Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Jedrzej
50p
50p
Od: 2 maja 2013, o 18:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta

Post »

BobejGS pisze:
ABan pisze:Trzeba je zebrać przed pierwszymi przymrozkami. W przeciwnym wypadku mogą szybko zacząć gnić w trakcie przechowywania.
Dokładnie. Ale wszystko zależy odmiany. Jedne dojrzewają wcześniej i można je zerwać gdy dojrzeją. Jeśli chodzi jednak o osiągi czyli jak największą wagę to trzymane są do samych przymrozków ja mam je na krzaku do samego konkursu czyli w tym roku do 20października
Czyli dojrzale dynie tez rosna?
leon-1
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 wrz 2013, o 20:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dobre pytanie, ale odpowiedź chyba nie jest taka prosta, bo o co chodzi, o przybieranie na wadze czy wielkości?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Przepraszam ale jest to bardzo ZŁE pytanie. DOJRZAŁE DYNIE już nie rosną bo DOJRZAŁY. Cały trick polega na tym aby to dojrzewanie wydłużyć.
leon-1
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Jesteś w tym "fachowcem" - skoro tak?????????? to wytłumacz dlaczego wystawcy dyń zostawiają długie odrosty i dokarmiają je nawet w czasie wystaw? Skoro nie ważyłeś i nie mierzyłeś tego warzywa w czasie dojrzewania przed ścięciem to skąd ta pewność?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nie zauważyłem znacznego wzrostu wagi dyń od czasu ścięcia dyni do oficjalnego mierzenia. Pytanie brzmiało dla mnie zbyt dziwnie bo skoro dynia dojrzała to jej wzrost został zatrzymany. A jeśli chodzi o doświadczenie to takiego nie mam i nigdy nie mówiłem że mam. Stwierdzam tylko to co uważam za konkretne. Pozdrawiam
leon-1
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

...bo najprawdopodobniej takiego wzrostu nie ma, a dokarmia się je aby nie straciły na wadze - przecież ta jest najważniejsza. W ubiegłym roku dynie siałem bezpośrednio do ziemi, miałem nasiona z kilku owoców, ale w tym roku wysiałem te z najładniejszej wcześniej do doniczek, w glebie niektóre sadzonki są od połowy maja. Zauważyłem, że w tym roku wcześniej dojrzewają i już od dawna nie przybierają na wzroście i wadze (stwierdzam to jedynie wzrokowo i podnosząc owoce), za to zmienia się wygląd skórki - wcześniej pokazałem to na fotkach. Już teraz niektóre sprawiają dojrzałych, ale jeszcze żadnej nie odciąłem.
A w temacie to czasem oglądam filmy z wystaw i tam owoce są dokarmiane aby nie traciły na wadze.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Możliwe że tak jest. Ja uprawiam giganty drugi rok także doświadczenia nie mam. W jakimś artykule czytałem że dynia po zerwaniu traci 1kg masy dziennie i może stąd te dokarmianie. Ale ja już nic więcej nie powiem bo wkońcu się nie znam. Jak już pisałem uprawiam dynie dopiero drugi rok także nie mam doświadczenia. Pozdrawiam, Błażej.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

leon-1 pisze:Jesteś w tym "fachowcem" - skoro tak?????????? to wytłumacz dlaczego wystawcy dyń zostawiają długie odrosty i dokarmiają je nawet w czasie wystaw? Skoro nie ważyłeś i nie mierzyłeś tego warzywa w czasie dojrzewania przed ścięciem to skąd ta pewność?
Nie rozumiem. Swoje dynie giganty tzn atlantic giant pumpkin a mam ich w tym roku 7szt na 7krzakach mierze praktycznie co tydzień a ważyć niby jak mam? Nie będę woził wagę na działkę i wołał ludzi by pomogli mi wrzucić 200kg dynie na wagę tak żeby nie urwać ogonka żeby ją zwaźyć. Więc proszę nie mów mi że się nie znam bo może tak jest i nigdy nie uważałem się za jakieś guru w uprawie giganta. To moje wyniki z ostatniego mierzenia z dnia 06.09: D1-134Kg D2-82Kg D3-220kg D4-175Kg D5-151.5kg D6-108kg D7-60.5kg
Awatar użytkownika
LateusRusticus
50p
50p
Od: 29 maja 2013, o 23:29

Post »

