczków i do spiżarni, sama radość.

Koniecznie musisz sparzyć i zdjąć skórkę jak przy pomidorach, oraz usunąć pestki.
Ja na 2 l rozgotowanych (przy minimalnej ilości wody 3-4 łyżki) śliwek dodałam 2 łyżki octu jabłkowego i jedno opakowanie cukru żelującego 2:1.
Wrzące przełożyłam do wyparzonych słoiczków i do spiżarni, sama radość.
- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Zosiu czy ty mieszkasz w woj lubuskim.Pytam dlatego bo mój M pochodzi z pod Głogowa .
Z miejsca gdzie Barycz wpada do Odry.Niedawno odbył się tam piknik country. Pozdrawiam Ala
Z miejsca gdzie Barycz wpada do Odry.Niedawno odbył się tam piknik country. Pozdrawiam Ala
Pozdrawiam Alicja
- Sylwia85
- 1000p
Zosiu najpierw musze zrobić miejsce na posadzenie takiej śliwy. Jak dobrze pójdzie to może za dwa , trzy lata i u mnie będą takie smakołyki.
- zwkwiat
alicjad31, Alu, Głogów ode mnie jest dość daleko, ok. 60 km, ale jestem mieszkanką woj. dolnośląskiego, mieszkam nad samą Odrą, w linii prostej ok. 1 km, na wysokości Lubiąża na lewym brzegu, przy ujściu Kaczawy do Odry.
Jak będziesz w naszych stronach to zapraszam w odwiedziny.
Sylwia85, Sylwio nim wyrośnie Ci śliweczka to zrób zakup na ryneczku.
Ja aktualnie przerabiam gruszki japońskie na kompoty, jeszcze jest ich troszkę 
Jak będziesz w naszych stronach to zapraszam w odwiedziny.
Sylwia85, Sylwio nim wyrośnie Ci śliweczka to zrób zakup na ryneczku.

- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Zosiu dziękuję ci bardzo za zaproszenie .Bardzo jestem ciekawa jak smakują gruszki japońskie i jak długo czeka się na owoce.
POZDRAWIAM
POZDRAWIAM
Pozdrawiam Alicja
- inka52
- Od: 5 lis 2009, o 11:54
Zosiu gratuluję serduszka 

- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Zosiu z serduszkiem Ci bardzo do .. avatara
Czy winogrona wspinają się po drzewach owocowych, a może mają jakieś dodatkowe podpory? Gratuluję zbiorów owocowych, wyglądają przepysznie 

- Sylwia85
- 1000p
Witaj Zosiu, wybiorę się na ryneczek i kupię śliweczki, tylko taki łasuch ze mnie że nie wiem czy doczekają powideł. Raczej znajdą się szybciej w moim brzuszku 

- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Zosiu z pewnością pochłonęły Cię przetwory.
Ja dżem tylko z wiśni robiłam w tym roku, a jeszcze zrobię z gruszek Konferencji, ale jeszcze nie dojrzałe .
Chciałam Ci powiedzieć, że mój biały hibiskus bylinowy tylko pierwszy kwiat miał biały, a następne także są różowiejące, podobnie, jak Twój.

Ja dżem tylko z wiśni robiłam w tym roku, a jeszcze zrobię z gruszek Konferencji, ale jeszcze nie dojrzałe .
Chciałam Ci powiedzieć, że mój biały hibiskus bylinowy tylko pierwszy kwiat miał biały, a następne także są różowiejące, podobnie, jak Twój.

- Ewa_tuli
- Od: 16 sty 2012, o 22:03
Zosiu melduję Ci, że mój hibiskus ma kwiaty średnicy 5-7cm, czyli nie takie duże.
Jak przestanie deszcz padać, wybierzemy się do Ciebie.
Oczywiście wcześniej zadzwonię.
Od poniedziałku mam urlop, więc nawet lepiej będzie mi pasowało do południa.
Jak przestanie deszcz padać, wybierzemy się do Ciebie.
Oczywiście wcześniej zadzwonię.
Od poniedziałku mam urlop, więc nawet lepiej będzie mi pasowało do południa.

- zwkwiat

Szałwia omączona i kompoty z gruszek japońskich - bardzo smaczne,
Kochani, wrzesień to dla mnie trudny miesiąc, przetwory, przetwory, a i w ogrodzie dużo pracy. Właściwie kończę z gruszkami, zostało trochę jabłek, winogrona i aronia.
W ogrodzie przepracowaliśmy sumiennie cały piątek, powstała kamienna rabatka pod stół i krzesła w rejonie tulipanowca,
na zagonie po ogórkach została wzruszona ziemia i zasiana gorczyca, zdążyliśmy zerwać gruszki japońskie ale nie wszystkie bo zaczęło lać jak z cebra.
ewa_tuli, Ewa, zapraszam, w tym tygodniu nigdzie się nie wybieram, jednak wolałabym na początku, bo skrzyneczka gruszek zerwanych czeka na Ciebie w piwnicy, a przynajmniej jeszcze jedna czeka na drzewie, nie zdążyliśmy bo zaczęło padać.
Same lecą na ziemię , nie chciałam aby się podbijały, są bardzo soczyste.
Tajka, Tereniu, w tym roku wiśni nie miałam, rosły już z 8 lat a owoców brak, poszły pod topór, mój trzeci hibiskus okazał się być różowym, a z tym białym to zagadka, a może one nie są tak idealnie czysto białe?
Sylwia85, oj, łakomczuszku,

Bufo-bufo, Olu, winorośle mamy na łukach, które są zrobione z drewna, na tyle wysokie, że można sięgnąć po nie ręką, są też rozpięte na ogrodzeniu, nie mamy tego dużo, dla rodziny 6 osobowej wystarczy, do jedzenia i na soki.

inka52 Tereniu, dziękuję, jak się masz?
alicjad31, Alicjo, są bardzo soczyste a przy tym chrupkie, nieco w smaku naszych gruszek, nie pamiętam jak szybko zaowocowała, bo nasze drzewo ma już ponad 8 lat,
Przestało padać więc zrobiłam fotkę naszych wczorajszych wysiłków;

- Sylwia85
- 1000p
Witaj Zosieńko
oj żebyś wiedziała że łakomczuszek, już mam chrapkę na Twój kompocik i gruszeczkę 
Świetny pomysł z kamienną "podłogą" pod stół i krzesła. Siedząc i kosztując Twoich smakołyków będzie można przy okazji całkiem za darmo zrobić masaż stóp.
Pozdrawiam cieplutko

Świetny pomysł z kamienną "podłogą" pod stół i krzesła. Siedząc i kosztując Twoich smakołyków będzie można przy okazji całkiem za darmo zrobić masaż stóp.
Pozdrawiam cieplutko