Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne, czyli moje sucholuby

Zablokowany
Awatar użytkownika
honorka22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2013, o 16:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne, czyli moje sucholuby

Post »

Bardzo ładna zbioróweczka ;:108 , dla takich okazów można wyzbyć się wielu rzeczy i miejsce się znajdzie na kolejne.
Pozdrawiam, Honorata :)

Kłujaki - Honorka22
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję Honoratko za miłe słowa. Jeśli będą dobrze rosły, znajdzie się i miejsce na następne, tylko nie mówcie o tym mojemu M :;230
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Rejden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2012, o 18:02

Post »

Witam.
Piękna kolekcja "śmierdziuszków". Zaznaczam wątek i wrócę w wolnej chwili.
:D
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie gustuję szczególnie w tych roślinach ale nie przeczę, że potrafią być ładne i bardzo dekoracyjne. Twoja ich kolekcja chociaż nieduża już robi wrażenie. ;:333

Mieszkanie z gumy - dobre sobie! ;:185
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piotrze, Henryku - dziękuję za miłe słowa. Z gumy czy nie - grunt to dobra organizacja, miejsca i pracy ;:oj
Spis moich wątków
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10

Post »

Ja zachłysnęłam się asklepiadakami pod wpływem tego co pokazywał i pokazuje Marek/mgr. Czytając uważnie wiedziałam, że nie ma co porywać się z motyką na słońce. Np. cudem stworzenia jest dla mnie Edicthcolea grandis, ale wiem, ze nie ma szans żeby w przeciętnie nawet dobrej uprawie zakwitła - widziałam na Flora Forum warunki jakie stworzono jej aby zakwitła - poza moim zasięgiem...Ale postanowiłam spróbować z kilkunastoma taksonamii - tak jak Ty - ostrożnie obserwuję od dwóch lat to co u mnie rośnie i z trudem hamuję sie, żeby więcej na razie nie kupować?z tych nieco trudniejszych, które obie mamy ? bardzo liczę na kwitnienie Diplocyatha (zwróć uwagę na pisownię)? bo póki co świetnie rośnie. Główny problem, jaki mam z nimi ? to zbyt późno zawiązują pąki ? kiedy już je przenoszę do pracy na zimowisko, np. stapelie obsypane dopiero malutkimi jak u Ciebie pączkami ? a u innych już kwitną! Tylko kilka huernii bardziej się spręża. Zdarzyło mi się też kilka zasuszyć. Widzę, że najlepiej u mnie rosną te, które dostały nieco żyźniejsze podłoże i na balkonie nie szczędzę im podlewania ? nawet 2-3 razy w tygodniu, zwłaszcza w taki lato jak właśnie mija!
Twoja Huernia nn. to pewnie mieszaniec H. pendula ? Huernia x pendurata. Mam taką sama ?drugi raz już kwitnie ? pędy mają trochę więcej cech typowych dla H. pendula ? są dosyć obłe i wydłuzone, może nawet będą przewisać ? u najczęściej spotykanej H. x pendurata są nieco inne , ale ta moja ma typowe dla tej hybrydy kwiaty.
Poczekaj z nadawaniem nazw stapeliom, aż zakwitną ? zresztą zasada ogólna do wszystkich kupowanych na All asklepiadaków ? jak i w innych przypadkach ? dużo błędów, pełna dowolność, radosna twórczość?.)
Idąc dalej wstecz: zwróć uwagę na pisownię -Echeveria pulidonis; oba Aeonium decorum to Ae. decorum ?Kiwi?; prawdziwy Aloe vera powinien mieć liście delikatnie cętkowane,; sansewierie super ? mam taką, która by ci się na pewno bardzo spodobała ? wrzuć do wyszukiwarki w I części mojego wątku (S. t. 'Bantel's Sensation')? mogę spróbować oddzielić?
Półki boskie! Zazdrościłam Iwonie, pozazdroszczę i Tobie!
Powodzenia z asklepiadakami!
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko - jakże Ci dziękuję za te rady, poprawne nazwy i w ogóle za ten cenny wpis odnośnie "asklepiadaków";:196
Nie będąc przesądna, jednak na wszelki wypadek nie dziękuję za życzenia powodzenia w uprawie z nimi ;:202 . Mam jednak nadzieję, że dzięki takim radom jak Twoje co nieco z tych roślin się uchowa. Na razie - odpukać - problemów nie było, ale idzie jesień i zima.
Co do nazewnictwa: stapeliowate poczekają do kwitnienia, Echeveria pulidonis to jest oczywiste, musiała się wkraść literówka, której nie zauważyłam, i natychmiast to poprawię. Aeonium nazwałam, jak kupiłam, ale jak wspomniałaś - radosna twórczość na all, i też już poprawiam wg Twojej wskazówki. Aloesy i te inne są bardzo po macoszemu traktowane, ale nazewnictwo musi być poprawne, więc zmienię na Aloe sp.

