Działka nad Drwęcą - Christin - cz. V
- badzia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. V
Krysiu,dawno nie byłam u Ciebie,mocowałam się z wątkiem a właściwie ze zdjęciami w wątku.Jeszcze nie ze wszystkim jest dobrze ale obleci. A u Ciebie jak zwykle na szóstkę z plusem wszędzie,zaś rozmaitość roślin rzadkich wprost zadziwiająca. Twoje roślinki ładnie się u mnie prezentują. Krysiu, czy pierwiosnek Swiebolda (dobrze napisałam?) zanika po przekwitnięciu?. Zakwitł bardzo skąpiutko, nawet nie wybarwił się należycie i zaczął marnieć,i zmarniał. Może miał za mokro bo tak lało i lało.
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
marpa - Maryniu to prawda,że z wysokich dalii sadzonych przy płocie można zrobić fajna zasłonę i do tego kolorową.
iwona0042 - Iwonko i TerDob - Teresko ja chyba źle wyraziłam swą myśl i stąd Wasz odbiór mojej odpowiedzi.
Ja bym nieba przychyliła gdybym tylko mogła jeśli ktoś jest w potrzebie i sporo osób na forum doświadczyło tego ode mnie.
Tym bardziej nie miałam zamiaru urazić którąś z Was swa odpowiedzią o niepokalanku.
Dziewczyny - przepraszam jeśli to tak odebrałyście i na zgodę
takasobie -Miłko w imieniu dalii od takiej znawczyni pochwały ... dziękuję. Dla mnie Jura też blado wygląda na tle pozostałych i zmniejszając ilość odmian z niej pierwszej rezygnuję choć kolorek ma ładny - taki delikatny jakby krem w pucharze muśnięty sokiem. Natomiast Glory Of Valdvijk i Incandescent zostają ze mna do końca.
To moje ulubienice. W tym roku mam za gęsto posadzone - na małej trójkątnej rabacie 12 odmian.
kesza - Edytko miło mi czytać tak pochlebne słowa - dziękuję.
Białe dalie są cudne - miałam różne odmiany ale zostawiłam odmiany o ciekawych kształtach białe i b. jasne.

ze 3 lata temu było ich więcej i inne odmiany - popatrz

Co do werbeny to postaram się zebrac nasiona bo rosnie u mnie bardzo dużo więc jest szansa,że za rok będziesz cieszyć oczy swoimi.
gogo76p - Gosiu to prawda,że dalia Weston Spanish Dancer potrafi zachwycić . Jej kształt igieł, kontrast kolorów i układ płatków jest idealny.
Jedynie ma czasami humorki i potrafi w kwiatuszku pokazać środeczek ... a nie powinna bo ta odmiana kwiaty ma pełne.
Dla Ciebie

Trawek troszke się uzbierało i nawet niskich chyba ze 3 .
Obiecuje zająć się nimi odpowiednio .... i dać fotki bo faktycznie jakos po macoszemu je traktuję jeśli chodzi o wybieranie obiektów do zdjęć.
badzia - Wandziu witaj po długiej przerwie.
Zaglądam do Twego wątku i bardzo się ucieszyłam ,
że wreszcie jest. Długo czekałam na zdjęcia aż wreszcie udało Ci się czyli na początku miałaś jakoś ... pod górkę.
Teraz to już łatwizna a co do Pierwiosnka Siebolda - zachowuje się całkiem inaczej jak wszystkie które znamy.
Po przekwitnieniu powoli dojrzewaja nasiona, zasychaja liście i znika ale nie tak do końca.
W ziemi jest w postaci małego kłębuszka korzeni z uśpionym oczkiem i tak bedzie spał aż do maja następnego roku.
Słaby bo sadzony wiosną - tuz przed kwitnieniem i nie zdążył zaaklimatyzować się.
Dla niego lepsze sadzenie jesienne.
iwona0042 - Iwonko i TerDob - Teresko ja chyba źle wyraziłam swą myśl i stąd Wasz odbiór mojej odpowiedzi.
Ja bym nieba przychyliła gdybym tylko mogła jeśli ktoś jest w potrzebie i sporo osób na forum doświadczyło tego ode mnie.
Tym bardziej nie miałam zamiaru urazić którąś z Was swa odpowiedzią o niepokalanku.
Dziewczyny - przepraszam jeśli to tak odebrałyście i na zgodę

