Dziś zapraszam i do oglądania, i do dzielenia się doświadczeniami każdego, kto ma cokolwiek więcej do powiedzenia w tej sprawie niż ja. Chodzi o szeroko pojęte "stapeliowate".
Zachęcona kwitnieniem moich madagaskarskich, zainteresowałam się pozostałymi. Pielęgnuję jak sucholuby, tylko podłoże dałam bardziej uboższe.
Na początek przypomnę ulubieńców i początek całej reszty:
Stapelianthus decaryi
oraz Stapelianthus madagascariensis
Spodobał mi się ich kształt,a kiedy poszperałam więcej, różnorodność form i gatunków wprawiła mnie w zdumienie - to chyba za lekko powiedziane. Postanowiłam spróbować poznać tę grupę, i w ten oto sposób, stopniowo, w moich progach zagościły po kolei:
Stapelia divaricata
Stapelia grandiflora
Stapelia schinzii
Na początku miałam wątpliwości, czy Caralluma mammillaris i Quaqua mammillaris to dwie inne, czy jedna i ta sama. Miałam okazję, nabyłam obydwie, i obydwie razem rosną -w celach porównawczych oczywiście:
Caralluma mammillaris
Quaqua mammillaris
Potem zagościła
Diplocyathia ciliata
Edithcolea grandis
Hoodia - jedną przelałam, a jakże, i ze zdrową częścią próbuję dokonać wiekopomnego czynu, jakim jest jej ukorzenienie, ale na razie ani drgnie.Na "wsiakij słuczaj" mam drugą:
Huernie zdobyłam na razie następujące:
Huernia
Huernia macrocantha
Huernia pilansii
Huernia zebrina ssp. magniflora
Do mojego zbiorku należy pokazywana już wcześniej
Larryleachia cactiformis (obecna jej nazwa, raczej synonim Trichocaulon cactiforme)
oraz też wcześniej pokazywany
Senecio stapeliformis v.minor
A zbiorek zawiera jeszcze:
Orbeopsis lutea
oraz
Piaranthus
Zbiorówka to zadaszona balustrada balkonowa:
Kwiatów jeszcze nie doczekałam, choć właściwie to S. grandiflora coś tam wypuszcza. Nawet jeśli będzie to kwiat, to niestety nie "mój", więc zostanie co najwyżej odnotowany.
Jak wspomniałam, w zasadzie dopiero zaczynam z nimi przygodę. Dużo o nich czytałam, mniej więcej wiem o podłożu, podlewaniu, ale to praktyka i Wasze cenne porady pomogą nam się rozbudować.
Mam nadzieję, że wspólnie z Odwiedzającymi spędziliśmy fajne chwile. Dziękuję za wizyty!