Mój ogródek - kogra - 3cz. 2008r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gabi - no właśnie. Wszystko ma swoje za i przeciw.
A ja cieszę się, że wreszcie moja łączka liliowcowa zacznie się urzeczywistniać. Na razie muszę czekać aż inne kwiatki przekwitną a potem...........to już tylko silny kręgosłup będzie mi potrzebny.

Coma 95 - oj potrafią, potrafią.....wiem coś na ten temat. :wink: :lol:
Człowiek wypatruje oczy, żeby odróżnić grzybka od liści a jak zobaczy to ochom i achom nie ma końca - tyle radochy, że kto nie przeżył to nie zrozumie. :heja

Karolku - kalendarz swoje a natura swoje - ostatnio mało co się z niego zgadza z tym co za oknami.
Zboża u mnie już znikają z pól a właściwie to niewiele już ich zostało do sprzątnięcia. Kiedy zaczną się podorywki to już niechybny znak, że jesień się rozpoczęła. :cry:

Iwcia@Patyrek - to tak jak ja. Mam tylko nadzieję, że będzie długa i piękna. :lol:
Liliowce kończą już swoje królowanie - niestety i przyjdzie teraz oglądać inne kwiatki.
Ale nawet te jesienne też są piękne. :wink: :lol:

Hanuś - dzięki za tego uroczego pulpecika. :P
U mnie też leje. Może odbije się to na podgrzybkach - oby, bo mam ochotę jeszcze sobie pozbierać co nieco i połazić po górskich stokach.

Gagawi - to zapraszam Grażynko, zapraszam.... :lol:
Wprawdzie teraz się szumuje, ale już niedługo powędruje do butelek i będzie pyszny w zimie jak przyjdą mrozy.
Taka herbatka na zmarznięte nogi z dodatkiem imbiru świetnie działa. :wink: :lol:

Dzięki wszystkim za odwiedzinki. ;:79
A teraz pędzę dalej robić z soczkiem.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ulka - pisałyśmy równocześnie , więc teraz się zorientowałam.
Skoro też robisz z jeżynkami to wiesz ile z tym pracy . Głównie z obieraniem.
Na naleweczkę daję się z radością zaprosić. :wink: :P
Sok robię w garnku parowym, ale można inaczej.

Jeśli zbierze się 4 kg jeżyn, to:
- najpierw je w naczyniu trochę lekko pognieść
- dodać litr wody i 15 dkg kwasku cytrynowego
- dokładnie wymieszać i zostawić do następnego dnia
- dodać 3 kg cukru, dokładnie wymieszać i znów zostawić do następnego dnia
- przecedzić przez gęste sitko lub tetrę, ale nie wygniatać
- zlać do butelek, szczelnie zakręcić i przechowywać w zimnym i ciemnym miejscu.
Pozostałe jeżyny można wycisnąć ale te resztki soku należy zużyć od razu w ciągu miesiąca. Potem może fermentować.

Uleczko buziaki dla Ciebie. ;:79
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2008, o 23:59
Kontakt:

Post »

Witaj Grażynko ;:7 już od dłuższego czsu 'wędruję' po Twoim pięknym ogrodzie, ale jeszcze nie wszystkie 'ścieżki obeszłam'. Tu pochylę sie nad pachnącą różą, tam nad floksem. Przystanęłam przed pięknymi hibiskusami, aby nacieszyc oko. Wygłaskałam kota (bardzo lubię koty, chociaż teraz mam psa) :wink: Podziwiam rozrośnięte funkie, do których mam słabośc :lol: , a od liliowców, to już nie mogłam się oderwac, tak mnie oczarowały :shock:
A grzybki.....mmmm....prawie czuję ich piękny zapach, jak malowane :D Bardzo przyjemnie spędz się czas w Twoim ogódku. W wolnej chwili tu zaglądnę, bo jeszcze nie wszystko widziałam ;:113
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie jeżyn jak na lekarstwo , więc jesienia kupiłam 4 krzaczki teraz będzie tylko kilka owoców , ale za jakis czas może będzie lepiej ... przepisik więc zapisałam w zeszyciku ... będzie jak znalazł :D
Gratuluję grzybobrania :D
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ellaa - cieszę się , że wpadłaś na wizytę do kogrobuszu. :lol:
Przyjemnie jest przeczytać, że ktoś z przyjemnością spaceruje po twoim ogrodzie. A jak oglądanie kwiatków wciąga to ja wiem najlepiej. :wink: :lol:
Czas biegnie a tyle chciałoby się zobaczyć...... :roll:
Więc jeśli masz ochotę to proszę wpadaj kiedy tylko zechcesz - zapraszam. :P
Pozdrówki dla Ciebie. ;:100

