Florą malowane
- Kochammmkwiaty
- 1000p
- Od: 25 maja 2012, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Florą malowane
Trzymaj się kobietko 

Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
- drewutnia
- 1000p
- Od: 1 gru 2011, o 13:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ale mi się podoba Twój zakątek z trawami.Jak ja je lubię jeszcze jak rosną w grupie 

- robaczek_Poznan
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Alicjo, piękne zawilce! Honorine Jober podoba mi się od dawna...jak na niego trafię to będzie mój 

- a_nie
- Od: 31 mar 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aga Dzięki za słowa otuchy.
Nastał weekend-chwila oddechu po codziennej bieganinie. Spacerek po ogrodzie -pięknie kwitnące wrzosy, budleje, hortensje, rundbekie i jeżówki, wieczorny zapach maciejki.
Ładuję akumulatory i nabieram sił na nowe wyzwania, tu w ogrodzie.

Budleja i róża parkowa ChinaTown nabrały sporych rozmiarów.

Drewutnia, Robaczku Tak tak trawy i zawilce to wspaniałe umilacze poźnego lata. Jeszcze hortensje bukietowe do tej grupy bym zapisała. U mnie zaczęły się przebarwiać i ta ich zmienność mi imponuję.

Winky Pinky

Mega Mindy

Wims Red

Nastał weekend-chwila oddechu po codziennej bieganinie. Spacerek po ogrodzie -pięknie kwitnące wrzosy, budleje, hortensje, rundbekie i jeżówki, wieczorny zapach maciejki.

Budleja i róża parkowa ChinaTown nabrały sporych rozmiarów.

Drewutnia, Robaczku Tak tak trawy i zawilce to wspaniałe umilacze poźnego lata. Jeszcze hortensje bukietowe do tej grupy bym zapisała. U mnie zaczęły się przebarwiać i ta ich zmienność mi imponuję.

Winky Pinky

Mega Mindy

Wims Red

- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Piekne hortensje , biała budleja czarująca
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19

Pięknie na Twojej działeczce

A budleja taka duuużżąaa Ci orosła ,jak moja

Hortensja masz wszystke śliczne

- klarysa
- Od: 11 mar 2011, o 17:29
Rabatki późnego lata pięknie się prezentują. Wims Red ma niesamowity kolor
Miłego wypoczynku

Miłego wypoczynku

Justyna
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...

- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
U Ciebie zawsze tak kolorowo, że aż miło patrzeć
U Ciebie budleja teraz kwitnie? Moja biała już przekwitła. Ma jakieś pojedyncze kwiaty, ale już ostatnie...
Wim's Red w trzecim sezonie pokazała u mnie na co ją stać. Wcześniej byłam nieco rozczarowana, ale dziś cieszę się, że byłam cierpliwa

U Ciebie budleja teraz kwitnie? Moja biała już przekwitła. Ma jakieś pojedyncze kwiaty, ale już ostatnie...
Wim's Red w trzecim sezonie pokazała u mnie na co ją stać. Wcześniej byłam nieco rozczarowana, ale dziś cieszę się, że byłam cierpliwa

- asma
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Cudownie
rozmarzyłam się...
Wims Red mam malutką ,ale już zrobiłam odkłady...dla syna...dla Mamy....dla....niech cieszy oczy i serca:)
Budleja mnie zaskoczyła
moja już daaawno przekwitła,żółkną jej listki:(tylko tycie kitki kwiatków widać...Skąd ta różnica?(moja była wysadzona z doniczki do gruntu w połowie lipca-wówczas zaczynała kwitnienie)

Wims Red mam malutką ,ale już zrobiłam odkłady...dla syna...dla Mamy....dla....niech cieszy oczy i serca:)
Budleja mnie zaskoczyła

- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Alu,pięknie wszystko skomponowane i podziwiam budleje,której nie moge się dochowac,bo przemarza kazda,która posadzę.Czy okrywasz ja na zimę?
- asma
Przemarzanie gwarantowane,ale b.często odbija...tego sie trzymam...swoją zakopczykuję wysoko kompostem i igliwiem...
- a_nie
Justynko
Wims Red ma rzeczywiście niezwykły kolor i jak dla mnie (u której wszystko jest opóźnione) wielki plus - najszybciej zakwita.

Sweety, Anabuko 1, Asma, Malgocha, Dorcia 7 zainteresowała Was budleja to trochę więcej o niej.

Pierwszą moją budleję fioletową dostałam jakieś 4 lata temu od znajomej. Po dwóch latach tak się rozrosła, że została przesadzona bardziej do tyłu i dokupiłam jej białą koleżankę. Fioletowa była wielka, biała mała. No i poprzedniej zimie rzeczywiście ta większa wymarzła, ale jak czytałam to była zła zima dla budlei. Tym razem, w ubiegłym sezonie, białej budlei dosadziłam koleżankę -Royal Red. Nie wiem czy etykietka była dobra, gdyż niestety kolor jej kwiatów na pewno nie nazwałabym czerwonym.
Obie przetrwały tę zimę -niczym oprócz śniegu i warstwy trocin i kory nie przykryte. Rosną po obu stronach świerku Inversa, którego jeszcze ciągnę w górę i podpieram.

