Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne, czyli moje sucholuby

Zablokowany
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne, czyli moje sucholuby

Post »

Jaka przesyłka! Wyobrażam sobie Twoją radość po rozpakowaniu! Bardzo lubię takie wilczomlecze, mam kilka i gdyby nie brak miejsca - nie skończyłoby się na nich - stopniowo wynoszę do pracy - tam bardziej rozwojowo to wygląda. Guziki i inne nie próbowały nadgryzać? Trujący sok jest tak gorzki, że natychmiast na szczęście zniechęca...a w zasadzie nie wiem, jak bardzo trujący, bo moja ptaszyna raz jednego naddziobała i nic się jej nie stało!
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No i teraz wszyscy zaczną się uśmiechać do Konrada :wink:

Wszystko ładne :)
Chyba trochę Ci zazdroszczę tej carallumy, sama od jakiegoś czasu przyglądam im się jakby baczniej. Koniecznie ją zakwitnij i koniecznie pokaż z każdej strony :wink:
Poza tym bardzo jestem ciekawa sansewierii ;:65
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zuza, dziękuję!

Beatko, normalnie popadłam normalnie w eufor(b)ię! :D Mój zbiorek wzbogacił się o bardzo fajne okazy. Co do kotków to muszę Ci powiedzieć, że jak do innych kwiatków podchodzą, wąchają (czasem zechcą coś przesadzić), tak do euforbii nawet nie podejdą i nawet nie spoglądają w ich kierunku. Obchodzą z daleka - tak jest odkąd pojawiła się pierwsza z nich, a to była E.trigona. I może się to wydać dziwne, ale najwyraźniej instynkt albo zapach ich ostrzega. Wszystkie trzy tak mają, więc coś w tym jest.

Lucynko, długo Cię nie było! Co do "śmierdzioszków", to jest tu specjalistka - Beatka, i mam nadzieję, że z Jej pomocą doprowadzimy do kwitnienia. Carallumę też. Raz jeszcze Beatko dziękuję za rady.

Sansewierie pokażę wieczorkiem. Małe, ale śliczne, a tak sobie przyszły do mnie na koniec lata.
Dziękuję Dziewczyny za wizyty i zapraszam częściej! ;:138
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Gaga1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2010, o 21:53

Post »

Co wejdę na twój wątek to coś nowego i ładnego. ;:oj
Masz dziewczyno rękę do tych swoich sukulentów ,bo wszystko ci rośnie jak na drożdżach.
I co trzeba zauważyć ,podchodzisz do tematu bardzo profesjonalnie,wszystkie rośliny pięknie opisane ;:224 ;:224 ;:224
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10

Post »

Ej! Żadna ze mnie specjalistka z pachnących inaczej asklepaidaków - - cieszę się jak nie wiadomo co z każdego kwitnienia, czytam to tu, to tam - a i tak myślę, że każdy musi sam opracować swoją strategię adekwatną do tego co może im zapewnić...tylko mimochodem wspomniałam Ci, że ja w tym roku swoje rozpuszczam - suto podlewam, dałam żyźniejsze podłoże, dobrze rosną, ale leniwie zawiązują pączki - może to i dobrze, bo są jeszcze młode - niech się wzmacniają wegetatywnie, a jak się rozrosną - to może zacznę je inaczej zachęcać do tego, żeby szybciej się sprężały z kwitnieniem - chłodzić, suszyć i inne takie tortury, których wolałabym uniknąć, ale....
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

...Ale czego to się nie robi dla chociażby jednego kwiatka ;:173 Ale z Twoich doświadczeń i głębokich dociekań będę bardzo chciała też skorzystać :lol: "Pachnące inaczej" - świetne określenie!
Grażynko - dziękuję za miłe słowa, jednak tak samo myślę o Tobie, jaką Ty masz rękę i ile cudowności u siebie ;:138

Miałam pokazać sansewierie, ale przyszły jeszcze inne nowości, w dzień dużo pracy - i nie miałam sił robić jakiegoś sensownego zdjęcia. W dodatku wirusówka (przedszkole się zaczęło) i w efekcie trudno robić zdjęcia zwalając się z nóg. Nadrobię to jutro, pokażę też inne nowości :lol:
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobry wieczór wszystkim - korzystając z okazji wolnego jutrzejszego dnia, postanowiłam sobie posiedzieć i pokazać co nieco.
Zacznę od najnowszych sansewierii, które do mnie przybyły.

