Sadzenie cebul kwiatów, kiedy?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sadzenie cebul kwiatów,kiedy?
Dzięki Jolu, w poniedziałek odwiedzę jeszcze ten naziemny sklep, bo może promocyję jakąś będą mieli, ale na pewno nie taki wybór, więc zamówienie w eter pójdzie tak, czy inaczej. Już mnie portfel boli.
-
No i stało się. W sumie zamówiłam ponad dwieście cebulek..., muszę chyba umówić się do psychiatry na rozmowę.
Na szczęście większość "rzadkowykopywalnych", ale najpierw trzeba je posadzić.., plecy pękną mi na pół. Więc najpierw do psychiatry, później do masażysty. A potem na żebry.
Na szczęście większość "rzadkowykopywalnych", ale najpierw trzeba je posadzić.., plecy pękną mi na pół. Więc najpierw do psychiatry, później do masażysty. A potem na żebry.
A ja mam inne pytanko odnośnie cebul... Czy mogę je posadzić w donicach na zewnątrz? Marzą mi się wielkie, kolorowe skupiska tulipanów i hiacyntów, ale nie bardzo mam je gdzie posadzić, poza tym grasuje u mnie całe mnóstwo gryzoni...
Wolałabym opcję przenośną ;) Tylko czy one mi nie zmarzną...? Jeśli jest taka możliwość to jak je ewentualnie zabezpieczyć przed mrozem?

-
dolareska, ja w zeszłym roku posadziłam cebule do skrzynek, pozaznaczałam sobie co i gdzie, po czym wkopałam je w warzywniku i przykryłam cienką warstwą ziemi. Wykopałam je na początku marca przy okazji odwilży, kilka dni później pojawiły się pierwsze kiełki tulipanów. Od tej pory stały na tarasie przy ścianie domu, niestety później pogoda się zmieniła na zimową i przestały rosnąć. Okrywałam je na noc w silniejsze mrozy. W kwietniu pogoda wróciła do normy i wyrosły bez problemów tulipany, szafirki i hiacynty, natomiast narcyzy wcale (cebule zgniły).
Wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem jest posadzenie cebulek pojedynczo do małych doniczek (zadołowanie w ogródku) i skomponowanie ich wiosną w dużej donicy jak już ruszą i będzie widać, które się nadają.
Czytałam, że donicę można zabezpieczyć przed mrozem folią bąbelkową, styropianem, ale nie wiem na ile jest to skuteczne, na pewno zależy od lokalnych warunków pogodowych. Ja będę próbowała w tym roku ze skrzynią z iglakami i wrzosami.
Wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem jest posadzenie cebulek pojedynczo do małych doniczek (zadołowanie w ogródku) i skomponowanie ich wiosną w dużej donicy jak już ruszą i będzie widać, które się nadają.
Czytałam, że donicę można zabezpieczyć przed mrozem folią bąbelkową, styropianem, ale nie wiem na ile jest to skuteczne, na pewno zależy od lokalnych warunków pogodowych. Ja będę próbowała w tym roku ze skrzynią z iglakami i wrzosami.
- bartosz les
- Od: 24 sie 2013, o 09:02
Jesienne cebule sadzenie cz 1 narcyz
Ja mam już 11 gatunków narcyzów m innymi
narcyz 'baby moon'
narcyz ' sir Winston Churchil'
narcyz 'tete a tete'
narcyz 'carloton'
narcyz biały inaczej wonny
narcyz ' ice king'
narcyz'sun disco'
narcyz 'scarlet gem'
narcyz łuskowaty
narcyz 'tahiti
I mam pytani dotyczące 11 narcyza dostałem od koleżanki która sprzedawała na dożynkach i dała mi
narcyza pink island nie wiem jak wygląda bo nie ma tej nazwy w internecie może ktoś z forumowiczów zna tego narcyza .Jak ktoś wie jak wygląda miał z nim do czynienia to proszę przysłać mi zdjęcie albo chociaż opis
Pozdrawiam i czekam na wiadomości
'
Proszę nie powielać tematów. /Iwona
narcyz 'baby moon'
narcyz ' sir Winston Churchil'
narcyz 'tete a tete'
narcyz 'carloton'
narcyz biały inaczej wonny
narcyz ' ice king'
narcyz'sun disco'
narcyz 'scarlet gem'
narcyz łuskowaty
narcyz 'tahiti
I mam pytani dotyczące 11 narcyza dostałem od koleżanki która sprzedawała na dożynkach i dała mi
narcyza pink island nie wiem jak wygląda bo nie ma tej nazwy w internecie może ktoś z forumowiczów zna tego narcyza .Jak ktoś wie jak wygląda miał z nim do czynienia to proszę przysłać mi zdjęcie albo chociaż opis

