Panta rei a może i nie w Podwórkowym

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Panta rei a może i nie w Podwórkowym

Post »

Ojej no tak wywnioskowałam z wcześniejszych wpisów! ale widać coś źle zrozumiałam - już się wycofuję ;:24
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Evluk-naturalnie tak obok tej variegata i ogrodowej uratowanej spod strefy działań budowlańców w Podwórkowym.Miałam nosa!
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02

Post »

Zrobiło się pięknie, ani jednej chmurki na niebie nie ma.
Czuć jesień.
W domu pachnie czosnkiem :D
Muszę jeszcze polecieć na łąki nazbierać świetlika, bardzo się przydaje.

Marysiu Maska, masz jeszcze inny przepis na cukinię z czosnkiem?
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewa , połamane gałęzie wyrzuciłam a resztę podwiązałam do palików , muszą żyć bo chcę zebrać nasiona . Jutro zaczynam ścinać dynie , już się nie mogę doczekać ;:65
Pozdrowienia z Warmii :wit
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jesień naprawdę cudna,jeszcze nie za dużo opadłych liści.Wczoraj posadziłam czwarta lilię-orientalną ciemno różową z białym obrzeżem płatków Rio Negro także jak poprzednie od Legutki i trochę z powodu zapachu holenderskie od Mantela cesarskie Aurora i Rubra.
Zauważyłam,że wysiały mi się i ładnie wzeszły onętki pojedyncze,zebrałam też trochę nasion.
Byliśmy wczoraj w Botanicznym,cudny staw z nenufarami i łódka w szuwarach ale zakomarzony,niestety dział ziołowy w przebudowie,różanka wykwitła,wiele ścieżek pozamykanych,a sprzedaż nadwyżek dopiero w piątek.Oglądałam tez słynne wyplatane w śnieżną Wielkanoc rosnące wiklinowe ławki,kształt nieco przesadnie wydęty,zarośnięte jednorocznym kwieciem poza jedną pokazową i piszą,żeby przypadkiem nie siadać.
Ambo-dlaczego pełne kosmosy tylko różowe? W mieszance były tylko takie? Inne nie wzeszły? A białe?
Teresat-kupuję świetlika w aptece,nie widziałam w naturze.Przydaje się rzeczywiście!
Tija-w Botanicznym rączniki były,możliwe,że tylko część właśnie w tej przerabianej partii ziołowej gdzie był zakaz wstępu,chociaż zakaz z uwagi na rącznikowe kasztanki też mógł być.Bracia oferowali mi wiosną nasiona,ale stanowczo nie chciałam,pewno będą jeszcze mieli w razie czego.
Masko-pokazowy krakowskie ogród wiejski ani się umywa do Twojego jesienią!Najładniejsze mieli nasturcje wysokie na płotku.Chociaż jeszcze ładniejsze ma co roku Olga z Ogrodu Azy.
Judyto-w Botanicznym sporo donic i skrzynek z pokrzywkami,dorodne i dekoracyjne,a przy tym tanie i nie bardzo wymagające.Te od Ciebie ukorzeniam w wodzie.
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewo do czego przydaje się świetlik? W tej chwili kwitnie go dużo pod Nosalem. Kiedyś widziałam go jako jako materiał do suchych wianuszków dekoracyjnych na ścianę , teraz mi nie pasuje do pokoju. Jeszcze ciągle mam niw posadzone 4 porcje cebul choć wczoraj posadziłam 3.Nie wiem poco moga by być ławka nie do siadania, może za 10 lat jak się nie wypaczą.
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu-świetlik lekarski do przemywania oczu przy łzawieniu na tle alergicznym,do okładów na zmęczone np.od kompa-warto ususzyć!Ja dziś pod nieobecność robotników postaram się posadzić część żonkili w Podwórkowym i może szachownice ,ale to zależy jak bardzo sucha jest grządka i czy będzie spokój.Wiesz,że kupiłam w OBI pnącą hortensję w bardzo przyjaznej cenie(znaczna przecena bo do 21 zł),nie przesuszoną,posadziłam pod klonem na zakończeniu maminego ogródka.
kanapl
200p
200p
Od: 24 lut 2013, o 19:55

Post »