Co do S. 'Bantel's Sensation' - nie muszę wrzucać do wyszukiwarki, bo znam to cudo, ale z pewnością nadrobię też Twój wątek, bo mnie zaintrygowałaś okrutnie ;:219 Wiosną polowałam na ten egzemplarz, ale potem już nie widziałam u nikogo. Jeśli nieśmiało mogę poprosić o oddzielenie, to... ;:166
I serdecznie dziękuję za tak cenną wizytę!
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33

Post »

Ale ty tego poplonu masz :twisted: kto to później przekopie
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

E tam...Albo mąż wykopie (z domu ;:oj ) albo...kompostownik czeka jakby co :lol:
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

basiaamatorka - domyślam się, że po prostu Basia :lol: - dziękuję za wizytę. Każdy z nas się uczył, tu jest mnóstwo życzliwych ludzi - o sobie nieskromnie wspomnę również- którzy jakby co chętnie pomogą ;:108

Zuza - dzięki również, jednak czy ona będzie ciekawa, to się okaże po zimie ;:202 Już od wczoraj jest 14 stopni, zimno, leje tak, że latałam z roślinkami w tę i z powrotem. No i efekt jest - katar mnie bierze ;:145 Jednak będę się starać je utrzymać, bo z natury są ładne i już ;:219
Spis moich wątków
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lut 2012, o 13:40

Post »

Czekam na kwiaty S. schinzii ;:108 W Wawie rano świeciło słońce a później....lepiej nie pisać. Inne sukulenty siedzą w mieszkaniu, regał z kaktusami owinęłam agrowłókniną, oczywiście na noc.
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2010, o 22:57

Post »

O !! I tyle śmierdziuchów jeszcze masz u Siebie !
Marian - pozdrawiam i zapraszam.
Kwiaty kaktusów cz.1, cz.2, cz.3
Kilka roślin
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Marianie, że zaglądasz :D Zafascynowały mnie te "śmierdziuszki", ale jak mówiłam, dopiero się poznajemy. Są dla mnie absolutną ciekawością, ale co będzie dalej to mam nadzieję z pozytywnym skutkiem zobaczymy :wink:
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
maqa
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 21:24

Post »

Ale kolekcja :) wątek rozwija się z prędkością światła - gdzie Ty byłaś jak Cię nie było? ;:306 cudowne masz kwiaty ;:oj ;:138
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję maqa za miłe słowa. Teraz już się nie będzie tak rozwijać, bo nadmiar obowiązków służbowych oraz domowych w roku szkolnym (a właściwie przed-szkolnym u mnie) trochę mnie stopuje, ale z przyjemnością w wolnej chwili przestudiuję Wasze wątki. Swoje roślinki może w wolniejszym tempie, ale też od czasu do czasu jeszcze pokażę. Dzięki za wizyty :D
Spis moich wątków
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”