Storczykowa pasja Andzi !

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p
Od: 10 lut 2011, o 14:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczykowa pasja Andzi !

Post »

Kasiula, być może ale ja nie mam żadnego Cybidium :;230 :;230 .
Emilko, różne składniki w podłoża pakują, niekoniecznie dobre dla roślin :roll: . Może po prostu częściej będę moczyć, no zobaczymy...
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

O matko o Oncidium myslalam a Cymbidium napisalam ;:223 ;:223
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p

Post »

Faktycznie Kasiula dla Oncidium byłoby dobre. Własnie posadziłam jednego Phal. na próbę, zobaczymy jak się utrzyma.
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

To koniecznie daj znac ,moze sobie taka mieszanke zrobie :D
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu ładna nowość, sama widzisz jak to z nami nałogowcami jest, Ty tez nie potrafisz się oprzec jak coś rózowego wypatrzysz a ja jak coś cattlejastego :D Aniu a co to za katleja Ci będzie kwitła ?
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p

Post »

Kasiu, powtórzyłaś prawie słowa mojego M - jak wróciłam z rośliną pod pachą, powiedział : "to już nie jest kwestia tego, że ty je tak lubisz. Ty już musisz..." :;230 :;230 :;230 .
Katlejka, która będzie kwitła to hybryda w kolorze fioletowo - różowym (z tego co i wiadomo). To już druga i ogromnie mnie to cieszy ;:138 ;:138 .
W Twoim wątku zadałam pytanie na trapiące mnie wątpliwości. Gdybyś mogła małą odpowiedź wystukać, byłabym wdziuęczna ;:196 .
Dziękuję za odwiedzinki.
Awatar użytkownika
valdessa_kane
500p
500p
Od: 21 cze 2013, o 10:40

Post »

To kiedy możemy się spodziewać tego katlejkowego kwiatka? :)
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p

Post »

No ja mam nadzieję, że niedługo, chociaż od tego etapu do rozkwitu trochę to trwa. Ale cieszę się na jej kwiatki, bo polowałam na taką długo. Niby zwykła a nie mogłam trafić, więc mam nadzieję, że nic się nie przytrafi i "donosi" :D .
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Ja bym do tego podłoza dodała kawałki kory a torf faktycznie odsiała ;) Wtedy powinno być ok :) Powiem Ci tylko, że sama miałam jakiś czas otwarte podłoże i niestety gdy do niego zajrzałam okazało się, że zalęgły sie tam ziemiórki, więc przyjrzyj mu się dobrze przed użyciem ;) Wszystko zależy od warunków w jakich otwarta paczka "wegetowała" ;:224 no chyba, że dopiero teraz otwierałaś?
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
x-f-us
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 wrz 2010, o 11:06

Post »

ajania podłoża nie są takie znowu drogie, może warto parę groszy przeznaczyć na nowe (?)
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p

Post »

Aniu, paczkę dopiero otwierałam. Wyparzyłam w piekarniku przez chwilkę w wysokiej temperaturze, bo pomyślałam właśnie, że coś się mogło "osiedlić" bo opakowanie ma oryginalne dziurki zrobione pewnie w celu wymiany powietrza .

Tomku, mam tego podłoża 10 paczek i nie chodzi o to, że szkoda mi pieniędzy na inne, tylko, że być może niesłusznie uznałam to, które mam za "słabej jakości". Co do cen podłoża różnego rodzaju - znam je, do tej pory wypróbowałam wiele z nich. Za naljepsze uznaję to z Orchidsklepiku.
x-f-us
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 wrz 2010, o 11:06

Post »

Aniu źle mnie zrozumiałaś, nie myślałem o "żałowaniu pieniędzy", tylko o tym, że takie świeże, może być lepsze od "zleżałego" starego :wink:
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p

Post »

Nie jest zleżałe, ma rok i jest w nie otwartych paczkach. Po prostu nie miałam jeszcze do czynienia ze substratem na bazie czipsów kokosowych, stąd moje pytanie. No i zdziwił mnie ten torf, czy co to tam jest. Jest bardzo lekkie i niesamowicie szybko przesycha. nie wiem czy to jest atutem czy wadą :roll: . Ja je spisałam na straty a w niektórych źródłach czytam same zachwyty na temat tychże czipsów ;:218 .
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

10 paczek ;:oj no troszkę szkoda by go było wyrzucać.. dziwi mnie tylko to, ze nie ma w składzie kory, dorzuciłabym grubsze kawałki, zwłaszcza dla falków, a skoro wyprażyłaś to tym bardziej nie ma sensu wyrzucać. Jeśli nie przyda Ci się jako samodzielne podłoże to wykorzystasz je jako komponent do zmieszania :wink: Co do chipsów ja je bardzo lubię dodawać do podłoża, ładniej przesycha niż sama kora, jest leciutkie, nie trzyma wilgoci tak długo.. Ja dodaję chipsy za każdym razem jako komponent do kory.. czasem własnie keramzyt albo sphagnum zależy czy chcę zatrzymać wilgoć na dłużej czy przeciwnie :)
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p

Post »

Faktycznie Aniu, chyba dokupię właśnie to podłoże z OS i zmieszam. Tam są grube kawałki kory, może wyjść z tego całkiem dobra mieszanka ;:108 . Ostatnio skusiłam się na paczkę seramisu - też fajnie wzbogaca podłoże, chociaż w tej mieszance z OS jest taki pumeks ogrodniczy, on też świetnie się sprawdza.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”