W niedzielę będziesz sadzić kwiatki??? :shock: :shock: :shock:
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=64054 Zapraszam serdecznie wszystkich.....
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kanapl- tylko w ten dzień nie ma w moim ogrodzie robotników prowadzących konserwatorski remont elewacji,w soboty są też od 7 rano do zmroku.Skończą w listopadzie.Mimo wąskiego rusztowania jest bardzo mało miejsca,nawet,żeby przejść,a co dopiero mówić o jakichkolwiek pracach ogrodowych.
Ziemia tak sucha,że i tak by nic się zrobić nie dało.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Ewuniu powoli nadrabiam zaległości .Czy ten remont kamienicy nigdy się nie skończy :roll: .Ścieżka z 1 strony fajna ,ale roboty mnóstwo ,ale jaki efekt wizualny ;:oj Znowu robisz zakupy cebulowych ,ja w tym roku spasowałam i nic nie kupuję ,bo pojawiły sie nornice, a nie będę ich dokarmiać :evil: W przyszłym roku też mam zamiar posadzić pysznogłówki i jestem ciekawa jak będą rosnąć
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu-remontu mam szczerze dość.Teraz jeszcze ma zmienić się administracja. Zachęcające w Podwórkowym jest to,że nie ma tam ani nornic ani kretów,a ziemia dobra.Co do pysznogłówek-czerwoną kupiłam bardzo dużą i wysoką,kwitła długo i obficie,a sobotę zebrałam kwiaty do suszenia,jedną z wielu które były w Podwórkowym też czerwoną drobną przesadziłam do Śródpodagrycznikowego ratując przed stratowaniem przez budowlańców,się przyjęła,fioletowa,właściwie taka biskupia była mizerna,choć owszem kwitła niebrzydko,zawiązała nasiona i też je zebrałam,chętnie się podzielę, różową mam od Judyty i liczę,że ładna będzie za rok.Będę szukać białej,miałam w Podwórkowym od Olusi z Kościana,niestety chyba nie zniosła poprzedniego etapu remontu,lub czyszczenia ram okiennych z licznych warstw lakieru,bo w tym roku już się nie pokazała.Pachną przepięknie!
Olu z Ogrodu Azy-Ranek powitał nas mocno chłodno po zimnej jak na wrzesień,nawet można jeszcze powiedzieć początek września nocy.Zastanawiam się czy niedługo nie trzeba będzie aby przenieść pelargonii do domu,a kolekcja się powiększyła tego lata.Czy Ty swoje masz jeszcze na zewnątrz?Wiem,że przechowałaś je zeszłej zimy w znakomitej kondycji.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Na razie tam ,gdzie mają w przyszłym roku rosnąć pysznogłówki jest wysiany poplon .Teraz trzeba chyba już powoli zebrać pomidory i ułożyć na oknie niech dojrzewają ,bo szkoda by ich było .Ubiegłoroczne miałam do listopada na ogródku ciekawe jak będzie w tym roku .Też miałam białą ,ale wcale jej nie widziałam w tym roku a może zbyt gorliwie pieliłam :roll:
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33

Post »

Ostatnia noc u mnie była ciepła bo wiało, ale teraz już leje. Ja jeszcze do domu nic nie biorę. Doniczkowce mają się dobrze z wyjątkiem jednego bratka i jednej pelargonii z ulicy którą ostatnio ktoś ukradł.
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Witaj Ewuniu..u ciebie jeszcze remont. Ło matko..strasznie długo. ;:224 ale to nic, widzę nie przeszkadza ci to zbytnio w kupowaniu i sadzeniu nowych roślinek. Także jestem na etapie kupowania cebulowych..wszystkie prócz lilii wygniły. :wink: Pogoda od dziś się bardzo popsuła...pada, może grzybki będą. Co do kwiatków ogrodowych w donicach..pelargonie i inne, ja jeszcze niczego nie chowam i myślę że jeszcze na to sporo czasu. ;:130 . Pozdrawiam cię serdecznie. ;:168
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kosmosy z całej paczki wykielkowaly tylko trzy. Wszystkie są różowe pomimo, że miała to być mieszanka kolorów . U nas dzisiaj pada od popołudnia, siedzimy sobie przy kominku,my i koty :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”