Pierwsza różni się od tradycyjnej trifasciaty tym, że jej liście zwijają się do środka. Jeszcze nie rozgryzłam jej nazwy gatunkowej, więc nie będę na tę się wymądrzać. Jest śliczna:

Obrazek

Druga jest jeszcze malutka, ale jest to S.cylindrica tyle, że też różni się od mojej ilością "zygzaków" i żywym kolorem:

Obrazek

I trzecia, bardzo ładna, w dodatku różne ma nasycenie kolorów - bardzo ją polubiłam od pierwszego wejrzenia. Jest to Sansevieria hahnii:

Obrazek

Natomiast na naszym poczciwym portalu aukcyjnym znalazłam jedną z naszych Forumowiczek - Ewa, wystawiała swoje roślinki, w tym euforbie. No przecież nie mogłam przejść obojętnie obok fajnych euforbii, których jeszcze nie miałam, więc tak oto znalazła się taka paczka:

Obrazek

Zamówiłam cztery roślinki: Euphorbia leuconeura

Obrazek

Euphorbia tirucalli

Obrazek

Graptoveria sp.

Obrazek

Echeveria sp. - tej też jeszcze nie rozgryzłam:

Obrazek

W paczce jako gratisy znalazły się również: Senecio articulatus

Obrazek

Senecio stapeliformis (wcześniej pokazywałam S. stapeliformis v.minor, mam ku mojej wielkiej radości teraz oba):

Obrazek

Jakieś sedum? - jeszcze go nie rozgryzłam i obydwie nie jesteśmy pewne:

Obrazek

Pepperomia ferreryare:

Obrazek

i dwie małe haworcje: Haworthia tortuosa i H. retusa

Obrazek

Dziękuję raz jeszcze :!: ;:138

Jeszcze kilka innych nowości czeka na prezentację, więc zapraszam w następnych wolnych chwilach i dziękuję za wizyty. Mam nadzieję, że spodobały się Wam moje uzupełnienia ;:202
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chciałam Wam przedstawić kolejne nowości, które do mnie przybyły. To już jedne z ostatnich. Czekam tylko na paczkę w przyszłym tygodniu, i już na ten rok koniec. A póki co, cieszą oko moje następujące nowości:

Crassula brevifolia

Obrazek

Crassula falcata

Obrazek

Crassula Hummel's - ciekawostka, bo tak naprawdę takiej formy jeszcze nie widziałam:

Obrazek

Crassula marnierae

Obrazek

Trochę niepozorna (jeszcze) Crassula Morgan's Beauty

Obrazek

Crassula portulacea

Obrazek

Jeśli chodzi o gruboszki, to byłoby tyle. Z innych nowości, doszło zabiedzone Pachyphytum bracteosum

Obrazek

oraz Pachyphytum compactum

Obrazek

Moje ladies - czyli eszewerie- otrzymały całkowicie przypadkowo towarzystwo kilkudziesięciu dorodnych okazów, niektórych bardzo rzadko spotykanych-wśród nich mam pachyverie, graptopelatum, i inne. Niestety,wiele z nich jest w bardzo zabiedzonym stanie. Mam nadzieję, że wydobrzeją przez właściwe zimowanie i wiosną będą lepiej się prezentować. Później, jeśli kogoś to oczywiście zainteresuje, to wkleję zdjęcie całości. Na razie wśród nich jest dama, której nie miałam w tym zbiorze - Echeveria rundelli. Z innego źródła, więc inaczej wygląda:

Obrazek

Oczywiście musiały się zadomowić euforbie:

Euphorbia mammillaris variegata

Obrazek

i Euphorbia glauca variegata

Obrazek

Przybyły też inne:
Sedum 'Californian Sunset'

Obrazek

bardzo duży okaz Senecio 'Himalaya'

Obrazek

Jednak największą frajdę sprawił mi zakup kolejnego "madagaskarczyka", czyli Pachypodium bisponosum:

Obrazek

Nie mogłam się oprzeć maleńkiemu, cudownie czarnemu Aeonium atropurpureum cv.'Schwartzkopf'

Obrazek

... ale serducho ujęło też przepiękne Aeonium leucoblepharum:

Obrazek

Jestem szalenie zadowolona z tych ostatnich zakupów. Aby jednak nie było, że tylko sukulenty, to bardzo proszę: gwiazdy tego postu:
Puna subterranea v. incahuasi

Obrazek

oraz Tephrocactus geometricus

Obrazek

A z tego właśnie osobnika jestem chyba najbardziej zadowolona.

Mam nadzieję, że nikogo nie przynudziłam swoimi sukulentami. ;:173
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ładne, ciekawe sukulenty. Z tych które mogą i powinny się podobać. :)

Ale dla mnie Puna subterranea var. incahuasi oraz Tephrocactus geometricus najładniejsze i najbardziej wartościowe.
Tymi zawsze i wciąż możesz się chwalić! :D
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2008, o 14:51
Kontakt:

Post »

Szalejesz Żanetko z zakupami na całego :) . Wcześniej oglądałam Twój wątek, również w nadziei, że mam coś, czego Ty jeszcze nie masz i uda mi się sprawić Ci radość, ale dopiero teraz się odzywam. Imponująca kolekcja i złotorączkowy mąż :wink: . Moje gratulacje!
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja jestem szczęśliwa, Ewuś, że się już nie zgubimy. Co ja się naszukałam Twojego wątku- nie miałam wpisu u Ciebie, więc szukałam po roślinach! Wyszukiwarka nic nie znalazła, bo teraz dopiero zobaczyłam, że w swoim wątku napisałaś nie pełną nazwę, tylko że "Euphorbii tirucalli brak". :evil: Nic dziwnego, że nie znalazła. Liczyłam tylko na to, że się odezwiesz i szczęśliwie tak się stało! Sprawiłaś mi wielką radość, do tego stopnia, że w gorączce i z katarem fotografowałam te posadzone już roślinki, aby tylko jakoś podziękować w nadziei za kontakt na wątku. Teraz jestem w lepszej formie i jakoś już kontaktuję, więc raz jeszcze bardzo bardzo dzięki za szybką wysyłkę i gratisy. Super - raz jeszcze dziękuję!
Dzięki też za gratulacje - Mąż napęczniał z dumy raz kolejny ;:306
Dziękuję Kochana za wizytę!

Henryku - oczywiście Tobie również dziękuję :lol:
Spis moich wątków
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lut 2012, o 13:40

Post »

Sama nie wiem które wybrać, wszystkie ładne ;:108 , zwłaszcza Euphorbia mammillaris variegata ;:215
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuza, dziękuję ;:167 Jestem na etapie rozpoznawania różnic pomiędzy posiadaną już E. submammillaris, a E. mammillaris. Zdaje się, że tak jak w wielu przypadkach tak i tu trzeba poczekać na kwiaty. Cóż - kolejna wciągająca lektura na jesienne wieczory ;:219
Spis moich wątków
Vilya
100p
100p
Od: 13 cze 2013, o 22:17

Post »

Żanetko, widzę, że masz za sobą naprawdę udane zakupy! :) Piękne grubosze, szczególnie C. Morgan's Beauty, która w tej chwili jest na szczycie listy mojego 'chciejstwa' ;:224 Na co dzień wielu ludzi mogłoby przejść koło tego grubosza obojętnie, ale jak zakwitnie, to oczu nie można oderwać!

Bardzo ciekawa jest ta Euphorbia mammillaris variegata, z pewnością będzie przyciągać uwagę w Twojej kolekcji :)
Pozdrawiam, Natalia
Mój sukulentowy kącik
Awatar użytkownika
honorka22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2013, o 16:36

Post »

Widzę, że przed jesienią nie tylko ja miałam chwile zapomnienia ;:108
Zakupy jak dla mnie bardzo interesujące, ale Euphorbia mammillaris variegata według mnie przoduje w tym towarzystwie ;:215
Pozdrawiam, Honorata :)

Kłujaki - Honorka22
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”