Basiu - cieszę się, że przepis na coś się przyda - jak nie teraz to może w przyszłości. :wink: :lol:
Ale skoro już jeżynki rosną to na pewno w przyszłym roku będzie ich dużo więcej, bo rosną bardzo szybko.

Dostałam wczoraj na kilka dni katalog niemieckiej firmy wysyłkowej z roślinami. Cuda i cudeńka są w nim pokazane a ja chciałam Wam pokazać kilka z nich. Sami zresztą zobaczcie. Jakość zdjęć nie jest najlepsza ale trudno było zrobić fotki bo papier się świecił i odbijał światło. Ale niech tam....... :wink: :lol:

czarny bez o bordowych liściach
Obrazek -
Arisarum - roślina myszka :wink: :lol:
Obrazek -
pełne ciemierniki
Obrazek -
sedum pulchellum - morskie fale
Obrazek -
dwie jeżówki i gailardia
Obrazek -
gailardie
Obrazek -
serduszka i Leucanthemum
Obrazek -
hortensja
Obrazek -
hortensja
Obrazek -
kalina i budleja
Obrazek -
tulipan o barwie ostrego fioletu
Obrazek -
chińska porzeczka o leczniczych właściwościach
Obrazek -
trójlist
Obrazek -
bodziszki
Obrazek -
bodziszek
Obrazek -
gailardia
Obrazek -
serduszka i Leucanthemum
Obrazek -
paprocie
Obrazek -
krzyżówka tulipana z krokusem
Obrazek -
nowość
Obrazek -
nowość
Obrazek -
a ten kwiatek już nie jest z katalogu :wink: :lol:
Obrazek -

Więcej na www.as-garten.de
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38

Post »

Wspaniałe roślinki w tym katalogu ,już jestem chora ,jak można Grażynko taki katalog zdobyć ,czy to jest trudne :?: :P
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No piękne, aż nie chce mi się wierzyć, ze takie cuda udało się wyhodować :shock:
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

bogusia177 pisze:Wspaniałe roślinki w tym katalogu ,już jestem chora ,jak można Grażynko taki katalog zdobyć ,czy to jest trudne :?: :P
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2008, o 23:59
Kontakt:

Post »

Mogę tylko zrobic taką minę ;:111 i jeszcze taką ;:8 , a jeśli nie można tego dostac u nas to już tylko taką ;:99
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38

Post »

hanka55 pisze:
bogusia177 pisze:Wspaniałe roślinki w tym katalogu ,już jestem chora ,jak można Grażynko taki katalog zdobyć ,czy to jest trudne :?: :P
Tak Hanko widziałam ,ale ni w ząb niemieckiego :oops: może u Ciebie to łatwizna ,ale ja muszę mieć tłumacza i na szybko mi nie przyjedzie Obrazek
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Piękny ogród, serdecznie gratuluję :) Szkoda, ze nie wszystkie rośliny, które pokazałaś z niemieckiego katalogu, można dostać u nas...niemniej tulipany Spring Green i Gavota z powodzeniem uprawiam od dwóch lat w swoim ogrodzie.
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
x-p-k