Panowani proszę ... spokojnie ;:168 :uszy . Co do tej kwestii " dokarmiania po zbiorze ". To prawda dynia od dnia ścięcia, zaczyna " nie znacznie " tracić na wadze... Dzieje się to na wskutek oddziaływania zewnętrznego tzn. słońce, temperatura... Jak wiemy dynia składa się w znacznym stopniu z wody, a te czynniki powodują jej parowanie z wewnątrz dyni... Na krzaku braki w " nawilżeniu " uzupełnia roślina, a po zebraniu owocu, tę rolę może wykonać człowiek. Stąd zostawiany jest dłuższy pęd, przez które są doprowadzane składniki odżywcze dla dyni.
Myślę, że jest tu jakaś logika.. ;:130... Nie ma co sobie zębów wybijać ;:134 ;:333 .
"Nie ilość jest ważna, lecz jakoś"

pozdrawiam Grzegorz
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Przepraszam ale źle napisałem. Dynia nie traci masy tylko na wadze. Oczywiście jak to napisał LATEUSRUSTICUS jest to spowodowane parowaniem wody. Moja zeszłoroczna traciła ok kilo dziennie ale było to spowodowane tym że była ładna pogoda i dynia stała kilka dni w dużym słońcu. Może to był tylko przypadek bo nie chce mi się wierzyć że tak dużo ubywa. Powróce jeszcze do kwestii dokarmiania dyni na wystawach. Możliwe że jest to spowodowane tym że wystawcy albo sprzedają swoje dynie na kg i nie chcą utracić wagi dyni lub chcą jechać na jakiś konkurs na największą/najcięższą dynie i tą wystawa jest tylko przystankiem przejściowym i również im o wagę chodzi. Jeśli chodzi o mnie to ja biorę udział tylko w jednym konkursie i nie muszę takich zabiegów stosować. po prostu trzymam dynie na krzaku do samego dnia konkursu :wink:
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Grzegorz co do Twojego pytania o ważność nasion u uprawie giganta to mają one ogromne znaczenie. W zasadzie to ich genetyka która pozwoli im osiągnąć gigantyczne rozmiary. Jeśli nie będą miały tego w genach to po prostu staną w pewnym momencie i nawet dobre warunki im nie pomogą we wzroście. Co do nasion które ja mam to powiem jak było od początku mojej zabawy z dyniami. W zeszłym roku chyba w marcu towarzystwo z mojej okolicy wyszło z inicjatywą uprawy dyni giganta. Sprowadzili nasiona z Ameryki i sami wyhodowali sadzonki w między czasie dali cynk aby wysyłać im zgłoszenia o chęci udziału w konkursie. Tak dostałem jedną sadzonke na której dynia osiągnęła wagę 142kg w tym roku uprawiam dynie z z nasion właśnie z tej dyni i moi znajomi m in również. Prowadziłem raczej kontrolowane zapylanie i myślę że żadnych krzyżowek nie będzie także w następnym roku znów będę miał dynie z mojej największej tegorocznej dyni.
Awatar użytkownika
LateusRusticus
50p
50p

Post »

Błażeju to ja zadawałem te pytanie ? :) No może i ja :D ( chodzi o te pyt. w wątku ogólnym z dyniowatymi ? ) ... Jestem pewien, że twoje nasiona AGP są bardzo dobre genetycznie :) i na nie w szczególności będę polował na aukcji ;:303 ;:138. Też chcę spróbować wyhodować takiego giganta 220kg ;:224. Życzę Ci za rok jeszcze większej dyni tak z 300kg + :lol: .

pozdrawiam Grzegorz
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tak chodziło o pytanie w innym wątku ale ono mi bardziej pasowało tutaj więc odpisałem już tu :wink: o innych odmianach nie mam żadnych ciekawostek do powiedzenia. Jedni przycinają pędy inni nie. Jeśli jednak chodzi o jaknajwiększą dynie to też w różnych źródłach można różne informacje znaleźć :wink: nie tylko o formowaniu krzaków. Niestety do osób które mają jakieś rekordowe rozmiary nie ma takowego dostępu. Dlatego chce się podzielić nasionami na tym forum aby tu stworzyć taką jakby skarbnice wiedzy i burzę mózgów ;:oj
Awatar użytkownika
LateusRusticus
50p
50p

Post »

W końcu od tego jest forum ;:333 . Za rok można zrobić eksperyment z przycinaniem tych pędów i zobaczyć różnice :lol: ... Widziałem na stronie, którą mi kiedyś podałeś -http://pumpkin.pl/ , że nasiona pana Jana są sprzedawane po kilkanaście zł.( za jedno nasionko :roll: ). W końcu uprawia gigaaaantyczne dynie :lol: .

pozdrawiam Grzegorz
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Też przeglądałem te stronę wiele razy ale nie wiem czy można ją tu reklamować tzn wstawiać linki :wink: Wiem że nasiona tych większych są w cenie. Może w przyszłości uda mi się wyhodować tak dużą aby nasiona też sprzedawać :wink: Co do przycinania to mam w tym roku dynie prowadzoną na jeden pęd i dynia na niej o dużo mniejsza od tych największych. Za rok puszczę jedną na 3 :wink:
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”