W wiejskim ogrodzie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
reniusia20
1000p
1000p
Od: 2 kwie 2012, o 15:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: W wiejskim ogrodzie

Post »

Witaj Marysiu ;:196
Cieszą i to jeszcze jak! :tan
Bambusowy gaj!!! ;:180 cudo!
Chociaż tyle że wiatr się uspokoił ale i tak susza,miało padać a tu nic,nic ;:185 teraz ładnie jest ale ale cóż z tego jak znów sucho...Tak nie dobrze i tak nie dobrze ;:306
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu, śliczne niebo przedwieczorne ! U nas też był urodzaj wczoraj na ciekawe obłoki. Jabłuszka... ja trochę liczyłam na sad wiejski, ale zawiódł na całej linii... Więc wyobraź sobie, że jabłka muszę...kupować :D A W. już kombinuje, czy w razie ewentualnej klęski urodzaju w latach następnych, dałoby się wytwórnię cydru uruchomić ;:306
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Joasiu, Joasiu wybacz ominęłam Cię! ;:196 bambusik jest wielki ok. 3 m~! rośnie od 8 lat na tej działce a wcześniej na innej dwa lata!
Iwonko właśnie też nigdzie nie czytałam na ten temat ale kiedyś Helenka robiła z jabłek kwaśny kompost i zaprzeczyłam - więc nie wiem :roll:
Reniu to u Ciebie dwie noce temu nie padało? oj sucho!
Nawet w tunelu mam sucho!
Zuziu życzę Ci klęski, ja jej w całym tego słowa znaczeniu nie uświadczyłam. Wystarczy mi to co rodzi to drzewo co roku a że jest stare i wielkie to i jabłuszek jest sporo !
Ostatnio kupiłam cydr lubelski - bardzo dobry ;:304 a wino z jabłek mojemu M nie bardzo wychodzi - za to młodym pyszne!
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Moje drogie,
Doświadczeni sadownicy stanowczo odradzają używania zgniłych jabłek do czegokolwiek :!:
Zaleca się ich zakopywanie głęboko do ziemi, żeby robactwo i choroby nie miały szans przetrwać i rozprzestrzenić się.
Zatem, ponieważ zalecenie jest logiczne, odradzam, Marysiu, nawet celne rzuty do kompostownika... ;:224.

;:196 Jagoda
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Marysiu, zagajnik bambusowy jak w tropikach :D , niebo tak jak napisała Ewa, akwarelowe. W ostatnim Działkowcu jest przepis na cydr, zastanawiam się czy nie spróbować zrobić :roll:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jagódko nawet rzutu nie :cry: Mam tego takie ilości że dół musiałby być solidny, a nie są chore tylko jak spadają to potem gniją po prostu się rozkładają :lol: wiem, że teraz nawet obitego jabłka nie powinno się jeść, ale my w dzieciństwie te bardziej kwaśne specjalnie obijaliśmy :oops:
Iwonko ale na cydr trzeba mieć specjalne jabłka czy jest tam napisane jaki gatunek nadaje się? wytwarzamy w domu coraz więcej alkoholowych napitków a nie ma kto tego pić ;:304 , bo najczęściej i tak kupujemy piwo teraz są takie różne pyszne!
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59

Post »

zielonajagoda pisze:. W ostatnim Działkowcu jest przepis na cydr, zastanawiam się czy nie spróbować zrobić :roll:
Tak, też widziałam :) I tak jak Marysia zauważyła, to jakieś konkretne odmiany do tego się nadają, nie pamietam jakie ;:174
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Marysiu jest napisane że "Najlepszy cydr wyjdzie z różnych gatunków jabłek, mniej więcej po 50% owoców kwaśnych i słodkich" i mają być bezwzględnie zdrowe. Jest tu jeszcze przepis na szybki cydr angielski w 8-10 dni.

-- 4 wrz 2013, o 15:17 --

Zuzanno nie ma tu wymienionych gatunków, tylko zasugerowane drożdże np. Riesling, ale niekoniecznie akurat te, mi się podoba przepis na ten szybki :D
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zuziu, Iwonko Mnie się też podoba ten szybki. Piłam ten lubuski i jest jak szampanik! ;:304
Kupię sobie Działkowca.
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jakby co to mogę ten szybki przepisać, bo jak sama nazwa wskazuje, szybki przepis - krótki przepis :wink:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonko przepisz ;:180 krótki przepis ;:306
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Marysiu już się robi, jednak nie wiedząc pod jaki paragraf prawa prasowego podciągnięto by moje straszne przestępstwo :wink: , wysyłam Ci na pw, jak ktoś chętny to podaj dalej :D
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Maryś to który piłaś cydr lubelski czy lubuski :?:
...bambusowy gaj ;:215 ...dziś była piękna pogoda przesadzałam troszkę roślin jak im nie zaszkodziłam
to może będzie jako tako wyglądało...ciągle coś zmieniam i wiecznie jestem niezadowolona... :oops:
..jabłka i u mnie spadają ale ja nie zbieram na przetwory inni zbierają...uczeni na ten temat pisali ...nie zbierać ...a dlaczego- są chorobotwórcze ... ;:131
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
reniusia20
1000p
1000p
Od: 2 kwie 2012, o 15:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niby coś "pokropiło" (przelotnie) w nocy ale tyle co nic! ;:185 Pod niektórymi kwiatkami sucho było rano i no na betonie coś widać było a na trawniku to wyglądało jakby to rosa była...
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonko Dziękuję przepisane - do wykonania! ;:306
Uderz w stół ...... Misiu lubelski!
uczeni pisali żadne masło tylko margaryna ...... ;:306 i jeszcze parę innych głupot też pisali!
Reniu to to u mnie przedwczorajszej nocy ładnie padało, ale potem wiatr wysuszył i sucho jak pieprz
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”