takasobie -Miłko w imieniu dalii od takiej znawczyni pochwały ... dziękuję. Dla mnie Jura też blado wygląda na tle pozostałych i zmniejszając ilość odmian z niej pierwszej rezygnuję choć kolorek ma ładny - taki delikatny jakby krem w pucharze muśnięty sokiem. Natomiast Glory Of Valdvijk i Incandescent zostają ze mna do końca.
To moje ulubienice. W tym roku mam za gęsto posadzone - na małej trójkątnej rabacie 12 odmian.
kesza - Edytko miło mi czytać tak pochlebne słowa - dziękuję.
Białe dalie są cudne - miałam różne odmiany ale zostawiłam odmiany o ciekawych kształtach białe i b. jasne.

ze 3 lata temu było ich więcej i inne odmiany - popatrz

Co do werbeny to postaram się zebrac nasiona bo rosnie u mnie bardzo dużo więc jest szansa,że za rok będziesz cieszyć oczy swoimi.
gogo76p - Gosiu to prawda,że dalia Weston Spanish Dancer potrafi zachwycić . Jej kształt igieł, kontrast kolorów i układ płatków jest idealny.
Jedynie ma czasami humorki i potrafi w kwiatuszku pokazać środeczek ... a nie powinna bo ta odmiana kwiaty ma pełne.
Dla Ciebie

Trawek troszke się uzbierało i nawet niskich chyba ze 3 .
Obiecuje zająć się nimi odpowiednio .... i dać fotki bo faktycznie jakos po macoszemu je traktuję jeśli chodzi o wybieranie obiektów do zdjęć.
badzia - Wandziu witaj po długiej przerwie.
Zaglądam do Twego wątku i bardzo się ucieszyłam ,
że wreszcie jest. Długo czekałam na zdjęcia aż wreszcie udało Ci się czyli na początku miałaś jakoś ... pod górkę.
Teraz to już łatwizna a co do Pierwiosnka Siebolda - zachowuje się całkiem inaczej jak wszystkie które znamy.
Po przekwitnieniu powoli dojrzewaja nasiona, zasychaja liście i znika ale nie tak do końca.
W ziemi jest w postaci małego kłębuszka korzeni z uśpionym oczkiem i tak bedzie spał aż do maja następnego roku.
Słaby bo sadzony wiosną - tuz przed kwitnieniem i nie zdążył zaaklimatyzować się.
Dla niego lepsze sadzenie jesienne.
- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Z trzech dalii, jakie kupiłam jako białe, żadna nie jest biała. Jakoś nie mam szczęścia
Ale jak nie w tym roku, to w następnym. W tym jako najpiękniejszą z dalii uważam Fuzzy Wuzzy
Na szczęście jeśli chodzi o nią, pomyłki nie było.

- kesza
- 100p
- Od: 16 lip 2010, o 08:47
Krysiu, trafnie wybrałaś jasne dalie do pozostawienia, są takie i śliczne i eleganckie i poczochrane. Ja też bym je zostawiła.
P.S. Jak znajdziesz jakieś nasiona werbeny, będę się bardzo cieszyć (chociaż jakoś się jej już boję, ale może rzeczywiście będzie się trzymać ogródka), zobaczę co będzie
P.S. Jak znajdziesz jakieś nasiona werbeny, będę się bardzo cieszyć (chociaż jakoś się jej już boję, ale może rzeczywiście będzie się trzymać ogródka), zobaczę co będzie

Pozdrawiam,
Edyta
Edyta
- christinkrysia
Aniu wpadki to dla nas codzienność ...
Dalia Fuzzy Wuzzy faktycznie piękna - to taka koronkowa robota powiedziała by moja babcia jak widziała coś pięknego.
kesza - Edytko biel u mnie góruje ponad innymi kolorami wiec nie może ich zabraknąć.
Na dziś zostawię kilka kwitnących chryzantem