Pozdrawiam i czekam na wiadomości

Proszę nie powielać tematów. /Iwona
-
Pytanko odnośnie szafirków armeńskich: posadziłam je jakieś trzy tygodnie temu i dzisiaj zauważyłam, że kiełkują, są nad ziemią ok. 2 cm. Czy to im nie przeszkodzi w wiosennym kwitnieniu?
-
- 200p
- Od: 8 lip 2008, o 13:39
Nie przeszkodzi. Bo szafirki tak mają , że na jesieni wypuszczają rozetki liści, z których wiosną wyłania się kwiat.
Pozdrawiam Jarek
-
No to zapytam jeszcze tutaj o ciemiernika białego. Kupiłam jedno kłącze z dwoma młodymi pędami, niestety w oczekiwaniu na posadzenie pędy zmarniały bardzo, tak że dzisiaj przy sadzeniu odpadły od kłącza. Przesuszyłam chyba paczuszkę z rośliną, mój błąd. Mimo to posadziłam kłącze i podlałam odpowiednio. Są jakieś szanse na to, że się przyjmie?
-
- 200p
- Od: 20 cze 2012, o 01:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kasia79
Nasza Madzia sadzi cebulki do skrzynek,przeczytaj sobie z jakim efektem.
Sama się zastanawiam co by tu wykombinować żeby skrzynki ocieplić a żeby ładnie wyglądały.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 09&start=0
Nasza Madzia sadzi cebulki do skrzynek,przeczytaj sobie z jakim efektem.
Sama się zastanawiam co by tu wykombinować żeby skrzynki ocieplić a żeby ładnie wyglądały.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 09&start=0
-
genia19
dziękuję za cynk, do Madzi zajrzałam, ale w tym roku mogłam już cebulki sadzić do gruntu, więc skrzynki i donice poczekają na inne kwiaty. Ale zdaje się dolareska pytała o zabezpieczenie skrzynek na zimę, więc na pewno jej się przyda link do wątku Madzi.
Za to nadal interesuje mnie czy ciemiernik, którego przesuszone kłącze posadziłam ma szanse, czy lepiej kupić od razu drugiego.
dziękuję za cynk, do Madzi zajrzałam, ale w tym roku mogłam już cebulki sadzić do gruntu, więc skrzynki i donice poczekają na inne kwiaty. Ale zdaje się dolareska pytała o zabezpieczenie skrzynek na zimę, więc na pewno jej się przyda link do wątku Madzi.
Za to nadal interesuje mnie czy ciemiernik, którego przesuszone kłącze posadziłam ma szanse, czy lepiej kupić od razu drugiego.
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Kasiu z takiego ciemiernika nici będą-pewnie kłącze jest chore.Pilnuj wiosną marketów Netto i Biedronka-co roku są w nich doniczkowane ciemierniki pięknie kwitnące-mój ma już 3 lata i jeszcze sobie dokupię-a co 

- Kriss1515
- 1000p
- Od: 15 cze 2012, o 21:16
Czy możliwe jest jeszcze wsadzenie tulipanów, narcyzów, lilii, irysów i pustynnika?
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Tulipany można wsadzać, natomiast narcyzy i lilie zgniją, bo nie zdążą wykształcić korzeni
. W zeszłym roku przerabiałam część grządek, przesadzałam lilie. Tam gdzie przesadzałam we wrześniu, w tym roku wyrosły. Natomiast przesadzane w październiku wszystkie znikły, czyli zgniły
. Co do irysów i pustynnika nie wiem, ale podejrzewam że może być podobnie.

-
Marzenko, kłącze nie wyglądało na chore, to ja za długo je przetrzymałam przed wsadzeniem i zasuszyłam pęd. Dlatego na wiosnę będę wypatrywała ciemiernika w sklepach, ale tego posadzonego również. Może da radę.
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
Sadzenie tulipanów jest możliwe nawet do polowy grudnia. Jeśli ziemia nie jest zmarznięta oczywiście. Ja sadziłam nawet w styczniu i pięknie zakwitły i te wysokie i botaniczne.Kriss1515 pisze:Czy możliwe jest jeszcze wsadzenie tulipanów, narcyzów, lilii, irysów i pustynnika?

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim