A kwiatek płatki ma normalne czy takie jak suchołuska? Mam wrażenie, że mi coś podobnego wyszło z mieszanki kwiatów na suche bukiety, ale jeszcze nie kwitło, to nie mogę porównać...Maska pisze:Renatko niestety nieale zbiorę nasionka i może ktoś pomoże rozszyfrować, bo chętnie ją zobaczę na grządkach za rok. U mnie jest pomarańcz i żółty
W wiejskim ogrodzie
- survivor26
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: W wiejskim ogrodzie
- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pomidorek super u mnie ta odmiana wzbudza najwięcej śmiechu, chociaż smakowo taki sobie.
- magry
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nieznana roślina pasuje mi do gazanii.W książce znalazłem taki opis."Mieszańce ,występujące pod wspólną nazwą Gazania hybrida mają błyszczące ,
ciemnozielone,często klapowane liście,od spodu srebrzystoszaro owłosione.I dalej."Wszystkie te rośliny rosną do wysokości 30 cm i lubią klimat umiarkowany."
Można je rozmnażać z nasion lub sadzonek pędowych przetrzymywanych przez zimę w ciepłym pomieszczeniu.Nie pozostaje nic innego jak podnieść im spódnicę i
obejrzeć jak wyglądają liście.Kwiaty są bardzo podobne do tego co napisałem wyżej.Z niczym innym nie skojarzyłem tego kwiatka.Jeszcze jedna rzecz.Występują
wszystkie barwy za wyjątkiem błękitnej.Jeszcze jedno pytanie.Czy w pochmurny dzień kwiaty są otwarte czy zamknięte ?Wejdż do wątku e-genia i
porównaj.Tam są pokazane gazanie.
ciemnozielone,często klapowane liście,od spodu srebrzystoszaro owłosione.I dalej."Wszystkie te rośliny rosną do wysokości 30 cm i lubią klimat umiarkowany."
Można je rozmnażać z nasion lub sadzonek pędowych przetrzymywanych przez zimę w ciepłym pomieszczeniu.Nie pozostaje nic innego jak podnieść im spódnicę i
obejrzeć jak wyglądają liście.Kwiaty są bardzo podobne do tego co napisałem wyżej.Z niczym innym nie skojarzyłem tego kwiatka.Jeszcze jedna rzecz.Występują
wszystkie barwy za wyjątkiem błękitnej.Jeszcze jedno pytanie.Czy w pochmurny dzień kwiaty są otwarte czy zamknięte ?Wejdż do wątku e-genia i
porównaj.Tam są pokazane gazanie.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
-
- 200p
- Od: 16 wrz 2010, o 23:37
Marysiu! Co do lepianki, jestem pewna, A co do kwiatka, może to przypołudnik?
- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Jakoś nie mogę się oprzeć wrażeniu, że to stokrotka afrykańska 

- magry
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Być może.Ale ja dodam jeszcze Dimorphoteca.Tez ma podobne kwiaty.Podejrzewam,że jak dłużej poszukam to jeszcze coś znajdę.Mario,fotka liści
potrzebna.
potrzebna.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
No to kwiatek na razie bezimienny - nic nie pasuje
Pati suchołuska na pewno nie, płateczki są jak w złocieniu, ale bardzo błyszczące
Dorotko pomidorek dobry na przecier
Janku nie jest to gazania ani nic podobnego - roślinka jest bardzo giętka wybujała listeczki podobne do złocienia, ale wygooglałam złocień i takiego nie znalazłam
Listek z obu stron jednakowy. Na noc się zamykają
Halinko przypołudnik ma inne liście
Aniu porównałam i nie
Janku to jest Dimorphoteca brawo jesteś wielki! Jest trochę wybujała, pewnie przez warunki w jakich rośnie ale to jest ona! Dziękuję!
Liście są widoczne na zdjęciu z kwiatkiem, ale są mocno obgryzione przez coś zniekształcone!