Dalia Fuzzy Wuzzy faktycznie piękna - to taka koronkowa robota powiedziała by moja babcia jak widziała coś pięknego.
kesza - Edytko biel u mnie góruje ponad innymi kolorami wiec nie może ich zabraknąć.
Weberna - gdzieś na działce mam w malutkim pojemniku małe siewki werbeny bo pieląc niedawno jeszcze trafiłam na takie spóźnialskie - jeśli chcesz mogę dodać do planowanej wysyłki - daj znać. Trzeba by je przechować w pomieszczeniu bez mrozu ale nasion tez poszukam - może coś zostało.P.S. Jak znajdziesz jakieś nasiona werbeny, będę się bardzo cieszyć (chociaż jakoś się jej już boję, ale może rzeczywiście będzie się trzymać ogródka), zobaczę co będzie![]()
Na dziś zostawię kilka kwitnących chryzantem

-
- Od: 13 kwie 2009, o 09:25
Piękne- te chryzantemy- ja zawsze miałam szczęście do takich co zakwitały koniec października i nim zdążyłam się nacieszyć marzły 

- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Dalie jak marzenie! 'Weston Spanish Dancer', 'Incadescent', 'White Star' - same piękności!. Na kwiaty 'Garden Show' jeszcze czekam
Niby już ich mam trochę ale wciąż mnie zadziwiają kolejne i mam wrażenie, że ilość kombinacji płatków, kształtów i kolorów jest nieograniczona

Niby już ich mam trochę ale wciąż mnie zadziwiają kolejne i mam wrażenie, że ilość kombinacji płatków, kształtów i kolorów jest nieograniczona

- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Krysiu,miejsce z pierwiosnkiem jest oznaczone i zabezpieczone,do wiosny spokój ma zapewniony. Bardzo dziękuję za uzupełnienie mojej niewiedzy o saganku
.

- wielkakulka
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Choruje na dalie, ale nie mam gdzie przechowywać - dobrze, albo źle - sama nie wiem.
-
- 1000p
- Od: 22 maja 2013, o 20:16
Piękne te dalie. Dziękuje za odpowiedź , jeśli chodzi o to z skąd jestem - to tak pośrodku Katowic a Krakowa , 20 km od Olkusza.

- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Pięknie wyglądają Twoje chryzantemy! Nie wiem, czy moje gdzieś nie zniknęły, bo nie przypominam sobie, żebym je widziała.
No i dalie pięknie kwitną!
No i dalie pięknie kwitną!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- christinkrysia
beatab - Beatko dlatego właśnie wolę odmiany wcześniej kwitnące.
badzia - Wandziu przepisowe działanie - lepiej sama bym nie zrobiła. Sagany ... może były różne ale ja właśnie takie pamietam.
wielkakulka - Aniu ogród jest dla przyjemności czyli nie powinien być powodem do stresu . Dalie są piękne i bardzo długo kwitną ale ich przechowywanie jest kłopotliwe szczególnie gdy nie ma odpowiedniego miejsca.
W takim wypadku lepiej kupić co roku kilka sztuk kłaczy na jeden sezon lub posiać trochę nasionek i tez będziesz mieć ładne kwiaty.
Ja tak czasami z ciekawości robię i takie mi teraz kwitną

Sa z tych niższych odmian i rosną w dużej donicy. Mam tez z kłączy karłowe odmiany które w przechowywaniu zajmują bardzo mało miejsca.
Dahlietta Surprise Louise - odmiana która spisałam na straty z racji lichutkich kłaczy po zimie.

Kolejne to dalie karłowe żółte w paski czerwone. Od wielu lat miały śliczny wzorek a w tym prawie go nie widać

powinny kwitnąc tak - zdjęcia z poprzednich sezonów

123katex witam ponownie i obiecuje wpaść z rewizytą. Pytałam o miejscowość bo gdzieś juz widziałam (chyba) taki nick.
Dziękuję w imieniu dalii.
takasobie - Miłko może masz późno zakwitające i dlatego kwiatów nie widzisz ...
Początek kończącego sie tygodnia był zimny i deszczowy. Mimo to chodziliśmy na działke bo była taka potrzeba.
Na terenie działek jest kanał bez nazwy a mimo to odkryły go łabędzie - cała rodzinka mieszka tam i cieszy się spokojem.