Post »

Mnie z tego katalogu najbardziej zaciekawiły budleja i paprocie - ciekawe czy rzeczywiście się tak wybarwiają? Czy nie jest to znowu jakiś chwyt marketingowy - kiedyś w Polsce tez działała taka firma, oferująca takie cuda. Ale kolory zamówionych roślin nijak się miały do tych katalogowych, katalog był mocno podkolorowany.
Co do bzu czarnego to najładniejsza odmianą, którą dotychczas widziałem jest "black lace" - piękne odmiany sambucus nigra pojawiają się coraz częściej w ofertach szkółek polskich. Niestety ja ciągle czekam aż "czarna koronka" pojawi się gdzieś w mojej okolicy, bo przepiękna jest i muszę ją mieć! Jakby była na allegro to już bym ją zamówił.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Importowane sadzonki, można zamówić w paletach, w hurtowni/sadzonkarni,
czyli w ogrodnictwie specjalistycznym.
Ja podnieciłam się hakonechloą :lol: ,a w zasadzie jej ceną! 400x mniejszą, niż na all.
http://www.sadzonki.info.pl/images/ofer ... 008str.xls
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witam wszystkich niedzielnie i słonecznie / przynajmniej u mnie / . :wit
Miło, że wpadliście. :lol:

Bogusiu - hanka już podała Ci adres i myślę, że nie trzeba wiele rozumieć - wystarczy popatrzeć. :wink: To tylko niektóre z ciekawostek. Moi znajomi stale co pół roku dostają taki katalog. Kilka lat temu coś kupili w tej firmie, będąc przejazdem w Niemczech i od tego czasu go dostają. Ale myślę, że można go też zamówić przez internet. Jeśli masz kogoś, kto zna niemiecki, to może Ci pomóc go zamówić.

Piotrusiu - świat jest duży i nowości też coraz więcej. Tylko że nie wszystkie roślinki nadają się do hodowania w naszym klimacie. Niestety niektóre wymagają dużej troski i nie każdego z nas na nią stać. :wink: :lol: Ale myślę, że te wszystkie nowinki akurat u nas mogą rosnąć.
Znalazłam w necie ten bez o którym piszesz. Jest ciekawy. Ale ja jednak wybrałabym ten z bordowymi liściami, byłby dekoracyjny przez cały rok.

Ellaa - niektóre myślę, że są u nas w kraju. A może ktoś z odwiedzających kogrobusz potwierdzi posiadanie jakiejś z tych roślin. Co do ceny takiej roślinki to już inna śpiewka. :wink:

Monia 68 - witaj Moniczko. :wit
Miło, że wpadłaś na momencik. :lol: Skoro masz już tulipany, to pewno i inna jakaś z tych roślinek u nas się znajdzie. :wink: :lol: Zresztą zobaczymy co zaoferują nam nasze katalogi i handlowcy. Może jeszcze coś ładniejszego ?

Hanuś - jak obejrzałam cenę to o mało nie spadłam ze stołka. :shock: :shock: :shock:
Teraz już wiem jak rosną fortuny niektórych ogrodników czy handlowców - na naiwności i zachciankach miłośników ogrodnictwa. :wink: :lol:
Jak widać mysia roślinka robi furorę. ;:113
Grażyna.
kogro-linki
x-p-k

Post »

Hmmm Grażynko, ale przecież sambucus nigra "black lace" jest ciemno bordowy, a do tego ma pięknie powcinane liście.
A swoją droga bzy nie są zimozielone, więc na zimę nie będzie on już taki urodziwy.

Jeśli chodzi o ten katalog to roślinki wydają mi się być autentyczne, ale już na tej stornie jest sporo ewidentnych fotomontaży (np to)
i sam nie wiem co o tym myśleć, nie lubię jak tak przetwarzają obraz, byleby ktoś coś kupił!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”