coś mi tu nie pasuję,też myślę ,że to coś z rodziny Notocactys,ale co z kwiatem.

Nie dostałam odpowiedzi, ale może ktoś potwierdzi lub zaprzeczy, czy dobrze go rozpoznałam.
Roślinki są w fatalnym stanie z powodu braku światła. Należy natychmiast zapewnić im słoneczne stanowisko. Inaczej nie dotrwają do wiosny.GoldenSpun pisze:Mam kilka kaktusów- znaczy sie były to zwykłe urwane łodygi które wyrosły.
Jednak nie wiem co to za rodzaje. Podejrzewam opuncje a reszta?
Na dodatek strasznie mi łodygi opadaja pod własnym ciężarem... moze za mało światła?
Prosze o pomoc:<
Osobno nie chciały mi rosnąć więc przesadziłam je rok temu do wspólnej doniczki
![]()
![]()
![]()
Jeśli masz możliwość to zimuj kaktusa w piwnicy, w której nie trzymasz ziemniaków i innych tego typu rzeczy. Ja swoje zimuje w tzw. pomieszczeniu na wózki - nie muszę się martwić o przymrozki bo ze względu na rury, temp. nie może spać poniżej określonej (tj. bodajże 8*C). W sezonie, wystaw go najlepiej na dwór w miejscu, gdzie będzie mieć słońce od rana do wieczora czyli od południowej strony. Echinocereusy szczególnie uwielbiają słoneczną miejscówkę na świeżym powietrzu, wtedy też chętniej kwitną.Ulpen11 pisze:Dzięki za sugestie. Oglądałam zdjęcia typowanych przez Ciebie echinocereusów i trudno zdecydować, który to mój. A do kwiatka to może mu być daleko przy moich zdolnościach hodowlanych.