Pati suchołuska na pewno nie, płateczki są jak w złocieniu, ale bardzo błyszczące

Dorotko pomidorek dobry na przecier

Janku nie jest to gazania ani nic podobnego - roślinka jest bardzo giętka wybujała listeczki podobne do złocienia, ale wygooglałam złocień i takiego nie znalazłam

Halinko przypołudnik ma inne liście

Aniu porównałam i nie

Janku to jest Dimorphoteca brawo jesteś wielki! Jest trochę wybujała, pewnie przez warunki w jakich rośnie ale to jest ona! Dziękuję!
Liście są widoczne na zdjęciu z kwiatkiem, ale są mocno obgryzione przez coś zniekształcone!
- duju
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
Marysiu, sprawdź czy to ten;
http://www.kwiaty.poral.net/dimorphothe ... ntiaca.php
http://www.kwiaty.poral.net/dimorphothe ... ntiaca.php
Pozdrawiam - Justyna
- Maska
- Kontakt:
- mar33
- Od: 13 mar 2012, o 16:35
Marysiu to dziki ogórek 

Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
- Maska
- Kontakt:
Marysiu witaj dawno Cię nie było mówisz dziki ogórek ? chyba takie nasionka dostałam od kogoś tylko nazwany był inaczej. Znalazłam CYKLANTERA! 

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Marysiu u Ciebie jak teleturniej ,, Zgaduj zgadula,,
Widzę mnóstwo miejsca na nowe nasadzenia
Masz już pomysł co na niej posadzisz???
Przepiękna ciemna dalia

Widzę mnóstwo miejsca na nowe nasadzenia

Przepiękna ciemna dalia

- Darmokot
- Od: 10 lis 2012, o 20:37
Marysiu 2 dni mnie nie było a tu tyle nowości, pomidor świetny
gruszki tak samo, ta czerwona to podobna do Red Bonkrety, u mnie teraz jest taka 80 centymetrowa a gruszek ma ze 12
Masz bardzo ładny ogórek na płocie, jakbyś mogła to poproszę nasionka
Dalia śliczna, również jestem ciekawy Twojej nowej grządki. Wiesz co, ja byłem trochę taki podłamany moim szczepieniem ale też mam 4 drzewka przyjęte więc chyba nie jest tak najgorzej. Narobiłaś mi ochoty tym drzewkiem z 300 odmianami, muszę coś takiego u siebie wykombinować
oczywiście nie 300 ale chociaż z 5 odmian

- Maska
- Kontakt:
Agnieszko wymyśliłam sobie ogród ziołowy, ale to za dużo powiedziane będzie jeden kąt w ogrodzie ziołowy. Jednak mam tam parę nie ziołowych roślin i je tu przesadzę, a poza tym przyjdą kolejne róże i muszę tą rabatę obecnie różaną inaczej rozplanować. Już nie wspomnę, że od forumków też stale coś przychodzi
Jak widzisz miejsce jest niezbędne. Muszę tylko nie szaleć bo z tyłu jest skalniak i nie zasłaniać go.
Michale no widzisz więcej wiary w siebie ja mam 5 drzewek zaszczepionych i na wiosnę pójdą na miejsce stałe, bo tam gdzie rosną będę budować stały kurnik
z większym wybiegiem i z możliwością wypuszczenia towarzystwa w pole!
Teraz zaszczepiłam dwa oczka z redlove na tych podkładkach nie przyjętych i na razie więcej nie będę. Bo oczkowanie to chyba na starszych drzewkach trzeba. Ogórek uchował się przed ślimakami bo w tym samym miejscy tykwa została odgryziona
Resztę na pw!

Michale no widzisz więcej wiary w siebie ja mam 5 drzewek zaszczepionych i na wiosnę pójdą na miejsce stałe, bo tam gdzie rosną będę budować stały kurnik

Teraz zaszczepiłam dwa oczka z redlove na tych podkładkach nie przyjętych i na razie więcej nie będę. Bo oczkowanie to chyba na starszych drzewkach trzeba. Ogórek uchował się przed ślimakami bo w tym samym miejscy tykwa została odgryziona

- becia123
- Od: 12 wrz 2012, o 18:21
Witaj Marysiu tytoń tylko biały a ozdobny różny mam .Dziś zebrałam kosmoski ,koper bo już suchy moja połówka śmieje się ,że chyba kontraktować trzeba i zasiać bo tyle .ś
laz wieloletni mam z kolei różowy jaśniutki.