Na zakończenie brzydkich dni była mała burza i tęcza na niebie

Znów wróciły ciepłe dni i chwile gdy błękit nieba wprost nas urzeka a w promieniach słońca tańczą motyle, ważki i grzeją się wszelkie owady odpoczywając na kołyszących się kwiatach.

Pogodnego nieba i miłej niedzieli wszystkim gościom życzę ( sobie też)
Czyli nie masz żadnej z tych 3 odmian ?JacekP pisze:Dalie jak marzenie! 'Weston Spanish Dancer', 'Incadescent', 'White Star' - same piękności!. Na kwiaty 'Garden Show' jeszcze czekam![]()
badzia - Wandziu przepisowe działanie - lepiej sama bym nie zrobiła. Sagany ... może były różne ale ja właśnie takie pamietam.
wielkakulka - Aniu ogród jest dla przyjemności czyli nie powinien być powodem do stresu . Dalie są piękne i bardzo długo kwitną ale ich przechowywanie jest kłopotliwe szczególnie gdy nie ma odpowiedniego miejsca.
W takim wypadku lepiej kupić co roku kilka sztuk kłaczy na jeden sezon lub posiać trochę nasionek i tez będziesz mieć ładne kwiaty.
Ja tak czasami z ciekawości robię i takie mi teraz kwitną
Sa z tych niższych odmian i rosną w dużej donicy. Mam tez z kłączy karłowe odmiany które w przechowywaniu zajmują bardzo mało miejsca.
Dahlietta Surprise Louise - odmiana która spisałam na straty z racji lichutkich kłaczy po zimie.
Kolejne to dalie karłowe żółte w paski czerwone. Od wielu lat miały śliczny wzorek a w tym prawie go nie widać
powinny kwitnąc tak - zdjęcia z poprzednich sezonów
123katex witam ponownie i obiecuje wpaść z rewizytą. Pytałam o miejscowość bo gdzieś juz widziałam (chyba) taki nick.
Dziękuję w imieniu dalii.
takasobie - Miłko może masz późno zakwitające i dlatego kwiatów nie widzisz ...

Początek kończącego sie tygodnia był zimny i deszczowy. Mimo to chodziliśmy na działke bo była taka potrzeba.
Na terenie działek jest kanał bez nazwy a mimo to odkryły go łabędzie - cała rodzinka mieszka tam i cieszy się spokojem.
Na zakończenie brzydkich dni była mała burza i tęcza na niebie
Znów wróciły ciepłe dni i chwile gdy błękit nieba wprost nas urzeka a w promieniach słońca tańczą motyle, ważki i grzeją się wszelkie owady odpoczywając na kołyszących się kwiatach.
Pogodnego nieba i miłej niedzieli wszystkim gościom życzę ( sobie też)
- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Krysiu,dalie karłowe piękne.Ja kupowałam na rynku 2-3 lata temu gotowe sadzonki,były niziutkie,ale w kolejnych latach sadzone do gruntu były coraz wyższe i teraz sa normalnej wielkości,co wszystkie.
- wielkakulka
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Nie miałabym serca wyrzucić dalie, skoro mozna je przechować. W altance raczej nie przezimują, no nie?
- lelumpolelum
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
Dalie przepiękne
Co do zmian w wyglądzie, to podobno się czasem zdarza. U mnie w tym roku zmutował jeden pęd- cała roślina ma kolor curry, a kwiaty na jednym pędzie były zółte, w dodatku bardziej dekoracyjne niż "mamusia", która jest raczej półkaktusowa.
Wielkakulko, moja dalsza sąsiadka przechowuje karpy w foliaku. Kopie (mężem) głęboki dół, nawet na metr, wkłada karpy, narzuca trochę słomy a potem przykrywa ziemią. Kilka wpadek miała ale mówi, że się da.
Piękny ten bielinek na werbenie. Jak zdjęcie ładne, to człowiek się nawet takim gadem zachwyci

Wielkakulko, moja dalsza sąsiadka przechowuje karpy w foliaku. Kopie (mężem) głęboki dół, nawet na metr, wkłada karpy, narzuca trochę słomy a potem przykrywa ziemią. Kilka wpadek miała ale mówi, że się da.
Piękny ten bielinek na werbenie. Jak zdjęcie ładne, to człowiek się nawet takim gadem zachwyci