Tym razem to biała jest wielka, Royal Red mała. Nie wiem czy doczekam się by obie były podobnej wielkości.
Rosną one w cieniu domu od strony północno-zachodniej, tak że słonce dochodzi tam dopiero popołudniu stąd to opóźnienie kwitnienia
Ten cień tak opóźnia kwitnienie, że rosnąca nieopodal hortensja Vanille Fraise dopiero szykuje się do kwitnienia.

Nie mogąc się tego doczekać w tym roku dokupiłam jeszcze 1 Vanillkę, którą posadziłam dalej odcienia domu. Usunęłam tam też tymczasowe truskawki (którymi obsadzałam puste miejsca) i wsadziłam podarowne przez mamę liliowce

Wims Red ma rzeczywiście niezwykły kolor i jak dla mnie (u której wszystko jest opóźnione) wielki plus - najszybciej zakwita.

Sweety, Anabuko 1, Asma, Malgocha, Dorcia 7 zainteresowała Was budleja to trochę więcej o niej.

Pierwszą moją budleję fioletową dostałam jakieś 4 lata temu od znajomej. Po dwóch latach tak się rozrosła, że została przesadzona bardziej do tyłu i dokupiłam jej białą koleżankę. Fioletowa była wielka, biała mała. No i poprzedniej zimie rzeczywiście ta większa wymarzła, ale jak czytałam to była zła zima dla budlei. Tym razem, w ubiegłym sezonie, białej budlei dosadziłam koleżankę -Royal Red. Nie wiem czy etykietka była dobra, gdyż niestety kolor jej kwiatów na pewno nie nazwałabym czerwonym.
Obie przetrwały tę zimę -niczym oprócz śniegu i warstwy trocin i kory nie przykryte. Rosną po obu stronach świerku Inversa, którego jeszcze ciągnę w górę i podpieram.

Tym razem to biała jest wielka, Royal Red mała. Nie wiem czy doczekam się by obie były podobnej wielkości.
Rosną one w cieniu domu od strony północno-zachodniej, tak że słonce dochodzi tam dopiero popołudniu stąd to opóźnienie kwitnienia
Ten cień tak opóźnia kwitnienie, że rosnąca nieopodal hortensja Vanille Fraise dopiero szykuje się do kwitnienia.

Nie mogąc się tego doczekać w tym roku dokupiłam jeszcze 1 Vanillkę, którą posadziłam dalej odcienia domu. Usunęłam tam też tymczasowe truskawki (którymi obsadzałam puste miejsca) i wsadziłam podarowne przez mamę liliowce

- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Moje budleje również rosną w cieniu (wielkiego orzecha w ogrodzie sąsiada za drogą, bo u mnie cień to towar mocno deficytowy), a mimo to już przekwitły. Dziś w czasie porannego obchodu im się przyjrzałam i pomyślałam o Twojej. Rośnie z fioletową NN, która również przekwitła oraz Pink Delight - ta właśnie kwitnie, ale raptem jedną kolbą. Zapewne zatem to nie kwestia cienia, co odmiany.
- asma
Ogromna ta biała budleja ,a druga jest niewidoczna na zdjęciu.
Zaintrygowała mnie przy okazji kwitnąca podobnie do ciemiernika bylinka-to ciemiernik?piękne kwiaty!
Zaintrygowała mnie przy okazji kwitnąca podobnie do ciemiernika bylinka-to ciemiernik?piękne kwiaty!
- a_nie
Aniu Może masz rację i to kwestia odmiany. Przeszukałam mój segregator z etykietkami i znalazłam. Ta biała to White Profusion czas kwitnienia VIII-X, czyli o miesiąc później niż na etykietce Royal Red. Z drugiej strony dlaczego ta sama odmiana Vanillie Fraise-, której kwitnienie od miesiąca podziwiam w Waszych ogródkach tam dopiero zaczyna
Zobacz moja Green Envy (po lewej) wygląda inaczej niż Twoja. Z prawej dla towarzystwa Mama Mia

Asiu tak tam kwitnie ciemiernik- dobrze poznałaś. Na tamtym zdjęciu tej mniejszej dobrze nie widać, zdjęcie robiłam przed południem, gdy część przedogródka jest w cieniu, a część w słońcu -stąd takie prześwietlone tło. Znalazłam popołudniowe zdjęcia z sierpnia, może lepiej będzie ją widać. Teraz Royal Red ma jeszcze z 3 małe kwiatki, i jak na moje oko to ona czerwona nie jest

Zobacz moja Green Envy (po lewej) wygląda inaczej niż Twoja. Z prawej dla towarzystwa Mama Mia

Asiu tak tam kwitnie ciemiernik- dobrze poznałaś. Na tamtym zdjęciu tej mniejszej dobrze nie widać, zdjęcie robiłam przed południem, gdy część przedogródka jest w cieniu, a część w słońcu -stąd takie prześwietlone tło. Znalazłam popołudniowe zdjęcia z sierpnia, może lepiej będzie ją widać. Teraz Royal Red ma jeszcze z 3 małe kwiatki, i jak na moje oko to ona czerwona nie jest