Plumeria z nasion ,wymagania,cięcie,ukorzenianie Cz. 1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
emm89
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 sie 2013, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Plumeria z nasion, proszę o porady

Post »

Moją plumerię wyleczyłam z przędziorka jedynie Magusem 200SC. I dodatkowo często trzeba spryskiwać bo przędziorki lubią jak jest sucho. I teraz spokojnie rosną dalej.
shiza09
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 mar 2013, o 08:25

Post »

Witam! Mam prosbe,poniewaz nie potrafie znalezc info na temat spoczynku zimowego( mala ilosc czasu na szukanie w watku dot plumerii), prosze o pomoc,link albo opis kiedy ograniczyc podlewanie, jaka temp. itd... z gory serdecznie dziekuje ;)
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p
Od: 26 lut 2011, o 12:50

Post »

shiza09 pisze:Witam! Mam prosbe,poniewaz nie potrafie znalezc info na temat spoczynku zimowego( mala ilosc czasu na szukanie w watku dot plumerii), prosze o pomoc,link albo opis kiedy ograniczyc podlewanie, jaka temp. itd... z gory serdecznie dziekuje ;)
W sumie to faktycznie mało tutaj o tym było. Szczególnie co robić w przypadku roślin, które dopiero co wyrosły z nasion wiosną?

Zimować w piwnicy w ciemnym czy jak? :)
Moje roślinki - wątek
Change blows through this house like the jasmine wind, F..head.
jotem
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 mar 2013, o 14:17

Post »

A kiedy plumeria zacznie na zimę gubić liście. Psiknąłem roczną nawozem w mgiełce, to od spodu zaczęła gubić liście. już 1/3 poleciała ...
Awatar użytkownika
Joaquin
200p
200p
Od: 4 lut 2013, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Młode plumerie wysiane na wiosnę lub w danym roku nie zimuje się. Trzeba im zapewnić dużo ciepła i światła przez cały pierwszy rok. Ja zimuję plumerie od końca października do marca w ciemnej piwnicy, temperatura od 8 do 15 stopni. Podlewane są raz na miesiąc, czyli cztery razy przez całą zimę.

@jotem
Nie wszystkie plumerie gubią liście w "domowym klimacie". Gdy dasz je do ciemnej, chłodnej piwnicy odpadną wszystkie w ciągu kilku dni. Znam takich, którzy nie zimują plumerii wcale. Mają liście cały rok, tylko podczas zimy wolniej rosną.

@marlenka i @shiza09
Zostawcie maleństwa (z tego roku) w domu. Starsze proponuje położyć spać i kontrolować temp. aby czasem nie zmarzły. Ograniczyć podlewanie i powinno być OK.
Joaquin
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2012, o 16:22

Post »

Ja swoją trzymałam w jasnym pomieszczeniu w tem ok 10 stopni..Zaniosłam ją tam kiedy zaczęły opadać i żółknąc listki.
W tym roku mam znowu maluchy ponad półroczne..i też na razie nie wiem jak z nimi postąpić... ;:131

a
:wit
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sie 2009, o 10:43

Post »

Wszystko ładnie, ale czy plumeria w naszym klimacie zakwitnie? Mocno wątpię. Nikt, tutaj na forum nie pochwalił się dotąd kwiatami plumerii. Z wyjątkiem Dreamery, która trzyma swoje rośliny w specjalnym namiocie, doświetlając je lampą sodową. To rośliny tropikalnego klimatu, nasze lato jest niestety zbyt krótkie żeby mogły zakwitnąć. Moja ma pięć lat i ani myśli pokazać kwiaty. I pewnie nigdy nie zakwitnie, nie ten klimat.
x-i-a
---
Od: 23 wrz 2009, o 12:58

Post »

Zgadzam się z Tobą meluzyna.
Mojej leci chyba już 6 rok (przestałam liczyć) i nic ...
Byłam niedawno w ogrodzie botanicznym w Powsinie i tam rosną gigantycznych rozmiarów plumerie - ogromne drzewicha.
Kwitną oczywiscie,
z tym że tam w szklarni poziom wilgotności jest taki, że nie da się oddychać i temperatura nie do zniesienia ....

I do tego jeszcze, te jej kwiatuszki są tak małe, że ich prawie nie widać spod ogromnych liściorów ;:185
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sie 2009, o 10:43

Post »

Nigdy nie widziałam kwitnącej plumerii w naturze ani w ogrodzie botanicznym(czego Tobie zazdroszczę :wink: ). Ale wiem jedno, żeby roślina prawidłowo się rozwijała musi mieć optymalne warunki do rozwoju. Niestety, w naszym klimacie ich nie ma. I zapewne kwitnąć nie będzie. Jeśli jednak ktoś lubi roślinkę dla niej samej, to czemu nie? Ponoć nadzieja umiera ostatnia :wink:
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

a moja wygląda tak ;)

Obrazek
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
emi_ska
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 kwie 2013, o 16:15

Post »

Potrzebuję małej pomocy. Co na przędziorek na Plumerii? Jakieś sprawdzone opryski?
emi_ska
Awatar użytkownika
piterrs
100p
100p
Od: 19 maja 2012, o 15:58

Post »

emi_ska mi w sklepie ogrodniczym polecono Magus 200 SC - póki co daje radę. Dwa liście Plumerii poszły, ale kolejne już wyglądają dobrze. Podobnie tym samym środkiem uratowałem Bananowca i Bawełnę - więc osobiście polecam. Chyba, że ktoś ma bardziej sprawdzone środki - bo u mnie to pierwsze zastosowanie.

Wcześniej płukałem pod prysznicem - też podobno sprawdzona metoda jak nie chce się stosować chemii - jednak w moim przypadku nie zdało to egzaminu.

Pozdrawiam i życzę wygranej - bo to przykry widok jak codziennie usycha kolejny listek.

Piotrek
emi_ska
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

wczoraj późnym wieczorem opryskałam właśnie tym Magus'em. Byłam już tak zmęczona (bo młody chory) ale dałam radę, bo zal mi już było patrzeć na nie. Wiec zobaczymy co będzie. Ale dzięki :)
emi_ska
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p
Od: 6 maja 2009, o 17:26

Post »

no właśnie..... moja jest już 2 tygodnie po oprysku i wypuszcza młode listki, pierwszy raz wylukałam lupą to cholerstwo, było na plumerii i adenium, Magus póki co się sprawdził.
emi_ska
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

A ja muszę zabieg powtórzyć, bo jeszcze gdzieś pojedynczo zostało.... :?
emi_ska
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”