To mój pierwszy post, także króciutko się przywitam (bardziej szczegółowo dopiszę w odpowiedniej sekcji
 )
 )Staliśmy się z moim ślubnym szczęśliwymi posiadaczami działeczki w ROD (300m kw.).
Działeczka była zapuszczona, ale po wstępnym odhaszczaniu pojawiło się to i owo
 Z racji braku czasu (jestem w zaawansowanej ciąży i tę jesień chcemy przeznaczyć głównie na porządkowanie oraz sekcję "przy alejce") podzieliliśmy ogródek na trzy strefy - przy alejce, rekreacja z trawą, altana z tarasem. Sekcja pierwsza będzie teraz naszym oczkiem w głowie
 Z racji braku czasu (jestem w zaawansowanej ciąży i tę jesień chcemy przeznaczyć głównie na porządkowanie oraz sekcję "przy alejce") podzieliliśmy ogródek na trzy strefy - przy alejce, rekreacja z trawą, altana z tarasem. Sekcja pierwsza będzie teraz naszym oczkiem w głowie 
Chciałabym prosić doświadczonych ogrodomaniaków o konsultację
 Poniżej zamieszczam przybliżony szkic stanu obecnego sekcji 1 (1/3 ogródka, czyli pewnie około 1 ar), a poniżej mój plan zmian (który pewnie wymaga dopieszczenia
 Poniżej zamieszczam przybliżony szkic stanu obecnego sekcji 1 (1/3 ogródka, czyli pewnie około 1 ar), a poniżej mój plan zmian (który pewnie wymaga dopieszczenia  ). Nie ma tam wiele zabawy z nasadzeniami - raczej wyodrębnienie trawnika od nasadzeń, budowa ogrodzenia, rozwinięcie skalniaków... Z góry serdeczne dzięki za wszelkie uwagi i sugestie. Niestety nie wyszło w skali - nasadzenia w rzeczywistości zajmują nieco mniej miejsca niż wyszło na planie
 ). Nie ma tam wiele zabawy z nasadzeniami - raczej wyodrębnienie trawnika od nasadzeń, budowa ogrodzenia, rozwinięcie skalniaków... Z góry serdeczne dzięki za wszelkie uwagi i sugestie. Niestety nie wyszło w skali - nasadzenia w rzeczywistości zajmują nieco mniej miejsca niż wyszło na planie  A to oznacza, że trawy wychodzi więcej
 A to oznacza, że trawy wychodzi więcej 

A to mój wstępny plan prac:
1. Odchwaszczenie między nasadzeniami + wydzielenie obrzeżem części gdzie są thuje/ będą skalniaki. Tam położymy agrowłókninę, zasypiemy korą. Również tam planuję dosadzenie hortensji.
2. Poprawa jakości trawnika - trzeba będzie ostro się tam pobawić w stworzenie sensownej trawy (rozłożone na dwie części: jesień/ wiosna). Aktualnie planujemy oprysk na chwaściory, wertykulację i dosiewki (trawa jest tam jako taka, jest co ratować).
3. Krzaczorki wszystkie są wstępnie przecięte. Ten duży po prawej stronie to prawdopodobnie tawuła japońska, na razie zostanie tak duża dla zapewnienia odrobiny intymności, bo thuje są dopiero metrowe, a tawuła jest ogromna i osłania nas od alejki. Gdy thuje urosną w tym miejscu będzie kompozycja z hortensjami (moimi ukochanymi), różami, funkiami. Jest tam także czerwony berberys (spory, ale zapomniałam namalować).
4. Płotek po prawej stronie, 1m - musi być z racji posiadania psa nadmiernie towarzyskiego
 , ten co jest teraz się rozsypał
 , ten co jest teraz się rozsypał  W wolnych przestrzeniach są powbijane deski, kawałki siatki..
 W wolnych przestrzeniach są powbijane deski, kawałki siatki..  
 5. Bielimy wisienki (są biedne, ale dajemy im szans do wiosny/ lata - zobaczymy czy uda się je doprowadzić do porządku
 )
 )Plan tej części ogródka po zmianach - co Wy na to?

-ładnie kwitnie, nie choruje, posadzone w dobrym miejscu, w słońcu, ale nie  na patelni , osłonięte trochę dookołoa.
 -ładnie kwitnie, nie choruje, posadzone w dobrym miejscu, w słońcu, ale nie  na patelni , osłonięte trochę dookołoa.  sklepy ogrodnicze ciągną jak magnes , wielu z nas zastanawia się czy aby nie iść na odwyk lub do specjalisty
 sklepy ogrodnicze ciągną jak magnes , wielu z nas zastanawia się czy aby nie iść na odwyk lub do specjalisty